Že tretji teden v petkovih jutrih iščemo recepte naših babic in dedkov. Akcija je nastala pod okriljem Urške Šobak, raziskovalke lokalnega gastronomskega izročila in sonaravnega načina življenja ter pridelave hrane.

Slika je simbolična. Foto: MMC RTV SLO
Slika je simbolična. Foto: MMC RTV SLO

Skupaj z njo in vami bomo tudi prihodnji petek iskali zanimive recepte, da ne utonejo v pozabo. Urška je že kot majhna deklica uživala v babičinih dobrotah. "In ko sem ugotovila, da tega kar je babica znala, ne bom dobila nazaj … da tega ni na internetu, v knjigah … sem začela hodit po poti, ki bo polna raziskovanja, enih prošenj, klicev, zapisovanja in obiskov starih babic in tet," pove Urška.

Peče tudi kruh z drožmi že nekaj let in se spominja svojih prvih hlebčkov. "Meni so se zdeli lepi, ko pa zdaj pogledam stare slike, pa vidim, da so bili čisto upadli … niso bili filmski, kruh pa je bil odličnega okusa."

Urška je stopila v kontakt tudi s številnimi poslušalci, ki so želeli izmenjati stare recepte. "To so bili taki topli, pristni pogovori, ki so mi dali veter v krila. Da vidim, da je prav, da to delamo, ker ljudje resnično radi delijo recepte."

Tudi danes smo slišali veliko receptov. Prisluhnite: