Foto: Reuters
Foto: Reuters

Za mariborskima teniškima kluboma je praznično leto. V Braniku so zaznamovali sto let delovanja, v Železničarju pa so se veselili novega naslova najboljšega teniškega kolektiva v Sloveniji.

Kakšen je recept za tako dolgo prevlado v slovenskem tenisu. So pol mlajši kot njihovi mestni tekmeci, naslov pa nosijo že 17. leto. Odgovor se skriva v ustroju samega kluba, opozarja direktor Matjaž Plejič in dodaja, da večina klubov zaradi majhnosti ne more skrbeti za tako razvejano dejavnost, kot oni v Železničarju in se usmerjajo na posameznike. Pri njih skrbijo za vse selekcije. Zaznavajo menjavo generacij, poslovili so se nosilci članskega tenisa, mlajši pa potrebuje še nekaj časa, da jih nadomestijo, vendar se ne bojijo za svojo prihodnost. To kažejo tudi lestvice osrednje zveze, kjer njihovi mlajši igralci zasedajo tri prva mesta, Petja Drame med 16 letnimi igralkami ter Pia Mumlek in Žiga Švec v kategoriji do 14 let.

Poleti bodo igrali tudi na turnirjih njihovega kluba. Malo možnosti pa je, da bodo po enoletnem premoru na Taboru zopet zaigrale profesionalke. Ni finančne podpore osrednje zveze, kaže prst na krivca Plejič.