Filter poln PM10 delcev Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Filter poln PM10 delcev Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Leto 2020 smo v Mariboru začeli z visoko onesnaženostjo zraka. Trdi delci PM10 so namreč večino dni presegali mejne vrednosti, kar je posledica povečanega števila individualnih kurišč in tudi vremena. Sicer pa so PM10 delci nevarni za naša pljuča, povečevali pa naj bi tudi možnost infarkta.

Merilnica kakovosti zraka Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Merilnica kakovosti zraka Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

V Mariboru se kakovost zraka, ki ga dihamo meri na petih lokacijah, nekaj pa jih je tudi v okoliških občinah. V zadnjih tednih pa te redno merijo povečanje PM10 delcev. Onesnaženje je mogoče spremljati sproti na spletni strani Agencije za okolje. Označeno pa je z barvami. Zelena označuje normalno stanje, rumena ukrepe za občutljive skupine, pri rdeči in oranžni pa bi morali pazljivo ravnati prav vsi. Takrat ljudje naj ne bi kurili lesa v pečeh in kaminih, zmanjšali naj bi ogrevanje, uporabljali javni prevoz in se izognili prižiganju ognja na prostem. Odsvetovano pa je tudi zadrževanje na prostem.

Med bolj kritičnimi območji glede kakovosti zraka pa je občina Miklavž. Kriva pa naj bi bila zavetrna lega in veliko število individualnih kuriš. Predvideva se, da je podobno tudi v nekaterih drugih občinah, kjer pa merilnic kakovosti zraka še ni.

Sicer pa je trend kakovosti zraka v Sloveniji od leta 2001 pozitiven, saj se število dni preseganj mejnih vrednosti znižuje. Zadnjih 5 let je stanje približno enako.

Boljše na področju ogljikovih dioksidov

Izboljšuje se stanje na področju ogljikovih dioksidov, ki jih v veliki meri ustvarjajo avtomobili. Višji okoljski standardi novih motorjev namreč vplivajo na količino ogljikovih dioksidov v ozračju.