Foto: Zoran Furman
Foto: Zoran Furman

Pred dnevi je Mestni kino Ptuj obiskal svetovni popotnik Zoran Furman iz Slovenske Bistrice. Predstavil je, kako živijo otroci drugod, v Aziji, Afriki, Srednji in Južni Ameriki. Njihovo otroštvo ni povsod tako brezskrbno kot življenje večine otrok pri nas.

Še majhni skrbijo za še mlajše bratce in sestrice, pomagajo na poljih ali prodajajo na tržnici. Popotnik iz Slovenske Bistrice s predavanjem Otroci sveta gostuje v vrtcih, šolah in drugih organizacijah, svoje popotne izkušnje je tudi že predstavil v oddaji Potujte z Radiem Maribor. Na ptujskem predavanju je prikazal fotografije, ki jih je posnel v zadnjih 17-ih letih, na katerih so najrazličnejši otroški nasmehi z različnih koncev sveta. Decembra, v mesecu prazničnega obilja in velikih pričakovanj, je namen takšnih vsebin, da nas prizemljijo in opomnijo, da ob hitrem tempu in tehnološkem napredku tudi veliko zamujamo.

Tako med drugim pove Zoran FurmanKo greš ti prvič na pot – sam sem šel prvič na Tajsko oz. v Bangkok, Laos in Kambodžo - , ko vidiš vse te reveže, se te dotakne, ampak ugotoviš, da ti sveta ne moreš rešiti. Saj pomagaš, ampak če daš vsakemu dolar, boš kmalu sam postal revež. Če se le da, najameš otroka, da ti postane vodnik, ne govorim o fizičnem delu. Otroci so velikokrat veseli, da lahko hodijo s teboj in se pogovarjajo, ker ni povsod po svetu v šolah angleščine. Otroci v Etiopiji so bili velikokrat pripravljeni delati zastonj, no, ne delati, ampak hoditi s teboj, ti predstaviti stvari, samo zato, da se učijo angleščine. Nekoč sem srečal fanta, ki je govoril špansko, nemško in angleško in sem samo gledal, od kod. Naučil se je od turistov

Vabljeni k poslušanju pogovora, ki so ga s svojimi razmisleki in ugotovitvami popestrili tudi mladi obiskovalci predavanja na Ptuju.