Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

V Centru za krepitev zdravja mariborskega zdravstvenega doma od junija deluje rehabilitacijski program za postcovidne bolnike. Z najrazličnejšimi terapijami pomagajo bolnikom, da bi se čim prej vrnili v normalno življenje. Praviloma gre za paciente s težjim potekom bolezni, kot poudarjajo družinski zdravniki, pa se na njih obrača tudi vse več prebolevnikov z lažjo obliko, ki trpijo za postcovidnim sindromom.

Rehabilitacijski program za postcovidne bolnike je končala prva skupina 10 bolnikov, zdaj teče 10-tedenski program za drugo skupino. Vodja Centra za krepitev zdravja Nataša Vidnar poudarja: »To so bili ljudje različnih starostnih skupin, tudi mlajši, od 20 do 40 let, ki so bili potem tudi napoteni v naše skupine«. V program so vključeni kineziologi, fizioterapevti, dietetiki in psihologi. Obiskal ga je tudi Mariborčan Marijan Ledinšek, ki je prestal zelo težko obliko covida-19, za njim pa je tudi dolga rehabilitacija: «Nisem čutil ne rok, ne nog, ničesar, tak da sem potem s fizioterapijo v bolnici in potem po odpustu iz bolnice v Laškem, da so me zopet spravili na noge, da sem lahko hodil«. Po nasvetu svojega zdravnika se je vključil še v program rehabilitacije. Kot pravi, je danes stanje veliko boljše. »Še pred tremi meseci sem rabil bergle, zdaj jih ne rabim več«, je dodal.

Utrujenost, zasoplost, zmanjšana telesna zmogljivost, težave s koncentracijo, motnje spanja in spomina, mišična šibkost, tudi depresija, so tudi nekatere izmed težav. Psiholog Božo Lalić ob tem še izpostavlja: »Povišana tesnoba je zelo tipična, pokaže se znižana toleranca do stresa«.
Družinska zdravnica iz mariborskega ZD Nataša Maguša Lorber pa dodaja, da se pri rehabilitaciji izkazala kot zelo uspešna tudi »kognitivno-vedenjska terapija v sklopu psihoterapije, tako da tukaj lahko vključimo tudi psihoterapevta«. Maguša Lorberjeva pa ob tem še opozarja: »Postcovidni sindrom se lahko pojavi tako pri blagi okužbi s covidom kot pri težji okužbi. Ocenjujemo, da je na splošno gledano postcovidnega sindroma med 10 in 20 odstotki bolnikov, ki so preboleli covid«. Ob težavah se je treba obrniti na osebnega zdravnika, ki bo pacienta, če bo potrebno poslal tudi na daljšo rehabilitacijo, povpraševanje za omenjeni program v Mariboru pa je trenutno precejšnje.

O rehabilitaciji in postcovidnem sindromu smo spregovorili tudi v Radijski tribuni.

Radijska tribuna