Kitarist Marko Zaletelj na balkonu v Gosposki ulici/ Foto: Radio Maribor/Irena K. Cizerl
Kitarist Marko Zaletelj na balkonu v Gosposki ulici/ Foto: Radio Maribor/Irena K. Cizerl

V Narodnem domu Maribor so izredno zadovoljni, ker je širša javnost odlično sprejela njihovo akcijo Pet pred dvanajsto! To opozorilo o boju za preživetje ustvarjalcev, zavodov, društev in posameznikov v času epidemičnih omejitev in o pomenu stika z občinstvom je obenem poziv pristojnim, naj premislijo o možnostih za izvedbo večjih prireditev oz. prireditev z več obiskovalci in da naj upoštevajo dosedanje dobre izkušnje, ki so pokazale, da kulturni dogodki niso žarišča okužb.

V akciji 29. aprila se je v 22-ih krajih po Sloveniji združilo 49 kulturnih ustanov, zavodov, društev in samostojnih ustvarjalcev, ki so pripravili okoli 100 prireditev. Tristo izvajalcem so se pridružili sodelujoči v zakulisju (lučkarji, ozvočevalci ipd.)

Moški pevski zbor Slave Klavore je pel z visokega, tudi o svobodi/Foto: Radio Maribor/Irena K. Cizerl
Moški pevski zbor Slave Klavore je pel z visokega, tudi o svobodi/Foto: Radio Maribor/Irena K. Cizerl

Danes je v Mariboru med drugim z balkona Pokrajinskega muzeja Maribor zadonela Pesem o svobodi v izvedbi Moškega pevskega zbora Slave Klavore, ki so jo zapeli z največjim veseljem, po nastopu kitico tudi posebej za mikrofon Radia Maribor

Zaradi omejitev je imel zbor letos vaje približno štirikrat in pogrešajo pesem, pravijo, odločevalcem pa sporočajo, naj se končno poenotijo in ne vlečejo vsak v svojo stran.

Ljudje, ki so lahko prisuhnili tudi Valentini Čuden in Sašu Olenjuku na rotovškem balkonu in Marku Zaletelju na balkonu v Gosposki ulici, si želijo rednih prireditev, zavedajo se pomena zaščitnih ukrepov in težkih razmer za umetnike. Za Radio Maribor so povedali: ”Smo previdni, ampak vseeno pa smo potrebni tega očesnega stika.....Vsaka služba pomeni človeku preživetje in zadovoljstvo, umetniki pa tudi nudijo vse to nam, še toliko več.....Podpiram jih z vsem srcem in si želim, da mi damo, kolikor pač lahko kot gledalci in poslušalci, in me veseli, da so oni pripravljeni na ta način nekaj dati nam. Želim pa si, da bi bilo to vzajemno in da bi imeli podporo cele države, tudi vlade.”

Mariborčani so izkoristili lep dan, pritegnili pa so jih tudi nastopi na balkonih. Veliko se jih želi z ustvarjalci  ponovno srečati od blizu. Razumejo tudi njihovo stisko, ker so mnogi ostali brez dohodkov. Narodni dom pa vse nastopajoče v okviru akcije Pet pred dvanajsto! plača, ker se zaveda, da zdaj potrebujejo pomoč /Foto: Radio Maribor/Irena K. Cizerl
Mariborčani so izkoristili lep dan, pritegnili pa so jih tudi nastopi na balkonih. Veliko se jih želi z ustvarjalci ponovno srečati od blizu. Razumejo tudi njihovo stisko, ker so mnogi ostali brez dohodkov. Narodni dom pa vse nastopajoče v okviru akcije Pet pred dvanajsto! plača, ker se zaveda, da zdaj potrebujejo pomoč /Foto: Radio Maribor/Irena K. Cizerl

Razmere, v katerih delajo ustvarjalci, so nemogoče, pravi direktor Narodnega doma Vladimir Rukavina: ”Za deset obiskovalcev, s prerezanimi maskami za ustnik in z brisačo na glavi, to kar sedaj velja, to niso normalni pogoji. Verjetno bi pa lahko do začetka Festivala Lent prišli do tega, da bi imeli vsaj takšne pogoje kot lani.”

Akcija zagotovo ni bila zadnja, pravi sogovornik: ”Odvisno je od sredstev, ki jih bomo imeli na razpolago, kajti mi vse umetnike plačamo, to je eden bistvenih momentov. Danes, ko nimajo od česa živeti, danes potrebujejo to pomoč.”

In kdaj bi bilo treba razmisliti o boljših možnostih in varno omogočiti večje prireditve? Ljubiteljica kulture, ki je prisluhnila izvajalcema na Glavnem trgu je jasna: ”Že včeraj bi bilo prepozno, res. Saj se vidi!”