Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul
Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul

V Krajevnih skupnostih Bresternica – Gaj, Kamnica in Malečnik – Ruperče so razočarani nad predlogom letošnjega proračuna mariborske občine. Številni nujni projekti, na katere opozarjajo že več let, vanj niso uvrščeni. Ker mestni svetniki proračuna na minuli seji niso potrdili, upajo, da bi občina več sredstev za njihove potrebe v predlog proračuna vključila pred drugim poskusom sprejemanja prihodnji teden.

Mariborska občina je v primestnih naseljih že izvedla več naložb. Najobsežnejša je gradnja manjkajoče kanalizacije z obnovo več cest. A seznam neizpolnjenih zahtev se daljša, ponavljajo jih iz leta v leto.

"Mi ne govorimo o nadstandardu in marmorju sredi centra. Govorimo le o varnih in urejenih cestah in vodovodu,"

pravi Primož Hedl, predsednik Sveta KS Bresternica - Gaj, kjer še ni zamrla ideja po ustanovitvi lastne občine. Tam naj bi letos le obnovili cesto na Žavcarjev vrh.

Nezadovoljni so tudi v Kamnici, kjer je občina začela obnavljati Mariborski otok in osnovnošolsko igrišče ter letos načrtuje še namestitev toplotne črpalke v kulturnem domu. Prebivalci Kozjaka in Rošpoha pa še čakajo na manjkajoči vodovod. V Kamnici se sprašujejo tudi, kaj je z okoli 150 tisočaki za komunalo iz lanskega proračuna. Predsednik sveta Simon Hauptman:

"Vesel sem, da se Otok obnavlja in da se tja vlagajo milijoni. Ampak mi potrebujemo 200 tisoč evrov, da se obnovijo neprevozne ceste."

Kljub več obnovam med gradnjo kanalizacije številne ceste ostajajo dotrajane tudi v KS Malečnik – Ruperče, tudi zadnji del Ceste v Trčovo. Občina je v Malečniku uredila nove avtobusne postaje in kolesarski poligon, a predsednik sveta Vladimir Stožer opozarja:

"Izgradnja Centra Malečnik je pomembna stvar za družabno življenje. Nimamo nobenega primernega prostora za dejavnost društev in ničesar ostalega. Tudi zdravnika ne moremo dobiti, ker občinsko poslopje ne ustreza niti minimalnim kriterijem."

Občina naj bi končno odločitev o amandmajih sprejela v ponedeljek. Mestni svetniki pa bodo o 169 milijonov evrov vrednem proračunu odločali v torek.

Več pa v oddaji: