prof. Zdenka Keuc v svojem najbolj naravnem okolju - med dijaki (foto: osebni arhiv) Foto:
prof. Zdenka Keuc v svojem najbolj naravnem okolju - med dijaki (foto: osebni arhiv) Foto:

V oddajo Obrazi sosednje ulice smo ob začetku šolskega leta povabili profesorico kemije Zdenko Keuc, ki mladim ob novem šolskem letu vliva pogum in jih opominja, da je najlepše v srednji šoli, ko in kjer raziskuješ življenje. Zato dijake vključujejo v pomembne, tudi dobrodelne projekte, v katerih spoznavajo življenje po svetu. Sama jih je spremljala že na mnogih poteh k novim izzivom, med drugim tudi v Ugando leta 2017 (foto). Takrat so na jezeru Bunyonyi pomagali vrstnikom v okolju, kjer biti del rednega šolskega sistema ni samoumevno. Pomagali so dograditi šolo in postaviti učilnico na prostem in otroke učili plavanja.

Keučeva je lani prejela državno nagrado za prizadevanja in uspehe na področju srednjega šolstva. Kot profesorica je pred dijake stopila pred 31-imi leti in se še danes rada spominja podpore starejših kolegov na Srednji kemijski šoli v Rušah. Bila je mentorica 15-im mladim olimpijcem in več kot 120-im mladim raziskovalcem. Pravi, da je treba mlade spodbujati v tistem, v čemer so dobri, na pravi način pa jim lahko tudi odpremo vrata v snov, ki se je bojijo ali je ne razumejo.

Poguma prvim letnikom!

Ker je posebej težko dijakom prvega letnika, ki se v razredu in pri predmetu znajdejo tudi z zelo različnim (pred) znanjem, sogovornica pravi:«Jaz bi rekla vsakemu, ki zdaj vstopa v prvi letnik, pa ni pomembno, ali je to prva gimnazija ali druga, ali je to sploh gimnazija ali kateri koli drugi program…Ko se bodo začele prve učne ure in boš ugotovil, da ima tvoj sosed boljše predznanje, izkušnje in da se je z nekaterimi pojmi že srečal….. Pa kaj potem? Ti se pač nisi. Zdaj si naredil prestop iz enega kluba v drug klub, šel si v neko višjo ligo in od tebe se pričakuje nekaj več. V redu, tega ne znam in se bom teh stvari preprosto naučil. Če mi to nekaj pomeni. Če pa mi to nič ne pomeni, če že v začetku stopim na stran pol praznega kozarca, ne pa na stran pol polnega, je to neka osebnostna lastnost, ki me bo celo življene tepla. Recite si – zmorem, bom, nič takega ne more biti na tej šoli, da jaz tega ne bi naredil, če to hočem in če dobim zraven še nekaj pomoči od tistih, ki so za to tam, da mi pomagajo

Vabljeni k poslušanju!