Foto: EPA
Foto: EPA

Že dober teden je v občini Hoče Slivnica v vodovodnem sistemu Čreta znova vzpostavljen ukrep prekuhavanja vode. Prišlo je namreč do onesnaženja z zemljino, kar se je v preteklosti, poleg fekalne kontaminacije, že dogajalo. Ponavljajočo se težavo naj bi rešili prihodnje leto, z gradnjo prečrpališča Čreta.

Površinske vode, zemljina, fekalije in še kaj drugega se že več let redno znajdejo v vodnem zajetju v Čreti. Voda pa je posledično oporečna in v nekaterih primerih ni pitna. Tako je tudi tokrat. Kot je pojasnil župan Marko Soršak, so z analizo odkrili, da je bilo v vodi povečano število mikroorganizmov. Zato je bil prek elektronske pošte in SMS obvestil izdan ukrep prekuhavanja vode.

Bo prečrpališče rešilo težave?

Zaradi pogostosti onesnaženj se že nekaj časa išče rešitev. To naj bi bilo prečrpališče v Čreti, za katero so končno našli primerno lokacijo. Sprejet je tudi rebalans občinskega proračun. V prihodnjem tednu pa bo izdan tudi razpis za iskanje projektanta.

Če bo šlo vse po načrtu, naj bi februarja dobili gradbeno dovoljenje, po tem pa bodo izdali še razpis za izvajalca. Tako na občini načrtujejo, da bi prečrpališče iz drugih vodnih virov vodo začelo dostavljati prihodnje leto. Trenutnim problematičnim vodnim virom pa bi odpovedali vodno pravico. Projekt je ocenjen na 400 tisoč evrov.