Foto: BoBo/Miloš Vijinović
Foto: BoBo/Miloš Vijinović

Zaradi upočasnjene gospodarske aktivnosti se je število brezposelnih v Sloveniji in posledično tudi v Mariboru in njegovi okolici, v zadnjih dveh mesecih občutno povečalo. Tako so v aprilu zabeležili kar 22 odstotkov in pol več oseb, prijavljenih na zavodu, kot ob istem času lani.

Konec aprila je bilo v Sloveniji na Zavodu za zaposlovanje registriranih 88.648 brezposelnih oseb. Minuli mesec se je v evidenco brezposelnih na novo prijavilo 14.419 oseb. Od tega iz Maribora in okolice 1711. Predstavnica Zavoda za zaposlovanje Mirjana Zgaga pojasnjuje, da je bilo aprila prijavljenih 15,7% več oseb kot marca. V Sloveniji pa je na zavodu prijavljenih 13,9% več oseb.

Za primerjavo: mariborska območna služba zavoda je še pred krizo beležila 10-odstotno brezposelnost. Prizadete so pravzaprav vse panoge, po na novo prijavljenimi osebami pa najbolj izstopajo natakarji, prodajalci, kuharski pomočniki, kuharji, delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih in tudi varilci. Slednji so še pred krizo veljali za zelo iskan poklic.

Ponekod se je tudi zaposlovalo!

Kljub temu da so v veliki večini gospodarskih panog odpuščali, so v nekaterih aktivno zaposlovali. Tako je bilo v aprilu 541 odjav iz zavoda zaradi zaposlitve. Najbolj so se iskali poklici, ki so povezani s spletno prodajo: dostavljalci, telefonisti in spletni prodajalci.

S sproščanjem omejitvenih ukrepov pa so delodajalci tudi v drugih panoga znova začeli zaposlovati. A vse več je opozoril, da bo okrevanje trga dela odvisno predvsem od pomoči in ukrepov države. Tako je v pripravi ukrep subvencioniranja krajšega delovnega časa.