Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 20. dec. 2020

Ars • Ned, 20. dec.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Sofoklova Antigona, eden izmed draguljev svetovne književnosti, že skoraj 2500 let oznanja človeštvu, da imajo etični zakoni prednost pred državnimi. V uvodni del tragedije je uvrščena tudi znamenita zborska Hvalnica človeku. Prevedel jo je Kajetan Gantar.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Ljubljanski nadškof in metropolit ter predsednik Slovenske škofovske konference Stanislav Zore premišljuje o doživljanju božiča v protikoronskih ukrepih. Nespoštovanje le-teh pri delu ljudi izvira iz nekdanje države Jugoslavije, ko ljudje niso ponotranjili navodil oblasti, in to »mi vlečemo še danes kot dediščino našega narodnega telesa. Gre za naš odnos do oblasti in države,« ugotavlja Zore. Trenutno politično dogajanje v državi ocenjuje kot brezbzirni boj za oblast, ko v ospredju ni skrb za življenja in dobrobit ljudi. Nadškof Zore upa, da nas je epidemija naučila odgovornosti, da se znamo začasno odpovedati nebistvenim stvarem v življenju.

Neke vrste advent oz. adventno popotovanje v svojem življenju doživel tudi sam, pred njim tudi njegova družina. »Kamor mi seže spomin, zmeraj sem pel,« pravi. »Doma smo vsi peli. S petjem so nam starši približali domovino.«
V otroštvu in mladosti je veliko prepeval v slovenskih in argentinskih skupinah. Za pevsko pot se je odločil šele leta 1985, potem ko je postal član Argentinskega polifonskega zbora in Bachove akademije v Buenos Airesu. Po uspešnih nastopih v Salzburgu je dobil ponudbe za sodelovanje od vrhunskih dirigentov in ravnateljev opernih hiš. V tridesetih letih je poustvaril največje koncertne in operne vloge, v šestih jezikih, ki jih govori, pa posnel več kot 60 plošč.

Iz mariborske stolnice na četrto adventno nedeljo neposredno prenašamo sveto mašo, ki jo daruje mariborski nadškof Alojzij Cvikl.

Uvodni koncert letošnjega posebnega Evroradijskega božičnega dne pripravlja tretji radijski program BBCja. Na koncertu v dvorani Barbican v Londonu bodo pod vodstvom Boba Chilcotta nastopili vokalistka Katie Melua, saksofonistka Jess Gillam ter člani zbora BBC Singers in Koncertnega orkestra BBC. V sporedu se bodo pretežno britanske klasične božične kolednice prepletale z nekoliko mlajšimi, tudi popularnimi uspešnicami Christiana Onyejija, Boba Chilcotta, Elizabeth Poston, Jamesa Pierponta, Mika Batta, Irvinga Berlina in drugih.

V grbu in zastavi mesta Montreal je pet različnih cvetlic, ki predstavljajo pet ustanovnih skupnosti tega kanadskega velemesta - francosko, angleško, škotsko, irsko in skupnost avtohtonih ljudstev. Kanadska radiodifuzna zveza je za tokratni posebni Božični dan Evroradia pripravila koncert baročne in tradicijske božične glasbe iz petih omenjenih ustanovnih skupnosti Montreala. Koncert, na katerem so nastopili sopranistki Meredith Hall in Donna Kanerahtenha:wi Jacobs, instrumentalna skupina La Nef ter lutnjist in umetniški vodja Sylvain Bergeron, je potekal 8. decembra letos v veličastni rimskokatoliški cerkvi Marijinega obiskanja v kraju Sault-au-Récollet v okolici Montreala. Skupino La Nef sestavlja 6 glasbenikov, njihov inštrumentarij pa so na na božičnem koncertu sestavljale "guitarra latina", lutnja, harfa, viola, flavte in blok flavte, violina, nyckelharpa oziroma švedske gosli in različna tolkala.

13:00
Poročila

Tretje koncertno dejanje letošnjega posebnega Božičnega dne Evroradia na programu ARS bo prispevek Islandije. Tamkajšnja državna radiodifuzna zveza je sprva načrtovala koncert z naslovom "Barok s severa", ki pa je zaradi zaostrene epidemiološke situacije žal odpadel. Tako je v posebno ponudbo Evropske zveze radijskih postaj kot nadomestek prispevala lanskoletni božični koncert Komornega orkestra iz Reykjavika. Sestav je 8. decembra 2019 v komorni koncertni dvorani Severni sij koncertne hiše Harpa v islandski prestolnici izvedel instrumentalna dela štirih italijanskih baročnih mojstrov; kot solistiki se bosta v Violinskem koncertu v B-duru Giovannija Battiste Pergolesija oziroma Koncertu za violončelo v G-duru, RV 415 Antonia Vivaldija predstavili violinistka Laufey Jensdóttir in violončelistka Steiney Sigur?ardóttir. Spored bosta dopolnila še Concerto XI a quattro v c-molu Pietra Antonia Locatellija in Uvertura št. 6 v B-duru Francesca Marie Veracinija.

"Moteti v adventu" je naslov koncerta, ki ga je za tokratni posebni Božični dan Evroradia pripravila Danska. V cerkvi sv. Trojice v Koebenhavnu je zazvenela glasba Williama Byrda, Jana Pieterszoona Sweelincka, Thomasa Tallisa in Roberta Whitea v izvedbi vokalne skupine Theater of Voices in organistke Yngvild Ruud pod vodstvom Paula Hillierja.

Bertiejev božič je naslov humorne kratke zgodbe britanskega avtorja s preloma 19. in 20. stoletja Hectorja Hughja Monroja – Sakija. Rodil se je v Burmi, v Angliji je pozneje delal kot novinar. Med letoma 1902 in 1908 je bil dopisnik Morning Posta na Balkanu, v Rusiji in Parizu, nato se je vrnil v London. Ko je izbruhnila I. svetovna vojna, se je Munro kot prostovoljec javil v vojsko, čeprav je bil že prestar za vojaško službo. Štirinajstega novembra 1916 ga je v Franciji ubil naboj ostrostrelca. Munro napisal vrsto proznih del, ki jih je podpisoval s psevdonimom Saki. Vabimo vas, da prisluhnete Sakijevi kratki zgodbi z naslovom Bertiejev božič. Prevedla jo je Mateja Perpar, interpretiral jo bo dramski igralec Branko Jordan.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

V božično EBU ponudbo so Španci umestili koncert, ki je nastal decembra 2018. Spored sestavljajo dela Stephena Melilla, Nigela Hessa, Berta Appermonta in Alberta Guinovarta, napisana za pihalno godbo in priredbe orkestralnih del za omenjeni sestav. Božično vzdušje so poustvarili sopranistka Maria Hinojosa, Otroški zbor Veus zborovskega združenja Prijatelji zveze in Mestni pihalni orkester iz Barcelone. Vodil jih je José Rafael Pascual-Vilaplana.

Spored božičnega koncerta iz Talina, ki so ga v ponudbo posebnega Evroradijskega božičnega dne prispevali kolegi z Estonskega radia, sestavljajo dela iz zakladnice baročne instrumentalne glasbe. Komorni orkester iz Talina ter violinist in umetniški vodja Florian Donderer bodo izvedli Concerto grosso v D-duru, op. 6/1 Arcangela Corellija, Concerto armonico št. 1 v G-duru Unica Wilhelma Graafa van Wassenaerja in Brandenburški koncert št. 5 v D-duru, BWV 1050 Johanna Sebastiana Bacha.

Radio Slovenija je kot zamenjavo za prvotno načrtovani in nato zaradi epidemioloških razmer odpovedani koncert mešanega zbora Glasbene matice in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, ki bi morala prav danes v Cankarjevem domu izvesti Božični oratorij Huga Wolfa, v ponudbo posebnega Božičnega dne Evropske zveze radijskih postaj posredoval posnetek koncerta Zbora Slovenske filharmonije pod vodstvom Martine Batič. Posnetek koncerta za Vokalni abonma je nastal 21. decembra leta 2014 v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji.
V koncertnem sporedu se prepletajo stvaritve ukrajinskega skladatelja Valentina Silvestrova, ruskih mojstrov Cesarja Cuija, Georgija Sviridova, Pavla Česnokova ter priredbi Aleksandra Kastralskega in Nane Forte. Kot solisti so nastopili sopranistka Monika Fele, altistka Edita Garčević Koželj, tenorista Gašper Banovec in Martin Logar ter baritonist Tomaž Koder.

Finski radio že 26. leto zapored v okviru Evroradijskega božičnega dne ponuja koncert iz cerkve Kallio v Helsinkih. Tokrat bo nastopila finska pevka Maria Ylipää in njen ansambel, ki bo izvajal spored raznovrstne božične glasbe, tradicionalne in nove božične skladbe. Z Mario Ylipää nastopajo kitarist Marzi Nyman, akordeonist Niko Kumpuvaara in kontrabasist Ville Herrala.

V okviru Evroradijskega božičnega dne Radio iz Kölna ponuja glasbo Georga Philippa Telemanna s koncertom v cerkvi Svete trojice v Kölnu. Na koncertu nastopajo solisti vokalnega ansambla Rheinische Kantorei in inštrumentalnega ansambla Das Kleine Konzert pod dirigentskim vodstvom Hermanna Maxa. Glasbeniki bodo izvedli pet kantat Georga Philippa Telemanna, ki jih je ta za verske obrede v božičnem času napisal med svojim bivanjem v Frankfurtu in Hamburgu.

Latvijski radio v Rigi prireja koncert z glasbo latvijskega skladatelja Ugisa Praulinša, ki ga je navdahnila glasba renesanse. Njegov glasbeni projekt z naslovom Pot luči bodo izvajali člani vokalnega ansambla Ars Antiqua Riga, in glasbeniki na orglah in baročnih pozavnah, izvajalcem pa se bo pri klaviaturah pridružil tudi skladatelj.

22:00
Poročila

Za poezijo ameriške pesnice Mary Oliver – živela je med letoma 1937 in 2019 – je značilna globoka povezanost z naravo v njenih neštevilnih pojavnih oblikah. Njeno ustvarjanje predstavlja prevajalka in publicistka, tudi sama pesnica in pisateljica Miriam Drev. V oddajo je vključila nekaj pesmi Mary Oliver iz zbirke White Pine / Beli bor in besedili iz knjige esejev Zimske ure.

Pozavnist Nils Landgren ima številno navdušeno občinstvo tako doma na Švedskem kot tudi v Nemčiji, ki je skorajda njegova druga domovina. Igra jazz in funk, ustvaril pa je tudi svojo lastno božično tradicijo. Že nekaj let namreč pripravlja koncertni program, ki ga imenuje »Božič s prijatelji«. Leta 2017 je skupina nastopila v Berwaldovi dvorani v Stockholmu, kjer je s svojo glasbo širila božično vzdušje.

Vanja Pegan je na slovensko literarno prizorišče stopil najprej s kratko prozno zbirko Kopanje mornarjev v topli vodi, leta 2006 pa je sledil roman Pisatelj, Adam in pilot. Od takrat sta sledili še dve zbirki kratke proze in trije romani, nazadnje Svetilnik, ki bo kmalu izšel tudi v srbskem prevodu. Po tem romanu se je za nekaj let posvetil predvsem poeziji in leta 2017 izdal zbirko haikujev z naslovom Vsaj za pesem odmaknjen od tega sveta. Letos se znova vrača k svojemu proznemu ustvarjanju in tako smo za oddajo izbrali njegovo še neobjavljeno kratko zgodbo Varilec in škržad.
Interpretira Željko Hrs.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov