Jutra ob kavi in kitari - Modrijani

"Jutra ob kavi so še lepša ob kitari," smo poimenovali sredin jutranji program, ko v studio povabimo glasbenike, s katerimi klepetamo in nam prebujanje polepšajo tudi z igranjem in petjem v živo.

Po krajšem premoru se v našo družbo ponovno vračajo sredina jutra "Ob kavi in kitari". Tokrat so naš studio zasedli fantje, ki že skoraj četrt stoletja navdušujejo, tako mlade, kot tiste malce starejše. So zagotovo eni izmed tistih, ki so slovensko glasbo ponovno približali tudi mlajšim poslušalcem. Z odlično glasbo so nas tako prebujali Modrijani.

Jutra ob kavi in kitari - Modrijani

Modrijani delujete že od leta 2000 torej že 24 let?
"Poznali smo se že prej, tudi vadili in malo igrali, ampak bili smo šele otroci. Leta 2000 pa smo že malo bolj resno začeli delati, ampak vseeno je vse skupaj spominjalo bolj na eno tako lepo in produktivno preživljanje prostega časa. Lokalne domače gostilne so bile priročne za vajo, klicali so nas na različna praznovanja, kjer smo igrali za ugodno ceno, dober glas pa se je začel širiti predvsem zaradi zvenečega večglasnega petja."

Kako se je ansambel v teh letih spreminjal?
"Vse je ostalo enako. Še vedno se veliko smejimo, se v muziki zabavamo, lepo nam je, le da delamo bolj profesionalno in da smo se okrepili z novim članom, Sergijem Lugovskim, ki je izreden vsestranski pevec. Še vedno nas določajo smeh, zabava, in pridno delo."

Bili ste enih glavnih akterjev v ponovni popularizaciji narodno zabavne glasbe, kako se je slovenska glasbena scena spreminjala v zadnjih 20-ih letih, kakšni so današnji trendi?
"Na terenu je več slovenske glasbe. Domači izvajalci polnijo največja prizorišča. Trenutno gre sceni zelo dobro, kar ni samoumevno, in je treba na tem trendu delati dalje."

V sredini januarja ste začeli s turnejo Modrijani osebno, za kakšne koncerte gre? Prvi meseci v letu so za glasbenike po navadi bolj umirjeni, modrijani pa ne počivate radi?
"Gre za umirjene koncerte, namenjene vsem generacijam, a predvsem starejšim, ki radi v miru prisluhnejo domači glasbi. Osebne izpovedi in najlepše izbrane pesmi poskrbijo za smeh in nostalgijo. Kar se tiče kondicije. Modrijani moramo ves čas peti in skrbeti za kondicijo glasilk, to je kot redna telovadba pri športniku."

V Jutra ob kavi in kitari uvajamo novo rubriko, našo knjižno polico. Katera knjiga, ki ste jo prebrali vam je ostala v najboljšem spominu?
"Pri knjigah nismo najbolj pridni. Trenutno beremo najbolj kuharske priročnike in se učimo domače kuhinje. Modrijani smo, razen Blaža, tudi dobri kuharji in poznavalci kulinarike."