Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Foto: BoBo/Miloš Vujinović

Za Mariborčane 12. december ni katerikoli dan. Na ta dan so pred 60. leti ustanovili nogometni klub Maribor.

Nastal je po razpustitvi Branika, ki ga je ugonobila afera driska. Klub je, ker je bila ekipa sestavljena iz Branikovih in Železničarjevih nogometašev, upravičeno nosil ime mesta. Edino mestni barvi, rdeče beli, so se odrekli in sprejeli predlog Ota Blaznika, da bi bili po vzoru Fiorentine dresi vijolični:

"Prvi trenutek funkcionarji niso bili navdušeni, ker vijoličasta barva ni bila priljubljena, ker je bila bolj katoliško usmerjena."

Nogomet je premagal predsodek, mestni klub je zadihal. No, s polnimi pljuči šele čez čas. Desetletja je spominjal na tekača čez drn in strn, dokler ni prišla osamosvojitev in leto 1999. Z uvrstitvijo med evropske velikane je mestu pomagal do širše prepoznavnosti. Takrat je klub vodil Jože Jagodnik:

Pa ni bila. Zgodba se je ponovila čez 15 in 17 let, trikrat tudi v evropski ligi. Klubu, ki je nastal iz banalno-kriminalnega razloga, se je kot prvemu iz Slovenije uspelo umestiti na evropski nogometni zemljevid. Pridobil si je občudovalce, ne manjka pa niti zavistnežev.