Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 8. avg. 2021

Ars • Ned, 8. avg.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Pesem Tudi ti bi pela slavnega kanadskega pesnika, pisatelja in kantavtorja Leonarda Cohena je prevedel Matej Krajnc.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Katoliški duhovnik Stane Kerin se je po letih dela na Karitasu in v Misijonskem centru odločil postati misijonar na Madagaskarju. O svojem delu in poslanstvu se je pogovarjal s Tomažem Gerdenom.

Letos mineva 180 let od rojstva skladatelja Antonína Dvořáka, avtorja tudi številnih skladb z duhovno skladbo. Za eno osrednjih takšnih njegovih del velja Maša v D-duru op. 86. Skladatelj jo je ustvaril leta 1887, in sicer za odprtje novozgrajene kapele na gradu Lužany. Tokrat bo zvenela v izvedbi Deškega pevskega zbora Hüsel, dirigenta Toralfa Hildebrandta in organista Norberta Düchtla.

Iz župnijske cerkve Marijinega rojstva v Cerknici na 19. nedeljo med letom neposredno prenašamo sveto mašo, pri kateri sodelujejo tamkajšnji verniki. Mašuje župnik, salezijanec Milan Kavčnik.

11:00
Poročila

V oddaji Evroradijski koncert predvajamo posnetek Danskega nacionalnega simfoničnega orkestra in pianista Kirilla Gersteina, ki sta pod dirigentskim vodstvom Thomasa Sondergarda 24. septembra lani nastopila v dvorani Koncertne hiše v K?benhavnu na Danskem. Na sporedu so bili Labod iz Tuonele iz Suite Lemminkäinen, op. 22 in Simfonija št. 2 v D-duru, op. 43 Jeana Sibeliusa ter Koncert za klavir in orkester št. 20 v d-molu, K 466 Wolfganga Amadeusa Mozarta.

13:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

14:00
Poročila

Cikel češkega humorja nadaljujemo z zgodbama Skopuška Barka in Lena pravljica Jana Wericha, ki je s svojim pisateljskim in gledališkim ustvarjanjem močno zaznamoval češki kulturni prostor 20. stoletja. Njegova zbirka pravljic Fimfarum iz leta 1960 kar kipi od jezikovne igrivosti, ironije, hudomušnosti in pravljičnih zasnov, ki pa v svojih razpletih razkrivajo raznovrstne človeške šibkosti. Zbirko Fimfarum je prevedla Nives Vidrih (leta 2003 je izšla pri založbi Sanje), zgodbi bo interpretiral dramski igralec Robert Prebil.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:00
DIO: šport, vreme, promet

Današnjo in preostale tri oddaje v avgustu namenjamo posnetkom štirih izbranih koncertov iz letošnje sezone Orkestra italijanske Švice. Danes bomo tako predvajali posnetke s koncerta, ki je potekal petnajstega oktobra lani v Kulturnem centru LAC v Luganu. Orkester italijanske Švice je na tem koncertu vodil Fabien Gabel, gostujoči dirigent iz Francije, ki od leta 2017 kot umetniški vodja sicer vodi Francoski nacionalni mladinski orkester. Kot solist se je v Ravelovem Klavirskem koncertu v G-duru predstavil dirigentov rojak, pianist Bertrand Chamayou, ki je za dodatek zaigral še Pavano za umrlo infantinjo istega skladatelja. V drugem delu koncerta sta bila na sporedu še Siegfriedova idila Richarda Wagnerja in Plesna suita Béle Bartóka, za začetek pa je zvenel Simfonični preludij Giacoma Puccinija.

V tokratni v oddaji gostimo magistrico komunikologije, novorojenko kristjanko Vaneso Čanji iz Celja. Deluje kot pridigarka v obnebju tamkajšnje Baptistične cerkve. Tema – inspirativnost Božje besede v vsakdanjem življenju kristjana.

V oddaji Bachovo glasbo izvaja belgijski organist in skladatelj Bernard Foccroulle. Umetnik je bil rojen v Liegeu, kjer je študiral orgle na tamkajšnjem glasbenem konservatoriju in kjer je pozneje nekaj let tudi sam predaval. Danes je profesor orgel na Kraljevem glasbenem konservatoriju v Bruslju. Je tudi skladatelj, ki je največ svojih del napisal za orgle. Rad igra glasbo vseh slogovnih obdobij. Poleg svojih skladb je krstno izvedel tudi več drugih del sodobnih skladateljev. Še posebno blizu mu je baročna glasba. Navdušen nad mogočnim orgelskim opusom Johanna Sebastiana Bacha je na nosilce zvoka posnel vse njegove orgelske skladbe.

Ni redko, da umetniki presenetijo še na kakšen področju ob tistem, po katerem slovijo. Tako se bomo tokrat na poseben način posvetili glasbenemu velikanu Wolfgangu Amadeusu Mozartu, sicer vsestranskemu skladatelju v različnih žanrih vse od simfonij do oper, komornih izvedb, solističnih koncertov, klavirskih sonat in tako dalje. Kaj pa lahko razberemo iz njegovega sloga pisanja in vsebine pisem? Bil je hudomušen, romantičen, nanizal pa je tudi številne, predvsem za muzikologe dragocene podatke. Tokrat se bomo vrnili v revolucionarno leto 1789, dve leti pred Mozartovo smrtjo, ko je zaradi finančnih težav iščoč novo zaposlitev odpotoval na Moravsko, v Dresden, Berlin in na Dunaj. Vmes je pisal svoji ženi Constanzi. Pisma je prevedel Peter Weiss, interpretira jih Blaž Šef.

Ko Un je bil rojen v okupirani Koreji leta 1933 in je že zgodaj v življenju postal aktivist. Ves čas si je prizadeval in si še vedno prizadeva za združitev obeh Korej. Napisal je več kot 130 knjig, poleg pesniških zbirk tudi romane, eseje in razprave, celo muzikal. Je tudi avtor monumentalne pesnitve Deset tisoč duš, ki jo avtor posveča ljudem, ki jih je srečal v svojem življenju.

Nocojšnji glasbeni portret bomo namenili izjemni glasbeni osebnosti, saksofonistu, klarinetistu, skladatelju, aranžerju, dirigentu, džezovskemu ustvarjalcu po duši in srcu Atiju Sossu. V uvodu smo slišali njegovo skladbo Clarinetude v izvedbi Big Banda RTV Slovenija, posneta je bila leta 1974, ob Sossu na klarinetu je bil solist še pianist Silvester Stingl, orkestru je dirigiral Jože Privšek. Karel Soss se je rodil 5. maja leta 1930 v Ljubljani. Zakaj je Karel postal Ati, se ve: ker bratec Nikolaj, imenovan Mik, ni mogel izgovoriti njegovega pravega imena. Atijev starejši brat Mik je prav tako postal uspešen glasbenik: bil je pozavnist v Plesnem orkestru Radia Ljubljana in v Ljubljanskem jazz ansamblu ter basist v Ansamblu bratov Avsenik. Tudi Ati je začel igrati že zelo zgodaj. V študentskih letih je občasno igral pri različnih zasedbah, občasno tudi pri Veselih beračih, ki so igranje nadaljevali tudi v prvem obdobju okupacije in sodelovali na reviji orkestrov, ki je bila v frančiškanski dvorani. Po končani vojni so se Veseli berači pod vodstvom Atija Sossa znova zbrali in začeli igrati na plesih v Narodnem domu.

22:00
Poročila

Nora Ephron se je kot scenaristka in tudi kot režiserka podpisala pod nekatere izmed najbolj priljubljenih komedij zadnjih desetletij, kot so Ko je Harry srečal Sally, Romanca v Seattlu, Julie & Julia in druge. Njena cinični smisel za humor in nadarjenost za pripovedovanje pa prideta do izraza tudi v dramskih igrah, osebnih esejih in romanih. V slovenščino je bila do zdaj prevedena samo njena zbirka esejev Moj vrat mi gre na živce in druge misli o tem, kako je biti ženska, za oddajo pa smo izbrali odlomke v prevodu Tine Poglajen iz avtobiografskega romana Srčne težave in iz zbirke esejev o njeni novinarski karieri, naslovljene Siva miška na orgiji. Bereta Vesna Vončina in Aleksander Golja, glasbena oprema Nataša Kocjančič, ton in montaža Sonja Strenar, režija Alen Jelen, redakcija oddaje Tesa Drev Juh.

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov