Ženska obleka; Klemen Mrevljak, Kevin Cerovec, Jan Hercog Foto: Radio Maribor/VSŠ za lesarstvo in oblikovanje MB
Ženska obleka; Klemen Mrevljak, Kevin Cerovec, Jan Hercog Foto: Radio Maribor/VSŠ za lesarstvo in oblikovanje MB

Slovenski paviljon na razstavi Expo v Dubaju bo do 22. januarja gostil več gospodarskih delegacij s področij logistike, potovanja, mobilnosti in trajnostnega razvoja in lesa. Slovenija se namreč na razstavi predstavlja kot trajnostna, sodobna, ustvarjalna in v prihodnost usmerjena država, kjer se povezujejo neokrnjena narava, znanje, inovacije in prebojno gospodarstvo.

Med ustanovami, ki tem vrednotam sledijo in jih razvijajo, je tudi Višja strokovna šola za lesarstvo in oblikovanje Maribor. V sodelovanju z ministrstvoma za šolstvo in za gospodarstvo ter agencijo Spirit se bo šola s 4-člansko delegacijo udeležila dubajske razstave. Študenta Nejc Goter in Julija Čerček in predavatelja Igor Hovnik in Cvetka Hojnik bodo šolo na razstavi predstavili z 10 lesenimi izdelki, ki so jih oblikovali študentje.

" Gre za dve ženski oblačili iz lesa in kombinacije tkanine, z ženskimi torbicami, stolom, ki simbolizira Triglav, svetili in stojalom za mobilni telefon«, pove Hojnikova.

Ženska torbica; Julija Čerček Foto: Radio Maribor/VSŠ za lesarstvo in oblikovanje MB
Ženska torbica; Julija Čerček Foto: Radio Maribor/VSŠ za lesarstvo in oblikovanje MB

Inovativnimi izdelki iz lesa in drugih naravnih materialov, v katerih se kaže pretok materialov in idej, narava in znanje so umetniško oblikovani in imajo uporabno in tržno vrednost. Študnetje bodo na delavnici pred obiskovalci pripravili tudi delavnico, na kateri bodo praktično predstavili modelacijo lesenega oblačila na lutki.

Študentka Julija Čerček je za oblikovanje inovativne ženske torbice iz dveh lesenih krogov, ki se stikata v dveh točkah potrebovala štiri mesece. Julija pove, da je sodelovanje na tako pomembnem svetovnem dogodku, kjer lahko predstavlja svojo šolo, zanjo veliko priznanje.

"Zastopati Slovenijo na tako pomembnem dogodku kot je svetovna razstava Expo in to s svojim izdelkom, je veliko priznanje. To je čisto noro in sem ponosna«, pove Julija.

Višja strokovna šola za lesarstvo in oblikovanje Maribor v dveh študijskih programih Lesarstvo« in Oblikovanje materialov izobražuje 120 študentov. Ti po končanem dveletnem študiju pridobijo naziv inženir oz. inženirka lesarstva ali oblikovanja in so s sodobnim znanjem usposobljeni za samostojno ustvarjanje.