Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 19. sep. 2021

Ars • Ned, 19. sep.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Ameriški pesnik William Carlos Williams je v svojih delih razvil samosvoj pesniški minimalizem. Vsakdanje dogodke je največkrat ubesedil na preprost način in brez uporabe metafor. Jezik v njegovih pesmih je jasen, tu in tam pogovoren. Slišali bomo njegovo najbolj znano pesem z naslovom Samo to bi ti rad rekel, ki jo je prevedel Miha Avanzo, interpretiral pa Andrej Nahtigal.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Kot narekuje tradicija že 40 let, na tretjo soboto v septembru se mlade katoličanke in mladi katoličani zberejo na vseslovenskem srečanju pred in v cistercijanskem samostanu v Stični. Geslo jubilejne 40. obletnice Stične mladih je Utrdi moje korake. Kot pojasnjuje duhovnik in direktor Katoliške mladine Matevž Mehle, so geslo vzeli iz Svetega pisma, psalma 40. Oblikovali so ga kot prošnjo Bogu in spodbudo mladim katoličanom, da premagajo strah pred posledicami epidemije in pred javnim izkazovanjem svoje vere.
Po oceni organizatorjev se je letošnje Stične mladih udeležilo nekaj več kot 2 tisoč mladih iz vse države ali pol manj kot pred epidemijo. Predsednik republike Borut Pahor je kot častni pokrovitelj jubilejnega srečanja katoliške mladine vročil zahvalo predsednika republike Stični mladih za dolgoletno poslanstvo, ki med mladimi širi in spodbuja vrednote prostovoljstva, sodelovanja, človečnosti in solidarnosti v dobro skupnosti.
V oddaji pa se začetkov Stične mladih spominja pater Janez Novak, takratni župnijski upravitelj, danes zaslužni opat.

Letos mineva 100 let od smrti Camilla Saent-Saënsa, organista in skladatelja številnih del z duhovno vsebino. Napisal pa je le dve maši – Mašo zadušnico oziroma Rekviem ter Mašo op. 4, v katero je vnesel gregorijanski koral, ki ga je prepletel s prvinami romantične dobe – izrazito kromatiko in presenetljivimi harmonijami. Slišali jo boste v izvedbi Vokalnega ansambla iz Lozane in organistke Marie Claire Alain.

Iz župnijske cerkve Marijinega vnebovzetja v Knežaku na 25. nedeljo med letom neposredno prenašamo sveto mašo, pri kateri sodelujejo tamkajšnji verniki. Mašuje župnik Lojze Milharčič, poje pa Mešani cerkveni pevski zbor župnije Knežak pod vodstvom Marjetke Urbanč.

11:00
Poročila

V oddaji Evroradijski koncert bomo poslušali posnetek koncerta Simfoničnega orkestra Južnokorejske radiotelevizije in violinistke Bomsori Kim, ki sta pod dirigentskim vodstvom Juliana Kovačeva nastopila 21. maja v Koncertni dvorani Kulturnega centra v Seulu v Južni Koreji. Na sporedu koncerta so bili Uvertura Hebridi, op. 26 in Koncert za violino in orkester v e-molu, op. 64 Felixa Mendelssohna ter Simfonija št. 9 v e-molu, op. 95, 'Iz novega sveta', Antonína Dvořáka.

13:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

14:00
Poročila

Kurt Tucholsky je svojimi jezikovno virtuoznimi feljtoni v dvajsetih letih postal glavni predstavnik demokratičnega pacifizma takratnega časa. Leta 1929 je moral emigrirati na Švedsko. V kraju Läggesta, ki se pojavi tudi v romanu Grad Gripsholm, tako ni bil samo na počitnicah, temveč je tam v počitniški hišici Fjälltorp tudi živel. V prejšnji oddaji sta se pisatelj Peter in zaročenka Lydija nastanila v Gradu Gripsholm in začela spoznavati okolico in hrano, tokrat pa ju na dopustu obišče Petrov dobri prijatelj, duhoviti Karlchen, ki med drugim trdi, da je tudi počitek delo, in ju sprašuje, ali čutita, da se tudi onadva med počitkom naprezata. Roman Grad Gripsholm je prevedla Tina Štrancar. Interpretira Matej Puc.

Zvezde svetovnih opernih odrov imajo na programu Ars posebno oddajo.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:00
DIO: šport, vreme, promet

Tokratno oddajo – tako kot zadnjo pred dvema tednoma – namenjamo Dresdenskim filharmonikom, ki so lani obhajali 150-letnico delovanja. Tokrat smo za vas izbrali posnetek koncerta, ki je potekal šestindvajsetega marca letos v dresdenski Kulturni palači. Dresdenski filharmonični orkester je pod vodstvom češkega dirigenta Tomáša Netopila izvedel tri dela čeških glasbenih ustvarjalcev. Najprej je bila na vrsti Simfonija št. 3 za orgle, trobila in tolkala Miloslava Kabeláča, v kateri je kot organist sodeloval Cameron Carpenter. Sledil je Dvojni koncert za dva godalna orkestra, klavir in timpane Bohuslava Martinuja, pri klavirju je bil Christoph Berner, spored pa je sklenila Dvoržakova Simfonija št. 6 v D-duru, op. 60.

Katoliška cerkev na Madžarskem je od 5. do 12. septembra letos organizirala 52. mednarodni evharistični kongres v Budimpešti. Ta je potekal pod geslom »Vsi moji studenci so v tebi«. V imenu Slovenske škofovske konference so se kongresa udeležili murskosoboški škof dr. Peter Štumpf, duhovnik Rok Pogačnik in ljubljanski pomožni škof dr. Franc Šuštar. Ta v oddaji Sedmi dan pojasnjuje, da sta cilja evharističnih kongresov, ki se prirejajo že od leta 1881, poživiti evharistično pobožnost in oznanjevanje vere. Razmišlja še o pomenu evharistije kot viru življenja. Katoliška cerkev v Sloveniji pa za zdaj ne razmišlja o organizaciji drugega narodnega evharističnega kongresa v samostojni Sloveniji.

Oddajo namenjamo glasbi čeških orgelskih mojstrov. Skladbe Bohuslava Mateja Černohorskega, Jana Zacha, Josefa Segerja, Josefa Bohuslava Foersterja in Bedřicha Antonína Wiedermanna izvajajo organisti Josef Popelka, Milan Kampelscheimer, Milan Šlechta, Zuzana Nemečkova in Vaclav Uhlir.

Jorge Luis Borges, argentinski pesnik in pisatelj, tudi literarni kritik, prevajalec in predavatelj, se je rodil leta 1899 in velja za enega največjih argentinskih književnikov. Večinoma ga povezujemo z literaturo južnoameriškega magičnega realizma. Zaslovel je še za življenja, dobil je veliko uglednih nagrad, le Nobelove nagrade za književnost ne. V slovenščini beremo Borgesovo poezijo in kratko prozo večinoma v prevodih Aleša Bergerja. Prve pesmi in kratka Borgesova besedila je Berger objavil v knjigi Stvaritelj iz leta 1990. V njej je najti tudi Poskus avtobiografije v prevodu Tadeje Krečič Scholten. Interpretacija: Matej Puc.

Govorec daljše, še ne objavljene pesnitve Primoža Čučnika, se v treh odlomkih sprehaja med sanjami in stvarnostjo, med srečo in bolečino, med bližino in oddaljenostjo, med zatišjem in viharjem ter med neskončnostjo in hipnostjo. Vse to v dialogu s Pascalom, Breuglovimi slikami, malo tudi O'Haro in še s kom.
Interpretira Klemen Kovačič.

Oddajo Nedeljski glasbeni portret tokrat posvečamo glasbeniku, skladatelju in dirigentu Samu Hubadu ob stoti obletnici njegovega rojstva. Pogovori in razmišljanja Sama Hubada so bili uporabljeni iz oddaj Nedeljski glasbeni portret – In memoriam Samo Hubad, ki jo je pripravil Primož Trdan, Podobe zvoka, ki jo je pripravila Tjaša Kranjc, Naši umetniki pred mikrofonom, ki jo je pripravil Gregor Pirš, Portret glasbenika, ki jo je pripravil Borut Loparnik, in Glasbeni ciklusi, ki jo je uredila Veronika Brvar.

22:00
Poročila

Pisateljica in prevajalka Manka Kremenšek Križman piše kratke zgodbe, ne zgodbice. Njene kratke zgodbe so namreč kljub svoji kratkosti zgodbe o težkih trenutkih, situacijah, razmerjih, srečen konec pa največkrat nedoumljiva fikcija. Portret je nastal leta 2013, pisateljičine kratke zgodbe sta odlično interpretirala Vesna Jevnikar in Pavle Ravnohrib, njegovo predvajanje pa je povabilo več k branju pisateljičine najnovejše, četrte knjige kratkih zgodb z naslovom Tujci.

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov