Ob epidemiji se avtomobilska industrija spopada še s pomanjkanjem čipov, ki so vse pomembnejši del sodobnih avtomobilov. Proizvodne zmogljivosti so se tako zaradi upočasnjene dobave komponent zmanjšale, zato se proizvajalci odločajo za zniževanje števila delavcev. Med prizadetimi podjetji je tudi Magna, ki v Avstriji že znižuje število delavcev, a delovna mesta tistih, ki so tja začasno preseljeni iz slovenske lakirnice, naj ne bi bila ogrožena. Toda zapleta se.

Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Magna je ob lanski ustavitvi lakirnice pripravila program presežnih delavcev, na katerem naj bi jih bilo 156. Kljub temu so se tudi po pogajanju s sindikatom odločili, da delavcem raje ponudijo aneks za začasno zaposlitev v avstrijski tovarni. Tako je v Avstriji približno 120 delavcev, od teh jih 70 dela pretežno v nočni izmeni. Nekaj pa jih je aneks že prekinilo. Sindikalist Gvido Novak: "Od 70 delavcev, ki delajo ponoči, so bili trije takšni, ki so aneks odpovedali, ker preprosto niso več zmogli vožnje v Avstrijo in dela ponoči. Posledično pa so po programu presežnih delavcev dobili odpoved delavnega razmerja, ker za njih ni dela v Hočah, tovarna namreč stoji."

Delavci naj bi se s tem sprijaznili, prejeli so tudi odpravnino. Bolj pa se zapleta z delavcem, ki mu je bila iz poslovnih razlogov odpovedana pogodba po vrnitvi z dolgotrajne bolniške. Ob zaprtju lakirnice v Sloveniji mu namreč v Gradcu naj ne bi našli primernega dela. Gvido Novak: "Ko se je z bolniške vrnil, vem, da so intenzivno iskali delo za njega, ampak so bila vsa delovna mesta zapolnjena. Tudi v Gradcu so v zadnjih nekaj mesecih odpustili 700 delavcev in jaz verjamem, da drži, da za njega niso našli delovnega mesta."

V Magni primera še niso komentirali, odpuščeni delavec pa se je odločil poiskati pravno pomoč. Tako njegov odvetnik Slavko Vesenjak napoveduje, da bodo vložili tožbo za ugotovitev nezakonitosti odpovedi, saj menijo, da poslovni razlog v tem primeru ne obstaja. Magno v Sloveniji je sicer pred nekaj leti že tožil eden od šestih krivdno odpuščenih delavcev, vendar je tožbo izgubil.