Foto: EPA
Foto: EPA

16. maj je eden od pomembnih mejnikov v razvoju šaha v Mariboru pa tudi v Sloveniji. Na ta dan pred stotimi leti so se namreč ljubitelji kraljevske igre prvič po vojni organizirali. Ustanovili so Mariborski šahovski klub, ki je na različnih področjih oral ledino. Tri leta pozneje so začeli izdajati šahovski mesečnik, leto prej pa v Rogaški Slatini organizirali prvi mednarodni turnir.

Takrat je s tretjim mestom zablestel 21-letni Vasja Pirc. Na naslednjem turnirju v Mariboru je zmagal, pozneje si je pridobil velemojstrski naslov, v svetovno šahovsko literaturo pa se je trajno zapisal s svojo unikatno otvoritvijo partije. V njegov spomin že vrsto let prirejajo mednarodni turnir, letošnji bo 23. junija. Mariborski šahovski klub je bil prvi, ki je skrbel za razvoj ženskega šaha. V 30-ih letih prejšnjega stoletja je šah populariziral tudi tako, da je vabil na turnirje sloveče velemojstre takratnega časa – Aleksandra Aljehina, Efina Bogoljubova, Akibe Rubinsteina in druge.

Po drugi svetovni vojni se je klub najprej imenoval Polet, leta 1951 se je preimenoval v Branik. To ime je ohranil do danes. Njegovi člani se imajo za dediče leta 1919 ustanovljenega kluba. Nekaterim šahovskim krogom v Mariboru to ni po godu in jim ne priznavajo nasledstva. Ne meneč se na – po njihovem – neutemeljene opazke o svojevoljni prilastitvi jubileja, so šahisti Branika stoletnici namenili tri prireditve. Praznik so začeli s turnirjem za povabljence, ga nadaljevali s slovesno akademijo in končali z odprtim turnirjem.