Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Sindikat upokojencev Slovenije je danes znova izpostavil nezavidljiv finančni položaj upokojencev, opozarja pa tudi na vse več bivanjskih težav. Med drugim za vse ni zagotovljena pomoč na domu, zaradi večstanovanjskih stavb brez dvigal pa ima vse več starostnikov tudi težave pri dostopu do svojih stanovanj.

Starostniki se poleg vse večjih denarnih težav zaradi izredno nizkih pokojnin, srečujejo tudi z vse več drugimi težavami. Kot pravijo v Sindikatu upokojencev, pa njihove pobude večinoma naletijo na gluha ušesa politikov. Predsednica sindikata Francka Četkovič opozarja, da v sindikatu že leta opozarjajo na neustreznost normativov in standardov v domovih za starejše in da je pomoč na domu skoraj nedostopna.

Ob tem pa povprečna slovenska pokojnina komaj doseže prag revščine, ki je 660 evrov. Zagotovljena pokojnina za polno 40 letno delovno dobo pa je 530 evrov.

Vse več bivanjskih težav

Vse pogostejša težava je tudi dostop do stanovanj v večstanovanjskih hišah, ki so bile grajene v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja in nimajo dvigal. Vodja skupine za izboljšanje bivanjskih pogojev upokojencev Tomaž Škela pojasnjuje, da hiše s štirimi, petimi ali več nadstropji invalidom, mladim družinam in upokojencem izredno otežujejo življenje.

So pa bili do zdaj uspešni s spremembo stanovanjskega zakona, Zdaj namesto 100 odstotnega soglasja pred gradnjo dvigala stanovanjski svet potrebuje 75 odstotno potrditev stanovalcev. Težava pa ostaja denar.