Doc. dr. Robi Kelc v pogovoru za Radio Maribor./ Foto: Irena K. Cizerl
Doc. dr. Robi Kelc v pogovoru za Radio Maribor./ Foto: Irena K. Cizerl

Pojutrišnjem zvečer se bo z množično prireditvijo na stadionu Ljudski vrt v Mariboru začel Olimpijski festival evropske mladine. V mestu bo več tisoč športnikov in njihovih spremljevalcev, predstavnikov olimpijskih komitejev, prostovoljcev in obiskovalcev. Zato bo pomemben del dogodka zdravstvena oskrba. Zaradi dopustov, posebnosti letnega časa in tveganja za poškodbe med treningi in tekmovanji bo velik izziv. Prvič v zgodovini iger bodo v Mariboru izpeljali tudi posebno študijo o sindromu izčrpavanja mladih športnikov.

Zdravstvena oskrba v času OFEM_a

TUKAJ lahko prisluhnete pogovoru z dr. Robijem Kelcem. V njem podrobneje pojasni organiziranost zdravstvene oskrbe v času Olimpijskega festivala evropske mladine in pomen podatko, ki jih bodo pridobili za študijo o RED sindromu. V zvezi z njo so se povezali z Univerzo Harvard in bo temelj za protokole na podobnih prireditvah. Obenem gre za mlado področje medicine športa, dognanja pa so pomembni ne le za ozaveščanje športnikov, temveč tudi njihovih mentorjev in trenerjev.

Mariborska: univerzitetni klinični center in zdravstveni dom pripravljata sistem zdravstvene oskrbe za udeležence in obiskovalce OFEM-a že vsaj osem mesecev, pravi doc. dr. Robi Kelc, z oddelka za ortopedijo UKC Maribor in Inštituta za športno medicino mariborske medicinske fakultete:«V tem tednu bo samo za potrebe OFEM-a delalo 17 zdravnikov, približno 60 reševalcev in 40 študentov. 20 študentov medicine bo pomagalo na nekoliko manj rizičnih točkah. Gre za študente medicine višjih letnikov, ki so izurjeni in bodo opravili dodatno izobraževanje po realnih scenarijih, da bodo lahko pomagali s prvo pomočjo ali imobilizacijo. Drugih 20 študentov pa bo izvajalo znanstveno-raziskovalno delo

To je nekaj novega na OFEM-u, podatki, ki jih bodo lahko dobili od 2.461 športnikov in športnic, starih od 14 do 18 let, pa bodo dragoceni za študijo o t.i. RED sindromu o prekomernem treniranju, premalo počitka in premajhnem vnosu energije, skratka o izčrpavanju telesa, predvsem v športih, kjer je zaželena vitkost – kolesarstvu, gimnastiki in smučarskih skokih. Zaradi hormonskih motenj, kot posledici takšnega načina življenja, prihaja do hormonskih motenj, do pomanjkanja estrogena, kar je usodno predvsem za dekleta, ki lahko v nekaj letih doživijo celo pet stresnih zlomov kosti. To je alarmanten podatek, opozarja, dr. Kelc.

Zdravstveni izzivi poletnih športnih iger se razlikujejo od tistih na zimskih. Zaradi vročine in vlage pričakujejo več obremenitev srčno-žilnega sistema, pa še to pri starejših udeležencih, torej pri spremljevalnem osebju, med mladimi športniki pa bo več poškodb mišično-skeletnega sistema. Srce zdravstvene službe bo v športni vasi na Gosposvetski cesti, za športnike in akreditrane pa imajo v UKC dodatno osebje. Sogovornik zagotavlja, da občani ne bodo prikrajšani za zdravstveno oskrbo; delovali bodo namreč po etičnem načelu, da imajo bolj ogroženi prednost.