Foto: MMC RTV SLO/Radio Maribor
Foto: MMC RTV SLO/Radio Maribor

Prehitro. Kar naenkrat. Zakaj? Neverjetno se zdi, da se poslavljamo od radijske kolegice, voditeljice, napovedovalke, moderatorke, Metke Perko, ko pa jih je štela šele dobrih 51. Mladenka tega časa, na vrhuncu moči, ustvarjanja, izkušenj, je bila skoraj tri desetletja eden najprepoznavnejših radijskih glasov Radia Maribor.

Metka je v radijski eter vnašala mirnost in suverenost, skrbno je negovala slovensko zborno izreko in bila predstavnica klasične napovedovalske šole Radia Slovenija, a hkrati odlična voditeljica številnih pogovornih oddaj. Zanimala jo je narava, svet okoli nas, teme povezane z zdravjem, pa tudi notranjim počutjem človeka na čustveni in duševni ravni.

Na Radiu Maribor jo bomo pomnili kot dolgoletno moderatorko, s poslušalci je delila izkušnje medicine v Minutah za zdravje, o zdravilni moči narave in zelišč pa v Zeliščarnici in Modrosti narave. Vodila je nočni program, pripravljala terenska oglašanja, posebej suvereno se je počutila v oddaji Sejemo nasvete, kjer sta z redno tedensko sopotnico Mišo Pušenjak, pomagali in svetovali mnogim.

Skupaj s soprogom Zoranom, sicer tonskim mojstrom Radia Maribor, sta bila tisti radijski par, ki jima je bilo namenjeno voditi prve minute programa v prenovljenem studiu radia, oktobra leta 2019. Na prvi novembrski dan štiri leta kasneje, je Metka za vedno zaspala.

V osebnem spominu mi ostaja izbrana govorjena beseda, na letošnji podelitvi Kristalnega mikrofona izstopajočim napovedovalskim osebnostim, bo en stol ostal prazen. Bila si moja druga polovica obdobja jutranjih dvojic, kot včeraj pa se spomnim julijskega klica, ki je napovedoval slabe novice, a sva zaključila z »Glej, bo že, more bit.« Žal, ni šlo.

Metka, pogrešali te bomo sodelavci, prijatelji, pogrešali te bodo poslušalke in poslušalci, pogrešal te bo naš Radio Maribor.