Nekaterim pticam pozimi teknejo tudi jabolka. V krmilnici jih lahko nastavite poleg zrnja. Foto:
Nekaterim pticam pozimi teknejo tudi jabolka. V krmilnici jih lahko nastavite poleg zrnja. Foto:
Sinice so spretne. Dobro se znajdejo z maščobno pogačo.

Vsak letni čas je primeren za opazovanje ptic, še posebej zima, ko se ptice zaradi nastavljene hrane še bolj približajo našim domovom. Žužkojede ptice so zdaj v toplejših kraje, v naše krmilnice pa pozimi prihajajo med drugimi sinice, vrabci, liščki, zelenci, kosi, tudi detli in žolne, pa tudi redkejše ptice, kot je siva pevka, pove , in miri tiste, ki so v skrbeh, ker je letos v krmilnicah manj ptic. Baje jim je letos v gozdovih ostalo dovolj hrane, različnega jagodičevja na grmih, zato ne trpijo izrazitega pomanjkanja.

Glede krmljenje s kruhom Basle pravi, da smo vedno bolj ozaveščeni invendar: »Kruh je še vedno priljubljena, vendar neprimerna hrana za ptice. Sicer ni problematično, če v krmilnico natrosimo nekaj suhih krušnih drobtin, obstajata pa dva razloga zoper kruh. Prvič - ne vsebuje maščob in mineralov, ki jih potrebujejo ptice. To je tako, kot če bi mi vsak dan jedli kruh. Ptice predvsem pozimi, v mrazu potrebujejo energijsko bogato hrano, to pa so maščobe. Zato je ptice primerno hraniti s semeni. Najbolj univerzalna in primerna so sončnična. Če pa jim že dajemo kruh, mora biti ta zelo posušen, ptice pa naj bi ga pojedle takoj. Drugič – tudi suh kruh se hitro navlaži, napadejo ga plesni in postane gojišče bakterij. Tak kruh je za ptice nevaren!Basle še opozarja, da najpogosteje s kruhom krmimo vodne pice, čeprav je to še najmanj primerno. »Raziskave društev v zahodni Evropi in v ZDA so pokazale, da je za vodne ptice veliko primerneje, če si hrano iščejo same. Tako se več gibljejo in se prehranjujejo bolj raznoliko; ko iščejo hrano, alge, spotoma zaužijejo še semena in nevretenčarje. To je bolj koristno, kot pa če samo čakajo na kruh

Različne vrste semen in način, na katerega jim jih ponudimo, privabijo različne vrste ptic. Vrabci radi hitro in precej nekavalirsko zasedejo krmilnice, tako da sinice plahoma prihajajo ali od daleč opazujejo. Ker pa so spretnejše, jim lahko nastavimo visečo maščobno pogačo in bodo tako prišle na svoj račun. Nekaterim vrstam ptic pa pozimi tekne tudi sadje.

O drugih zanimivostih in posebnostih krmljenja ptic pozimi vas bo ornitolog Tilen Basle seznanil v posnetku.