Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 21. jan. 2021

Ars • Čet, 21. jan.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Francesco Maria Veracini: Concerto a cinque v A - duru za violino in orkester
Izvajalca: zasedba Accademia i filarmonici in dirigent Alberto Martini

Giovanni Battista Sammartini: Koncert za flavto in orkester v G - duru
Izvajalci: Jean Pierre Rampal, flavta; zasedba: I solisti Veneti; Claudio Scimone, dirigent

Arcangelo Corelli: Suita
Izvajalec: Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije

Antonio Vivaldi: Koncert za dve trobenti in godala v C - duru
Izvajalci: Anton Grčar in Stanko Arnold, trobenta; Orkester Slovenske filharmonije; Marko Munih, dirigent

Johann Sebastian Bach: Sonata št. 3 v g-molu, BWV 1029
Izvajalca: Mischa Maisky, violončelo in Martha Argerich, klavir

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

Wolfgang Amadeus Mozart: Simfonija št. 33 v B - duru, KV. 319
Izvajalci: Simfonični orkester RTV Slovenija in dirigent Marko Munih

7. Franz Schubert: Koncertni stavek v D - duru, D 345
Izvajalca: Nemška komorna filharmonija Bremen in dirigent Thomas Zehetmair

Interpretacija pesmi ali lirskega zapisa domačih ali tujih književnih ustvarjalcev.

Johannes Brahms: Kvintet za klarinet in godalni kvartet v h – molu, op. 115
Izvajalca: Alojz Zupan, klarinet in Slovenski godalni kvartet

Erich Wolfgang Korngold: Koncert za violino in orkester v D – duru, op. 35
Izvajalci: Jascha Heifetz, violina; Filharmoniki iz Los Angelesa in dirigent Alfred Wallenstein

Alma Mahler: Ob tebi sem doma iz cikla Pet pesmi
Izvajalki: Mirjam Kalin, alt in Nataša Valant, klavir

Medtem ko so nekateri drugi slovanski narodi že ustvarili in razvili nacionalno opero, se je v 30ih letih 19. stoletja gledališka umetnost v Srbiji šele začela, čas za opero pa je bil zrel še pozneje - šele v prvem desetletju 20. stoletja. Pot do nje so tlakovale spevoigre, in ker je bila njihova snov bodisi domoljubna bodisi temelječa na ljudskem izročilu zgodb iz ruralnega življenja, je ta nacionalni element skladatelje tako rekoč prisilil, da so se pri komponiranju oprli tudi na ljudsko melodiko.

10:00
Poročila

Rodion Ščedrin je redek skladatelj, ki je ostal zvest svojim umetniškim načelom in glasbenemu duhu tudi v najnemirnejših časih glasbene zgodovine, v obdobju Sovjetske zveze. V današnji oddaji Skladatelj tedna bomo odkrivali njegovo komorno glasbo.

11:00
Poročila

Spoštovani poslušalci, namesto oddaje Glasbeni utrip prisluhnite izboru glasbe iz našega arhiva.

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

13:00
Poročila

Prevajalka Tanja Petrič je od septembra 2020 nova predsednica društva Slovenskih književnih prevajalcev, enem najuglednejših stanovskih društev pri nas. Kako vidi književno prevajalstvo in prevajalce, kakšen se ji zdi položaj društva v družbi in kako sledi izzivom časa? V pogovoru s Tadejo Krečič.

Oddaja prinaša izbor posnetkov slovenskih opernih pevcev. Pripravlja jo urednik za operno glasbo Dejan Juravić.

14:00
Poročila

V oddaji Po belih in črnih tipkah - veliki pianisti in mojstri klavirske igre boste tokrat lahko slišali Klavirsko sonato v e-molu, op. 28 Nielsa Gadeja v izvedbi pianistke Marianne Shirinyan, zbirko šestih klavirskih skladb Spomini na Dresden, op. 118 Antona Rubinsteina - predstavil jo bo pianist Joseph Banowetz - in ciklus šestih klavirskih skladb Glasbeni večeri, op. 6 Clare Schumann, ki ga bo predstavila Konstanze Eickhorst.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Tokat poslušamo posnete koncerta, na katerem je že leta 2019 nastopila violinistka Ariana Puhar.
Doma sicer iz vzhodne Švice vse od svojega otroštva redno obiskuje svoje stare starše v Ljubljani, rojstnem mestu svojega očeta. Violino se je začela učiti pri petih letih na glasbeni šoli v Liechtensteinu, nato pa je svojo pot nadaljevala na državnem konservatoriju v Feldkirchu v Avstriji in na glasbenem konservatoriju v Zürichu. Od septembra 2017 je učenka glasbene gimnazije Carla Philippa Emmanuela Bacha in študentka pripravnice v razredu Nore Chastain na univerzi za umetnost v Berlinu. Poleg tega svoje znanje pogosto nadgrajuje na mojstrskih tečajih s priznanimi profesorji, kot so: Zakhar Bron, Thomas Brandis in Latica Honda-Rosenberg v Nemčiji, Italiji, in Švici.
V začetku aprila 2019 je obiskala Ljubljano in takrat tudi nastopila na koncertu cikla Dobimo se na Magistratu Glasbene mladine ljubljanske. Na spored je uvrstila deli dveh skladateljev: Cesarja Francka in Pabla de Sarasateja.

Janis Ritsos bralki in bralcu prevodne poezije ni povsem neznano ime. Njegovo poezijo sta lahko prvič prebirala leta 1977, ko je Marijan Tavčar objavil nekaj njegovih pesmi v antologiji Grška lirika 20. stoletja. Toda niti najmanjšega dvoma ni, da je izid Ritsosovih pesmi v zbirki Nova lirika lepo presenečenje, celo odkritje. Izbor je pripravila Jélena Isak Kres, prevajalka Iliade, in ga pospremila z zgoščeno spremno besedo. Več o pesniku, ki je živel nelahko življenje in bil še kako ustvarjalen, je avtorica izbora povedala v oddaji Izšlo je, v pogovoru z Markom Goljo. Nikar ne zamudite.

Za današnjo oddajo smo izbrali glasbo Wolfganga Amadeusa Mozarta in Josepha Haydna v novih priredbah za orgle in tolkala. Švicarski orglavec Yves Rechsteiner in francoski tolkalist Henri-Charles Caget že vrsto let izvajata repertoar od Jean-Philippa Rameauja do Franka Zappe ter sama pripravljata vse transkripcije in variacije.

In ko pode odgovor na vprašanje Kaj je najlepše, kaj najmočnejše in kaj najbogatejše, nas bo pot iz pravljice Gospod brez skrbi vodila v pravljico O kuhanih jajcih, večer pa bomo zaokrožili z zgodbo o hudiču, ki je odšel. In tobaku, ki je ostal.

V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke z Dobrinske gorce nad Dobrino v Halozah, kjer je radijski ekipi leta 1986 zapela skupina domačih pevcev. Slišali bomo kar nekaj sicer manj znanih, starejših pesmi, pa tudi kakšno manj znano različico sicer tudi v drugih krajih znanih pesmi…

V Komornem studiu bomo predstavili koncertne posnetke godalnega okteta Oberton, v katerem igrajo godalci iz Slovenije, Avstrije, Italije in Madžarske ter Latvije, Rusije in Ukrajine. Oktet Oberton je 10. avgusta 2020 gostoval na Festivalu Imago, na koncertu v Narodni galeriji v Ljubljani pa je izvedel del Franza Schuberta, Felixa Mendelssohna Bartholdyja in Johanna Svendsena. Godalni oktet Oberton od ustanovitve leta 2015 nastopa po vsej Evropi in za svoje koncerte prejema visoka priznanja glasbene kritike. Med najopaznejšimi nastopi okteta je bil debí v graškem Glasbenem združenju v sezoni 2017/2018, koncert v dunajskem Hofburgu ob stoletnici Republike Avstrije, gostovanje v Jekaterínburgu v okviru dunajskega filmskega festivala, koncert na festivalu Glasbene noči v Sarajevu, na Evropskem komornem festivalu v Gdansku, na odprtju Koroškega poletja v Osójah in drugod. V godalnem oktetu Oberton igrajo godalci: violinisti Jevgénij Čepovéckis, Slovenka Veronika Brecelj ter Andrij Úhrak in Albérto Stiffóni, violista Sérhij Žuravlov in Hanga Féher ter violončelista Floris Fortin in Dorottýa Standi. V izvedbi godalnega okteta Oberton bomo predstavili 2. stavek Sonate v B-duru, Deutsch 960, Franza Schuberta, obsežni Oktet za štiri violine, dve violi in dva violončela v Es-duru, op. 20, Felixa Mendelssohna Bartholdyja in Oktet v A-duru, op. 3, Johana Svendsena. Oddajo je pripravila in uredila Tjaša Krajnc.

22:00
Poročila

22:05
Radijska igra: Marjan Tomšič: Rešitev

Glasbena medigra

Smo na tretjini najhladnejšega letnega časa, zime. Pred nami so dolge noči, snežni meteži in nizke temperature. Podobne asociacije vzbuja tudi Simfonija št. 7 angleškega skladatelja Ralpha Vaughana Williamsa iz leta 1952, imenovana Antarktična simfonija, ki jo bomo poslušali v tokratni oddaji Glasba 20. stoletja.

Brigitte Fontaine (1939) je legendarna francoska avantgardna kantavtorica in pisateljica, ki je napisala več kot dvajset proznih knjig. Za njeno poetiko je značilno združevanje slogov, registrov in občutij. Prevedene zgodbe in variacije so vzete iz knjige Dobro ljudstvo krvi iz leta 2010, v kateri avtorica z obilico zanjo značilne empatije v središče postavlja zaostrene, krvave ali krvaveče eksistence z družbenega obrobja in slika protislovja človeškega bivanja. Znamenito večstransko umetnico tokrat v slovenščini slišimo prvič, njene zgodbe je prevedel Andrej Pleterski.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov