Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 15. sep. 2021

Ars • Sre, 15. sep.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Jean Phillippe Rameau: Suita v e - molu
Izvajalec: William Christie, čembalo

Marc Antoine Charpentier: Medeja, uvertura in prizori iz opere
Izvajalci: Anne Sophie von Otter, mezzosopran; ansambel Les Arts Florissants in dirigent William Christie

\t\t \t\t \t\t

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Iz glasbenega sporeda izpostavljamo redno aktualno oddajo o glasbenih dogodkih. V Glasbenem utripu, na sporedu ob 17. uri, bomo poročali o koncertu zbora Tenebrae, otvoritvenem koncertu Slovenske filharmonije in ljubljanske opere, predstavili bomo sezoni zlatega in srebrnega abonmaja, operne in baletne naslove v ljubljanski operi in program koncertne sezone Grajske harmonije.

Peter Šavli: Čakra za tolkalca in simfonični orkester
Izvajalci: Andraž Poljanec, tolkala; Simfonični orkester RTV Slovenija in dirigent Lorenzo Castriota

Katja Gorečan je v pesniški zbirki Trpljenje mlade Hane v skorajda 'dramski' maniri sopostavila izmišljeni lik mlade Hane in njen alter ego. Ta sopostavitev je izrazita tudi v pesmi Hana in volja do moči. Interpretirata dramska igralca Matej Puc in Nina Valič.

Claude Goudimel (besedilo Pierre de Ronsard): Il me semble la tournée
Izvajalca: Zbor A Coeur Joie de Vincennes Fontenay; dirigentka Michelle Marzolf

Anonimus (besedilo Pierre de Ronsard): Mignonne, allons voir si la rose
Izvajalca: The King’s singers in The consort of musicke

Cécile Chaminade: Mignonne, Ma premiere lettre, Espoir, L’Été
Izvajalca: Anne Sofie von Otter, mezzosopran in Bengt Forsberg, klavir

Ingvar Lidholm / Dante Alighieri: ... a riveder le stelle
Izvajalci: Komorni zbor iz Stockholma, Švedski radijski zbor, Rosemary Hardy, sopran; Eric Ericson, dirigent

Sergej Sergejevič Prokofjev: Sonata za flavto in klavir v D – duru, op.94
Izvajalca: Boris Bizjak, flavta in Simon Lane, klavir

Posnetki iz najnovejše jazzovske produkcije, kot tudi zgodovine jazza.

10:00
Poročila

V tretji oddaji bomo predstavljamo Žebretove skladbe Svobodi naproti za simfonični orkester, samospev Maja in morje za sopran in mali orkester, in balet Dan - simfonično sliko v treh stavkih za veliki orkester.

11:00
Poročila

Po skoraj devetih desetletjih smo dobili nov prevod Tolstojeve romaneskne mojstrovine Vojna in mir. Roman, ki je sinonim za izjemno obsežno, večplastno in razvejeno delo, smo doslej lahko brali v prevodu Vladimirja Levstika. Temu se pridružuje prevod Lijane Dejak, delo pa je v dveh knjigah izšlo pri založbi Mladinska knjiga. Uredniško delo sta si razdelila Andrej Ilc in Alenka Veler.
Kdaj se pojavi potreba po novih prevodih klasičnih del, ki jih že lahko beremo v slovenščini? Kako poteka prevajanje tako obsežnih, kulturno in časovno oddaljenih del? Kako obstoječi prevod dela določa prevajalčevo delo, če seveda ga?

Kratka glasbena medigra.

12:00
Poročila

V Arsovih spominčicah predstavljamo skladbe z violistom Miletom Kosijem in harfistko Rudo Ravnik Kosi. Mile Kosi je postal violist Simfoničnega orkestra RTV Ljubljana v letu 1963/1964, do sezone 1980/1981 je bil solist orkestra in vodja viol. Sodeloval je tudi v Ansamblu Slavko Osterc, ki se je posvečal izvajanju sodobne in slovenske glasbe. V njegovi izvedbi bomo najprej predvajali posnetek Koncerta za violo in orkester Johanna Christiana Bacha. Harfistka Ruda Ravnik Kosi je bila članica Simfoničnega orkestra RTV Slovenija od sezone 1964/65 do sezone 1997/98. V orkestru je igrala 34 let, vmes pa se je leto in pol kot štipendistka francoske vlade specializirala v igranju na harfo v Parizu. Prva je izvedla vrsto skladb za harfo slovenskih skladateljev. Od leta 1969 do 1982 je bila članica in solistka ansambla za sodobno glasbo ”Slavko Osterc”. Kot solistka bo izvedla Koncert za harfo in velik orkester Alojza Srebotnjaka.
Zakonca Ruda Ravnik Kosi in Mile Kosi sta z oboistom Božom Rogeljo posnela še Tri miniature za oboo, violo in harfo Milana Ferleža. Oddajo, ki jo je pripravila Tjaša Krajnc, bomo ponovili v četrtek, 16. septembra ob 17.05.

13:00
Poročila

Zabavna radijska igra po predlogi ruskega dramatika Antona Pavloviča Čehova je šala, iz naključnega predavanja razvita v ironično izpoved o življenju.

Glasbena medigra.

14:00
Poročila

V prenesenem pomenu lahko govorimo o svetu znanosti, tehnike, vesolja, jezika, vzgoje, prava, matematike, preteklosti ...

Glasbena medigra

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Program Ars bo drevi še posebej prazničen: s podelitvijo nagrade Arsova lastovka se bo sklenil jubilejni, 30. radijski natečaj za najboljšo kratko zgodbo. Nagrado letos prejme kratka zgodba Violina in žiletke, nagrajenko ali nagrajenca pa bomo razkrili na prireditvi. Več o Arsovi lastovki in o prazničnem dogodku na ljubljanskem Gradu v oddaji, v kateri bomo pozornost posvetili tudi Gibanici, festivalu slovenske sodobnoplesne umetnosti, ki jo letos zaznamuje jubilejna deseta izvedba in se s podelitvijo nagrade Ksenije Hribar za življenjsko delo začenja nocoj. Vabimo vas k poslušanju!

Srečamo jih v klasičnih glasbenih delih, pa tudi pri večglasnem petju jazzovskih vokalnih skupin ter v obliki virtuoznih tehničnih vaj za pevce.
Vokalize oz. vokalizirane melodije, pod katere so se podpisali različni skladatelji, bo skupaj z Berlinskim simfoničnim orkestrom in dirigentom Michaelom Schonwandtom izvedla sopranistka Natalíe Dessay.

V zadnjem tednu dni se je v Ljubljani zgodilo nekaj zares presežnih koncertnih dogodkov. Izbrane bomo podrobneje predstavili v današnji oddaji, kot tudi prihajajoče sezone v SNG Opera in balet Ljubljana, Cankarjevem domu in jubilejni 10. cikel Grajskih harmonij na gradu Kromberk. Uvodoma bomo slišali, kako je v nedeljo v Slovenski filharmoniji britanski zbor Tenebrae očaral poslušalce s koncertnim programom Hvalospev nebeške lepote. Uspešna sta bila tudi četrtkova Koncert ob odprtju sezone Slovenske filharmonije v Cankarjevem domu, ki je bil v znamenju glasbe Richarda Straussa in uvod v operno sezono Naj živita opera in balet. Ob koncu oddaje bomo nekaj minut namenili še sklepu festivala Tartini, Mali simfoniji Kopra, sklepu 60. Ljubljana festivala s koncertom Simfoničnega orkestra ORF z Dunaja in napovedi prihajajočih dogodkov.

Beseda romantičen izvira iz besede roman. Svoj prostor je našla najprej v literaturi. Tam je označevala zgodbo, v kateri prevladuje fantazija, fantazijski svet. Izraz se je pojavil v 17. stoletju, v glasbi ga najdemo na začetku 19. stoletja. Nadaljujemo z novim ciklom 'Čas prihodnosti'. V drugi oddaji se dotikamo sanjske glasbe finskega skladatelja Jeana Sibeliusa.

Glasbena medigra

Dan vrnitve Primorske k matični domovini bomo zaznamovali s primorskim pesnikom Simonom Gregorčičem. Njegova hvalnica Soči, ki je po svoji naravi domovinska pesem, je nedvomno avtorjeva najbolj znana in najbolj pogosto recitirana pesem. Oda Kmetski hiši pa poveličuje malega človeka – kmeta.
Interpretira Ivana Percan Kodarin.

Naslov zmagovalne zgodbe Violina in žiletke je že nekaj časa znan, na slavnostni prireditvi pa bomo razkrili avtorja besedila in avtorje drugih izbranih zgodb.
Dogodek bosta povezovala Maja Moll in Aleksander Golja, pospremil pa ga bo koncert tria LJD Ensemble z novo skladbo Milka Lazarja Simple pieces. Zmagovalno zgodbo bodo interpretirali priznani dramski igralci Vesna Jevnikar, Jernej Kuntner, Blaž Šef, Matej Zemljič in Klara Kastelec.
Dogodek bo mogoče spremljati tudi prek video prenosa.

Sodobno, eksperimentalno, radiofonsko - s temi tremi pojmi je mogoče definirati obseg oddaje Arsov art atelje. Oddaja je namenjena predstavi najnovejših zvočnih iskanj; pogovorom z gosti, slovenskimi skladatelji in izva

22:00
Poročila

Obrobne poti sodobne kompozicije…zvočni eksperiment…improvizirana glasba in glasni novi jazz

Posvečamo se tako zgodovini jazza kot najnovejšim jazzovskim izdajam.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov