Foto: Radio Maribor/Manuela Horvat
Foto: Radio Maribor/Manuela Horvat

"Jutra ob kavi so še lepša ob kitari," smo poimenovali sredin jutranji program, ko v studio povabimo glasbenike, s katerimi klepetamo in nam prebujanje polepšajo tudi z igranjem in petjem v živo.

To sredo nas je prebujala petčlanska zasedba Paul Grem. Glasbeniki in prijatelji, ki so na slovenski glasbeni sceni prisotni že kar nekaj časa, v takšni zasedbi pa delujejo od leta 2019. Zase pravijo, da izhajajo iz preprostih, kitarsko surovo obarvanih melodij, ki se prepletajo z osebnoizpovednimi besedili v slovenskem jeziku.

Jutra ob kavi in kitari - Paul Grem

Kako je nastala zasedba Paul Grem?
"V različnih glasbenih zgodbah smo se tako ali drugače srečevali na odrih. Večkrat je bila ta debata, da bi lahko skupaj kaj naredili in končno smo se zbrali. V bandu sva brata Mitja na bobnih in Marko Stropnik na kitari, Andrej Rot na drugi kitari, Patrik Grbac na basu in pevec Dušan Sagadin Duco, ki je sicer štajerc, a ko je pred leti prišel na obalo, smo vam ga kar vzeli in ga nismo spustili več nazaj. Zbrali smo se leta 2019 in še preden smo prav zalaufali, nas je pred koncertnimi odri ustavila korona, tako, da prav veliko koncertiranja v živo ni bilo. Smo pa zato imeli več časa, da smo se ukvarjali z ustvarjanjem in snemanjem glasbe."

Pred vašo skupno glasbeno potjo ste preigravali v različnih zasedbah, je bilo težko stopiti na samostojno avtorsko pot?
"Ni bilo težko stopiti na samostojno avtorsko pot. Najbrž zato, ker smo se predvsem združili z željo po skupnem ustvarjanju. Brez velikih pričakovanj, kam bi nas lahko ta pot ponesla, smo iz predalov povlekli nekaj idej, ki so tako ali drugače čakale na pravo priložnost. Mogoče še največji izziv je bil ta, da smo morali najti skupni jezik glede zvoka, saj je vsak od nas prihajal iz različnih zgodb, pod vplivi različnih stilov. A smo se hitro našli... :)"

Kakšna se vam zdi trenutna glasbena scena v Sloveniji?
"Trenutno imamo v Sloveniji res veliko dobre domače glasbe. Predvsem v zadnjih nekaj letih se je pojavilo precej mladih glasbenikov, ki ustvarjajo res kvalitetno glasbo, kar je spodbudno za celotno glasbeno okolje. Velika zahvala gre tudi nekaterim radijskim postajam, predvsem nacionalnim, ki s svojim programom spodbujajo ustvarjanje domače glasbe."

Izdajate nov singel, o čem govori Nebo?
"Pesem ima tako kot številne balade ljubezensko tematiko – govori o skrhanem odnosu med partnerjema, o načetem zaupanju in (tudi) o lepih spominih, ki bledijo pod realnostjo vsakdana. Govori o trenutku, ko se ljubezen znajde na razpotju, ki je prežet z občutkom nemoči in hrepenenjem. O pogumu in izbiri, o sprejemanju življenjskih odločitev, ki s seboj nosijo posledice. Zatišje pred nevihto, ki jo prinašajo spremembe."

V Jutra ob kavi in kitari uvajamo novo rubriko, našo knjižno polico. Katera knjiga, ki ste jo prebrali vam je ostala v najboljšem spominu?
"Duco: Eric Clapton - Avtobiografija
Marko: Dave Grohl - Storytellers"