Foto: MMC RTV SLO/Pixabay
Foto: MMC RTV SLO/Pixabay

Po uvodnem dnevu veljave pogoja PCT pri gostincih in trgovcih niso zabeležili večjih incidentov, odgovorni pa poudarjajo, da naraščajo stroški izvajanja ukrepov in da jim je po pričakovanjih promet že upadel.

Iz mariborskega trgovskega središča Europark so sporočili, da je zaradi dodatnega osebja, ki preverja pogoj PCT ob vseh vhodih, predviden dodaten mesečni strošek 40 tisoč evrov. Na vprašanje o zmanjšanju prometa niso odgovorili, predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah pa trdi, da je v neživilskih trgovinah že prišlo do precejšnjega upada: «Primerjava, sreda, ko je odlok stopil veljavo s preteklo sredo, je potrošnja upadla za 35 do 40 odstotkov. In tu bo prišlo do problema ponovnega odpuščanja zaposlenih oziroma omejevanja zaposlovanja«.
Podjetja pa načenjajo tudi vse višji stroški samotestiranja. »Še vedno pričakujemo sklep pristojnega ministra, ki bo omejil ceno testov za samotestiranje«, še dodaja Lahova.

Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Posledice zaostrenih pogojev se že čutijo tudi pri gostincih. »Promet je že zdaj upadel med 25 in 30 odstotki. Lahko pa bo še slabše, ko se bo ohladilo in se bodo zaprli vrtovi«, poudarja eden izmed mariborskih gostincev Marko Šobak, predsednik sekcije za gostinstvo pri Obrtni zbornici Blaž Cvar pa trdi, da je odstotek še višji in da jih skrbi tudi odliv kadra: «Ti zaposleni se bodo težko ali pa nikoli vrnili v to panogo in sama imidž panoge s tem pada«.
Mnoga podjetja pa begajo kratkotrajni roki in neznanke za uvajanje ukrepov. »Vsak ukrep predenj pride v prakso bi bilo v redu, da se na nek način preigra, na nekem vzorcu in šele potem da v prakso«, ker drugače se pogosto počutijo kot poskusni zajčki, dodaja direktorica Štajerske gospodarske zbornice Aleksandra Podgornik.