Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 1. mar. 2021

Ars • Pon, 1. mar.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Po koncu današnje Glasbene jutranjice – pripravil jo je Mihael Kozjek – se bo ob 10. uri in 5 minut začela prva izmed petih oddaj iz cikla Skladatelj tedna, v katerem bo Igor Krivokapič predstavil Ferruccia Busonija. Bil je genialen virtuoz s skladateljskimi hotenji. Tako rekoč z vsem – načinom življenja, zvezdniško slavo, razvpitostjo – je bil ta napol Italijan napol Nemec popolno vstajenje duha takrat že pokojnega Franza Liszta. V svojih nastopih je blestel z nedosegljivo tehniko, pri tem pa zavračal posladkanost salonskega poustvarjanja s trdno, samozavestno izvedbo »titana« ob klavirju, utelešajoč takrat priljubljeno misel o nadčloveku. Brez dvoma je bil otrok romantike ter nadaljevalec izročila pianistov in skladateljev pred njim, med katerimi so tudi Beethoven, Chopin, Schubert, Schumann, Brahms, Saint-Saens, Rubinstein ter seveda Liszt.

Popoldne, ob 15-ih, bomo predstavili oddajo Medenina in patina. Današnja bo v vseh pogledih enkratna in posebna. Na današnji dan je belgijski skladatelj Jan van der Roost praznoval petinšestdeseti rojstni dan, ki mu je hkrati pomenil tudi pomemben življenjski mejnik, saj se je upokojil in opustil svoje pedagoške naloge na konservatoriju v Antwerpnu, na katerem si je zadnjih štirideset let služil vsakdanji kruh. Jan van der Roost je ta hip eden najpomembnejših ustvarjalcev izvirne glasbe za vse godbeniške zasedbe in tako se tudi na Programu ARS s to oddajo pridružujemo čestitkam z vsega sveta. V oddaji boste lahko slišali dve njegovi skladbi – Amazonijo, njegovo najbolj znano in najuspešnejše delo za fanfarski orkester iz leta 1990, in ljubko skladbo »I Shall Love But Thee« za glas in godbo, zloženo po Shakespearjevem sonetu za poroko skladateljevega prvorojenca.

Uro pozneje, ob pol petih, bo na vrsti oddaja Nove glasbene generacije, ki jo je glasbena urednica Vesna Volk tokrat naslovila The golden hour – Zlata ura. Predstavila bo posnetke z nastopa študentov saksofona, ki sestavljajo Oktet saksofonov Akademije za glasbo: Ita Nagode in Tilen Zavec –sopranski saksofon; Nika Deželak in Nace Kogej – altovski saksofon; Vida Vatovec in Štefan Starc – tenorski saksofon ter Timotej Jerman in Benjamin Aganlić – baritonski saksofon.

Pregled osrednjih glasbenih vsebin današnjega dne na programu ARS bomo nadaljevali z napovedjo oddaje Koncert Evroradia, ki se bo začela ob 20. uri in 5 minut. Glasbena urednica Polona Kovačič je za predvajanje tokrat izbrala posnetke s koncerta Nemškega simfoničnega orkestra iz Berlina, ki je v soboto, 7. novembra lani, v Berlinski filharmoniji za dirigentskim pultom znova pozdravil dirigenta sira Simona Rattla. Britanec je vodil izvedbo Pesmi o zemlji v komorni različici Gustava Mahlerja; v solističnih partih je bilo slišati mezzosopranistko Magdaleno Koženo in tenorista Andrewa Staplesa. Še prej je šef dirigent tega orkestra Robin Ticciati vodil dramaturško in tudi performativno ritualiziran program z deli Ralpha Vaughana Williamsa, Henryja Purclla in sira Harrisona Birtwistla. Koncert je bil izveden brez občinstva.

Vabimo vas tudi k spremljanju oddaje Jazz avenija ob 23.00, ki bo tokrat namenjena ustvarjanju Chicka Coree. 9. februarja se je namreč ta pomembni pianist in skladatelj za vedno poslovil. Slišali bomo nekaj najuspešnejših skladb iz njegovega izjemno bogatega opusa, ki obsega vse od solističnih do bigbandovskih projektov, komornega džeza, fusiona, pa tudi poskusov koketiranja s sodobno klasično glasbo.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Interpretacija pesmi ali lirskega zapisa domačih ali tujih književnih ustvarjalcev.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

10:00
Poročila

V nizu oddaj Skladatelj tedna bomo predstavili Ferruccia Busonija. Bil je genialni virtuoz s skladateljskimi hotenji. Tako rekoč v vsem (načinu življenja, zvezdniški slavi, razvpitosti) je bil ta napol Italijan napol Nemec popolno vstajenje duha takrat že pokojnega Franca Liszta. V svojih nastopih je blestel z nedosegljivo tehniko, pri tem pa zavračal posladkanost salonskega poustvarjanja s trdno, samozavestno izvedbo »titana« ob klavirju, utelešajoč takrat priljubljeno misel o nadčloveku. Brez dvoma je bil otrok dobe romantike ter nadaljevalec izročila pianistov in skladateljev pred njim, med katerimi so še Beethoven, Chopin, Schubert, Schumann, Brahms, Saint-Saens, Rubinstein ter Liszt.

11:00
Poročila

Tedenski pregled začenjamo z razstavami, ki so znova odprte za obiskovalce. V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) so v četrtek odprli skupinski razstavni projekt »Vojteh«, posvečen pokojnemu arhitektu Vojtehu Ravnikarju (rojen je bil leta 1943, umrl pa je leta 2010). Mestna galerija Ljubljana ponuja razstavo »Učenje in pozabljanje« Jožeta Baršija. Razstavo pesnice Kristine Hočevar »Rujenje« je moč videti v ljubljanskem ŠKUC-u, v gradu Kromberk pa je Goriški muzej že jeseni postavil razstavo malih plastik in del na papirju pokojnega kiparja Zmaga Posege (živel je v letih od 1959 do 2009). Muzej sodobne umetnosti Metelkova v Ljubljani vabi na prvo obsežnejšo razstavo fotografij fotografa Božidarja Dolenca, ki je bil rojen leta 1950, umrl pa je leta 2008. Pred koncem še vabilo k oddaji oblek v projektu Mojce Pungerčar »Osebna koda obleke« in opozorilo k začetku cikla radijskih iger »Obrazi migracij« na programu Ars in na prvem nacionalnem radijskem programu, ki se začne v ponedeljek, 1. marca ob 22.05.

12:00
Poročila

Predvajamo raznovrstne skladbe iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

13:00
Poročila

Izguba raztegljivosti srca ali srčno popuščanje pri starejših je pogost povod za prezgodnjo smrt v razvitem svetu. Dr. Simon Sedej, izredni profesor na Medicinski univerzi v Gradcu (Oddelek za kardiologijo) je s skupino raziskovalcev v dolgoletni raziskavi ugotovil, da nikotinamid, v prehrani znan kot vitamin B3, pomembno ščiti pred to najpogostejšo starostno obliko srčnega popuščanja. V pogovoru bo slovenski raziskovalec opisal, kako.

V oddaji Ženske v svetu glasbe bomo tokrat predstavili flavtistko Evo-Nino Kozmus kot komorno glasbenico. Eva-Nina je prvonagrajenka vrste državnih in mednarodnih glasbenih tekmovanj, najodmevejši pa je bil njen zelo uspešni mednarodni nastop na uglednem tekmovanju Evrovizijski mladi glasbenik na Dunaju, kjer je leta 2010 zmagala in prejela 1. nagrado. Leta 2010 je končala Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani. Isto leto je začela študirati na Visokem narodnem glasbenem konservatoriju v Lyonu v razredu profesorjev Philippa Bernolda in Juliena Beaudimenta, poučevala pa sta jo tudi Claude Lefebvre in Gilles Cottin. V Lyonu je leta 2013 diplomirala, nato pa je leta 2015 magistrirala pod vodstvom mentorja Joséja-Daniéla Castellóna z magistrsko nalogo na temo Aleksandrove tehnike.

S samostojnimi koncerti se je predstavila v mnogih evropskih državah, v Rusiji in v Združenih državah Amerike. Kot ljubiteljica komornega muziciranja pa nastopa v različnih mednarodnih komornih zasedbah. Poslušali bomo njeno muziciranje v Londonskem triu št. 1 v C-duru, Hob.4, Josepha Haydna s festivala Glasbeno poletje v Bohinju, v Kvartetu za flavto, violino, violo in violončelo št. 3 v C-duru, KV 171 oz. 285 b, Wolfganga Amadeusa Mozarta iz cikla Carpe artem v Mariboru ter v skladbi Andante z variacijami Gioacchina Rossinija, ki jo izvaja s harfistko Mojco Zlobko Vajgl. Oddajo in pogovor s flavtistko Evo-NIno Kozmus sje pripravila in uredila Tjaša Krajnc.

14:00
Poročila

Humanistične teme, od filozofije in literature do jezikoslovja in zgodovine.

Današnja oddaja iz niza MEDENINA IN PATINA je v vseh pogledih edinstvena in posebna. Namesto da bi čakali na morbidno navado, da se nekoga spomnimo šele, ko ga ni več med nami, bomo tokrat to storili že za njegovega življenja. Prav na današnji dan namreč belgijski skladatelj Jan van der Roost praznuje svoj petinšestdeseti rojstni dan, ki mu hkrati pomeni tudi pomemben življenjski mejnik, saj se bo upokojil in opustil svoje pedagoške naloge na konservatoriju v Antwerpnu, na katerem si je zadnjih štirideset let služil vsakdanji kruh.
Jan van der Roost je ta hip eden najpomembnejših ustvarjalcev izvirne glasbe za vse godbeniške zasedbe in tudi na Programu ARS se s to oddajo pridružujemo čestitkam z vsega sveta.
V oddaji boste lahko slišali dve njegovi skladbi: Amazonijo, njegovo najbolj znano in najuspešnejše delo za fanfarski orkester iz leta 1990, in ljubko skladbo »I Shall Love But Thee« za glas in godbo, zloženo po Shakespearjevem sonetu za poroko skladateljevega prvorojenca.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Poslušamo nastop študentov saksofona, ki sestavljajo Oktet saksofonov Akademije za glasbo:
Ita Nagode in Tilen Zavec – sopranski saksofon
Nika Deželak in Nace Kogej – altovski saksofon
Vida Vatovec in Štefan Starc – tenorski saksofon
Timotej Jerman in Benjamin Aganlić – baritonski saksofon

Mike Mower: Reconciliation suite (Suita sprave)
Jun Nagao: Oktet
Emi Maeda: Hikari (Svetloba)
Karol Beffa: Octopus (Hobotnica)

Recenzije so napisali Tonja Jelen, Andrej Lutman, Marica Škorjanec in Maja Žvokelj.

V oddaji Iz slovenske glasbene ustvarjalnosti bomo danes predvajali dve nekoliko obsežnejši koncertantni skladbi. Prvi del današnje oddaje bo namreč v znamenju Koncerta za klavir in orkester Lucijana Marije Škerjanca, v drugem delu pa bomo predvajali še Koncert za klarinet in orkester Blaža Arniča. Solista bosta pianist Vladimir Mlinarić in klarinetist Slavko Goričar.

19:00
Pravljica

Tom Veber je ustvarjalec mlajše generacije - je pesnik, performer, vizualni umetnik. Poezijo objavlja v literarnih revijah, leta 2019 je izšla zbirka z naslovom Točka preloma; objavlja tudi na tujem, med drugim na Hrvaškem, Madžarskem, v Grčiji, Rusiji in na Kitajskem. Ob tem se ukvarja s prostorsko postavitvijo poezije.

Italo Calvino je eden pomembnejših italijanskih književnikov 20. stoletja. V oddaji boste slišali njegov esej Hitrost. Bogatijo ga glasbeni odlomki iz Koncerta v g-molu, op. 8, št. 8, imenovanega 'Žetev', Antonia Vivaldija; glasbeno opremo je izbral Mihael Kozjek. Esej je uredil Andrej Rot, oddajo je oblikoval tonski mojster Janez Ahlin. Brala sta ga napovedovalca Mateja Perpar in Jure Franko.

Nemški simfonični orkester iz Berlina je v soboto, 7. novembra lani, v Berlinski filharmoniji za dirigentskim pultom znova pozdravil dirigenta sira Simona Rattla. Britanec je vodil Pesem o zemlji v komorni različici Gustava Mahlerja; v solističnih partih je bilo slišati mezzosopranistko Magdaleno Koženo in tenorista Andrewa Staplesa. Še prej je šef dirigent tega orkestra Robin Ticciati vodil dramaturško in tudi performativno ritualiziran program z deli Ralpha Vaughana Williamsa, Henryja Purclla in sira Harrisona Birtwistla. Koncert je bil izveden brez občinstva.

22:00
Poročila

Na Arsu začenjamo ponedejkov cikel premier šestih radijskih iger in pogovorov z naslovom Obrazi migracij. V njem se bodo zvrstila besedila petih avtorjev iz tujine, udeležencev dramskih delavnic leta 2016 na Kitajskem, v organizaciji norveške agencije za mednarodno izmenjavo na področju uprizoritvenih umetnosti Ibsen International. Na delavnicah je kot dramaturginja in mentorica sodelovala Vilma Štritof, ki je izmed osmih izbrala pet besedil in jih dramaturško priredila za radio. Besedilo kratke radijske igre z naslovom Moja domovina mlade italijanske dramatičarke in dramaturginje Letizie Russo je tako le del dramskega besedila za gledališče, ki je nastalo v okviru mednarodnih dramskih delavnic na temo migracij. Igra se osredotoča na dialog med migrantko v Evropi, ki pride na pogovor za delo k lastniku lokala, ekstremnemu nacionalistu. V kratkem pogovoru izrečeta vse bistveno o stališčih in ideoloških pozicijah obeh strani migranstva, zato konflikt med njima grozeče ostaja v zraku. Prav tako se ustvarja nenehna napetost in zamenja razmerje moči. V gostem dialogu je kljub temu prostor za močna človeška sporočila. Po vsaki radijski igri bo na sporedu še pogovor Vilme Štritof s strokovnjakom, raziskovalcem in aktivistom, ki se ukvarja s specifičnimi vidiki migracij. Prva v tej vrsti bo dr. Veronika Bajt. Najprej pa poslušajmo kratko igro.
Raziskovalka z Mirovnega inštituta se ukvarja s študijami nacionalizma, ksenofobije, rasizma, migracij, globalizacije, diskriminacije in konstrukcije nacionalnih identitet.

Prevajalka je Silvana Orel Kos,
dramaturginja Vilma Štritof,
režiserka Špela Kravogel,
tonska mojstrica pa Sonja Strenar.

Ona je Nina Valič,
On pa Milan Štefe.

Igra traja 5 minut in 13 sekund.
Uredništvo igranega programa.
Posneta je bila v studiih Radia Slovenija novembra 2018.

Glasbena medigra.

Oddaja prinaša novosti s sodobne jazzovske scene, obravnava pa tudi zanimive zgodovinske jazzovske teme.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov