Veterinarka Natalija z muco Eriko. Foto: MMC RTV SLO/Veterinarski center Pika
Veterinarka Natalija z muco Eriko. Foto: MMC RTV SLO/Veterinarski center Pika

Črn trup mu krasijo rumene lise, ki pa skrivajo nevarno sporočilo. Močeradi so razširjeni po vsej Sloveniji. Najdemo jih v gorskih, hribovitih in gričevnih območjih pod gozdno mejo. Življenjski prostor močerada so različni senčni in vlažni prostori. Najraje se zadržuje v listnatih in mešanih gozdovih, ki mu tudi nudijo ogromno skrivališč, predvsem med odpadlim listjem na tleh. Zakaj pa je močerad tako nevaren za naše pasje prijatelje?

Veterinarski nasvet

"Močeradi spadajo med dvoživke in kot vemo, dvoživke potrebujejo vlago. Zato so ti deževni meseci, tudi jesenski, značilni za aktivnost močeradov. Takrat, ko je suho, se bodo močeradi zavlekli bolj pod kakšne korenine, listje, v zavetje. In v teh pomladanskih mesecih smo tudi mi aktivni z našimi psi, radi gremo na sprehod. Pes pa je radovedna žival in bo vohal naokoli in, če se bo karkoli v podrastju premaknilo, bo nagonsko reagiral in hotel zagrabiti močerada. Močerad pa ima v svoji koži žleze, ki izločajo strup, reče se mu salamandrin, močeradu pa po latinsko Salamandra salamandra. In kot vemo, je močerad črne barve z rumenimi lisami, pegami. Črno-rumena kombinacija v naravi je vedno opozorilna, že če pogledamo ose, sršene in podobne živali, tako da že s tem signalizira, da je v bistvu strupen. Vse te strupene živali imajo ta strup za zaščito pred ostalimi plenilci in pač pes je naključni plenilec, ki močerada ogroža, te žleze sprostijo ta strup. In kaj se zgodi? Žival se najprej začne zelo sliniti, lahko bruha, preko sluznice se ta salamandrin resorbira, povzroča živčne znake, krče, dušenje in takšna žival lahko brez pomoči tudi pogine. Kaj narediti v naravi, če do tega pride? Najbolje je seveda čimprej sprat to ustno sluznico in nujno obiskat veterinarja, ker sigurno se bodo ti znaki razvili. Kaj lahko mi naredimo veterinarji? Gre za simptomatsko zdravljenje, se pravi, mirimo te krče, poskrbimo, da žival lahko diha, pred tem bi tudi sami izprali ustno sluznico, dali podporno terapijo z infuzijo in pa spremljanje vseh življenjskih funkcij," pojasni veterinarka Natalija Hercog Gerbec, vodja Veterinarska centra Pika v centru Maribora.

Maša iz zavetišča (na levi). Foto: MMC RTV SLO/Jasmina Bauman
Maša iz zavetišča (na levi). Foto: MMC RTV SLO/Jasmina Bauman

Zavetišče za živali Maribor

Oddaja Vesela tačka, nastaja tudi v sodelovanju z Zavetiščem za živali Maribor. Maša Mesarec tokrat predstavlja dve mački. Galerija slik je na voljo ob koncu članka.

Ajda

"Sprejeta v slabem stanju z ranami in krastami po telesu, zato ima ponekod še krajšo dlako, vendar ji ta hitro raste. Je izjemno cartljiva, zelo rada se igra z raznimi igračkami. Je na hipoalergeni dieti. Sprejeta je bila s staro poškodbo na zadnji levi taci, tako da nanjo čisto rahlo šepa. Išče izključno notranji dom."

Marinka

"Marinka je bila nastavljena v škatli pred zavetiščem. Je sama v kletki, ločena od drugih muc, saj se z njimi ne razume, tudi hrupno okolje je zanjo precej stresno. Je bolj samosvoja, ima dneve, ko se želi cartati in dneve, ko bi rada imela mir. Pri svojih petih letih pa si le zasluži umirjen dom, kjer bodo zanjo lepo in odgovorno skrbeli in upoštevali njene želje. Manjka ji del zadnje leve tačke, vendar jo uporablja pri hoji."

Da so posvojitve v zavetišču v polnem teku in so zgodbe ganljive tudi za oskrbnike pa še pove Maša Mesarec, celotni oddaji lahko prisluhnete TUKAJ.

Ogledi živali so sicer samo po predhodnem dogovoru, v zavetišču so dosegljivi na telefonski številki (02) 480 16 60. Jasmina Bauman pa vas pozdravljam do prihodnjega petka.