Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 7. nov. 2020

Ars • Sob, 7. nov.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

V Zborovskem panoptikumu, ki ga pripravlja Brigita Rovšek, bomo govorili o Festivalu Europa cantat, ki bo prihodnje leto potekal v Ljubljani. 14. oktobra je bila v sprejemni dvorani Cankarjevega doma javna razgrnitev programa enega največjih mednarodnih zborovskih festivalov. Dogodek poteka vsake tri leta v enem izmed izbranih evropskih mest, pri nas ga v sodelovanju z Evropsko zborovsko zvezo organizira ekipa Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Pri tem pa sodelujejo številne slovenske organizacije, institucije, podjetja in zavodi. Danes vam bomo postregli z odlomki z nedavne novinarske konference, na kateri so prireditev predstavile voditeljica festivala Urška Bittner Pipan, voditeljica programa Mihela Jagodic in članica mednarodne festivalske komisije Simona Rožman Strnad.
Tomaž Rauch pripravlja oddajo Oddaljeni zvočni svetovi. V današnji in še dveh prihodnjih oddajah se bomo posvetili glasbi ljudstva Dinka, ki danes živi v Južnem Sudanu, kjer je tudi največja etnična skupina. Slišali bomo njegove bojne pesmi, pogrebne pesmi, slavnostne pesmi in ženske plesne pesmi. V prvi oddaji bomo slišali predvsem pesmi, ki so del pogrebnih obredij.
Oddajo Sobotni koncert, ki jo pripravlja Mihael Kozje, tokrat namenjamo glasbi za violino in klavir. Predvajali bomo posnetke s koncerta v Angliji živeče ruske violinistke Aline Ibragimove in v Južni Afriki rojenega avstralskega mojstra inštrumentov s tipkami Kristiana Bezuidenhouta. Dva izjemna glasbenika, ki se v zadnjih letih udejstvujeta predvsem na področju komorne glasbe, sta 16. junija letos nastopila v dvorani Wigmore v Londonu. Na koncertu brez občinstva, ki ga je v živo prenašal BBCjev tretji radijski program, sta najprej izvedla Violinsko sonato v a-molu, D. 385 Franza Schuberta, nato pa še Sonato za violino in klavir št. 5 v F-duru, op. 24, 'Pomladno', Ludwiga van Beethovna.
Sobotni operni večer pripravlja Dejan Juravić, tokrat pa prinaša posnetek opere Madame Butterfly Giacoma Puccinija. Danes se sliši kar neverjetno, da je Puccini ob krstu opere Madame Butterfly doživel pravi polom. Očitali so mu predvsem to, da uporablja glasbo iz svojih preostalih del, pa tudi drugih skladateljev. Skladatelj je bil nad takim sprejemom presenečen in je delo pred drugo uprizoritvijo, tokrat v Velikem gledališču v Brescii, precej spremenil. Zelo uspešno, saj je nova opera začela zmagovito pot po vseh opernih odrih sveta.
Mi bomo poslušali posnetek, ki je nastal sedmega septembra v Dunajski državni operi. Zbor in orkester Dunajske državne opere je vodil novi glasbeni direktor oziroma umetniški vodja Philippe Jordan.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

08:00
Lirični utrinek: Raymond Carver: Bolečina, Pesem boste prepoznali kot Carverjevo vsaj zaradi načina, kako nekaj pove in kako nekaj zamolči.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

10:00
Poročila

Štirinajstega oktobra je bila v sprejemni dvorani Cankarjevega doma javna razgrnitev programa enega največjih mednarodnih zborovskih festivalov, ki ga bo prihodnje leto gostila Ljubljana: Festivala Europa cantat.

Dogodek poteka vsake tri leta v enem izmed izbranih evropskih mest, pri nas ga v sodelovanju z Evropsko zborovsko zvezo organizira ekipa Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, JSKD. Pri tem pa sodelujejo številne slovenske organizacije, institucije, podjetja in zavodi.

V oddajah programa ARS redno spremljamo priprave na veliki dogodek že več kot dve leti. Danes vam bomo postregli z odlomki z nedavne novinarske konference, na kateri so prireditev predstavile voditeljica festivala Urška Bittner Pipan, voditeljica programa Mihela Jagodic
in članica mednarodne festivalske komisije Simona Rožman Strnad.

11:00
Poročila

Slikar Klavdij Zornik se je rodil pred 110. leti v Kopru, starši so bili iz vasi Čezsoča pri Bovcu. Leta 1924, v obdobju fašizma, se je družina preselila v Maribor, zato se je imel slikar bolj za Štajerca kot Primorca. Leta 2005 se je s Klavdijem Zornikom o njegovi vznemirljivi in vse prej kot lahki življenjski in umetniški poti pogovarjala Vida Curk. Klavdij Zornik je skoraj stoleten umrl leta 2009.

V današnji in še dveh prihodnjih oddajah se bomo v Oddaljenih zvočnih svetovih posvetili glasbi ljudstva Dinka, ki danes živi v Južnem Sudanu, kjer je tudi največja etnična skupina. Slišali bomo njegove bojne pesmi, pogrebne pesmi, slavnostne pesmi in ženske plesne pesmi. V prvi oddaji bomo slišali predvsem pesmi, ki so del pogrebnih obredij. Oddajo je pripravil Tomaž Rauch.

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

13:00
Poročila

Minister Vasko Simoniti je napovedal, da bo na Metelkovi prirodoslovni muzej. Kako preživljajo te čase slovenska gledališča? V Mariboru poteka drugi Prevodni pranger, 26. Mednarodni festival računalniške umetnosti se seli na splet. V Trstu sta na ogled dve fotografski razstavi: Malkovich, Malkovich, Malkovich in razstava ob festivalu Zero Pixel. Kaj pravi filozof Slavoj Žižek o kulturnih in družbenih spremembah po volitvah v ZDA, o epidemiji in ogroženem okolju?

14:00
Poročila

Glasbena medigra.

Pred dnevi se je poslovil naš dolgoletni radijski kolega, režiser Jože Valentič. Kolegica dramaturginja Vilma Štritof je za Razglede in razmisleke o dragem in cenjenem kolegu in njegovem bogatem ustvarjalnem opusu pripravila zapis in ga opremila z odlomki iz njegovih radijskih oddaj, ki za vedno ostajajo v našem arhivu.

Sproščeno sobotno popoldansko druženje ob jazzovski glasbi različnih smeri pripravljata urednika Alma Čelik in Hugo Šekoranja.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Na kakšno glasbo pleše Giselle? Kako je ubran korak Petruške? Baletna glasba s svetovno znanih predstav in tudi iz manj znane plesne literature.

Oddajo tokrat namenjamo glasbi za violino in klavir; predvajali bomo posnetke s koncerta rusko-britanske violinistke Aline Ibragimove in južnoafriškega mojstra instrumentov s tipkami Kristiana Bezuidenhouta, ki sta 16. junija letos nastopila v dvorani Wigmore v Londonu. Ugledna glasbenika, ki se v zadnjih letih udejstvujeta predvsem na področju komorne glasbe, sta tam na koncertu brez občinstva, ki ga je v sklopu niza Opoldanskih koncertov v živo prenašal BBC-jev tretji radijski program, najprej izvedla "Violinsko sonato v a-molu, D. 385" Franza Schuberta, nato pa še "Sonato za violino in klavir št. 5 v F-duru, op. 24", 'Pomladno', Ludwiga van Beethovna.

Robert Musil, rojen leta 1880 v Celovcu, je svoje življenjsko delo, roman Mož brez posebnosti, pisal kar tri desetletja in ga ni dokončal zaradi prezgodnje smrti leta 1942. Kot je Janez Gradišnik, ki je besedilo leta 1960 prevedel v slovenščino, zapisal v spremni besedi, je pisatelj v roman vključil ogromno tem in motivov, celota pa naj bi »podala duhovno in stvarno podobo njegove dobe. Zato je osebe oblikoval po svoje, dajal jim je idejno in poetično resničnost, ki je lahko daleč od vsakdanje«. Celotno delo pa vendarle prežema problem dobrega in zlega – v drugem delu romana, iz katerega smo za oddajo Izbrana proza izbrali poglavje Družina v dvoje, pisatelj ta problem, pa tudi številna druga vprašanja, premleva v razpravljanjih med glavnim likom Ulrichom in njegovo sestro Agato, ki ju usoda v odrasli dobi pripelje skupaj.

Arsov sobotni večer namenjamo skladbam, primernim utripu in času.

19:55
Lirični utrinek, ponov.

Danes se sliši kar neverjetno, da je Puccini ob krstu opere Madame Butterfly doživel pravi polom. Očitali so mu predvsem to, da uporablja glasbo iz svojih preostalih del, pa tudi drugih skladateljev. Skladatelj je bil nad takim sprejemom presenečen in je delo pred drugo uprizoritvijo, tokrat v Velikem gledališču v Brescii, precej spremenil. Zelo uspešno, saj je nova opera začela zmagovito pot po vseh opernih odrih sveta.

Nastopili bodo:
Uradnik registrature: Martin Müller – bariton,
Cesarski komisar: Michael Rakotoarivony – bas,
Butterflyjin stric Bonec: Jevgenij Solodovnikov – bas,
princ Jamadori: Stefan Astahov – tenor,
Góro: Andrea Giovannini – tenor,
Kate Pinkerton: Patricia Nolz – mezzosopran,
Suzuki: Virginie Verrez – mezzosopran,
Sharpless: Boris Pinkasovič – bariton,
Pinkerton: Freddie de Tommaso – tenor in
Čo-Čo-San: Asmík Grigórian – sopran.
Posnetek je nastal sedmega septembra. Zbor in orkester Dunajske državne opere je vodil novi glasbeni direktor oziroma umetniški vodja Philippe Jordan.

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

V desetminutni oddaji predvajamo poezijo in prozo različnih avtorjev in avtoric, skupni imenovalec Nokturnov je njihova različnost, saj sega njihov razpon od klasikov do sodobnih ustvarjalcev.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov