Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 26. sep. 2021

Ars • Ned, 26. sep.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

4. junija letos je umrla avstrijska pesnica Friederike Mayröcker. Poklonili se ji bomo z njeno pesmijo, ki se začne z verzom Nikogar nimam, ob komer bi lahko ležala ...

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

God blaženega škofa Antona Martina Slomška zaznamujemo 24. septembra, ta dan leta 1862 pa je tudi dan njegove smrti. Cerkev na Slovenskem je zato nedelji najbližji temu septembrskemu dnevu dala oznako »Slomškova nedelja«. Njeno letošnje praznovanje bo v nedeljo, 26. septembra, pri sv. Jožefu v Celju, ko se bo ob 15. uri začela molitvena ura, uro kasneje pa sveta maša, ki jo bo ob somaševanju duhovnikov daroval upokojeni ljubljanski nadškof metropolit dr. Anton Stres. Da pa je bila Slomškova nedelja pred tridesetimi leti – v letu razglasitve samostojne slovenske države - nekaj posebnega pa bomo spomnili v tokratni oddaji Sledi večnosti. .

09:20
Musica sacra 26.9.2021

09:25
Musica sacra

Iz župnijske cerkve svetega Martina v Velenju na 26. nedeljo med letom neposredno prenašamo sveto mašo, pri kateri sodelujejo tamkajšnji verniki. Mašuje župnik Matej Dečman, petje pa na klavinovi spremlja Julijana Lesnik.

11:00
Poročila

Tokrat v oddaji Evroradijski koncert predvajamo posnetek koncerta Simfoničnega orkestra Korejske radiotelevizije in pianista Minsooja Sohna, ki sta pod dirigentskim vodstvom Pietarija Inkinena nastopila 31. oktobra lani v Koncertni dvorani Kulturnega centra v Seulu v Južni Koreji. Na sporedu koncerta so bili Tragična uvertura op. 81 in Simfonija št. 1 v c-molu, op. 68 Johannesa Brahmsa ter Koncert za klavir in orkester št. 4 v G-duru, op. 58 Ludwiga van Beethovna.

13:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

14:00
Poročila

Roman Grad Gripsholm nemškega avtorja Kurta Tucholskega je bil zaradi iskrive lahkotnosti in aktualnosti že kmalu po izidu leta 1931 deležen velikega odmeva, tako doma kot v tujini. V njem pisatelj Peter z zaročenko preživlja poletje daleč od živahnega Berlina. Na Švedskem najameta hišico ob starem gradu. Pet tednov dolgih dni in belih noči se sprehajata, pogovarjata, plavata in se ljubita.
V prejšnji oddaji smo spoznali norčavega Petrovega prijatelja Karlchena, ki ju obišče med dopustom, tokrat pa razpoloženje za hip postane nekoliko bolj zlovešče - Peter, Lydia in Karlchen srečajo najprej objokano deklico in potem še nasilno ravnateljico dekliške šole. Vendar značaj je značaj in prijateljem tudi ob žalostnem pripetljaju humorja ne zmanjka. Roman Grad Gripsholm je prevedla Tina Štrancar. Interpretira Matej Puc.

14:30
Neposredni prenos: Škofovsko ustoličenje

Danes bomo sklenili niz treh oddaj, namenjenih izbranim koncertom pretekle sezone Dresdenskih filharmonikov, ki so prav lani zaznamovali 150. obletnico svoje ustanovitve. Zadnji od treh koncertov, ki ga boste danes lahko slišali, je potekal devetnajstega aprila letos v dresdenski Kulturni palači, na sporedu pa sta bili glasbeni deli Arnolda Schönberga in Wolfganga Amadeusa Mozarta, skladbi, ki bi bili že kar težko bolj kontrastni. Dresdenski filharmoniki so pod vodstvom Mareka Janowskega in s solistko sopranistko Christel Loetzsch v prvem delu izvedli Schönbergovo melodramo Pierrot Lunaire, op. 21, v drugem delu pa slovito Mozartovo »Gran partito« – Serenado št. 10 v B-duru, K. 361.

Dr. Anton Trstenjak je eden od najbolj znanih Slovencev. Katoliški duhovnik, vsestranski učenjak, ki smo ga najbolj poznali kot pronicljivega psihologa. Ob 25.obletnici njegove smrti je o njem spregovoril rojak iz njegovih rojstnih krajev frančiškan dr. Edvard Kovač. Anton Trstenjak je namreč bil tudi filozof, psihološko pomoč pa je nesebično nudil številnim ljudem.

Orgelska glasba bo tokrat zvenela izpod prstov nizozemskega organista Aarta Bergwerfa, in sicer na slovenskih orglah, ki jih je leta 2009 v cerkvi Marije Vnebovzete v Mekinjah postavila orglarska delavnica Škrabi iz Rogaške Slatine.
Aart Bergwerf se je rodil v Rotterdamu leta 1961. Orgle, zborovsko dirigiranje in cerkveno
glasbo je študiral na konservatoriju v Haagu, študij pa nato nadaljeval v Nemčiji in Parizu
pri sloviti Marie-Claire Alain. Na Kraljevem konservatoriju v Haagu je študiral še orgelsko
improvizacijo pri Bertu Matterju.

Mineva 16 let od zadnjega nastopa Daneta Zajca v Sloveniji. Spominja se ga Petra Koršič, organizatorka dogodka v okviru umetniškega programa dveh Goric, na katerem je Dane Zajc nastopil skupaj z Janezom Škofom. Kot je zapisala, je prebivalcem obeh mest želela ponuditi nekaj vrhunskega - poleg omenjenih so tistega dne nastopili še Miklavž Komelj, Maja Vidmar in trije italijanski gostje, med njimi Maurizio Mattiuzzo.
Bere Ana Urbanc.

Iz utemeljitve žirije: "Nagrajena Arsova lastovka Violina in žiletke osvetljuje običajen družinski prizor božične večerje na povsem inovativen način. Na videz preproste povedi postopoma razkrivajo zapletene odnose v najmanjši družbeni celici, hkrati pa preslikavajo občutljive družbene odnose na splošno. Ob dramski napetosti, ki je zasnovana že v naslovu, se stopnjujejo dramski konflikti med družinskimi člani: suspenz se ustvarja tudi v razliki med željo in pričakovano vlogo."
Davorina Lenka poznamo kot pesnika, prozaista in dramatika, ob dveh romanih (za Telesa v temi je prejel nagrado kresnik) in dveh zbirkah kratkih zgodb je napisal tudi monodramo Psiho. Lenka ustvarjalno zanimajo telesnost, spolnost, vzgibi erotizma in želje in zanima ga odnos, interakcija. Odnosom, tokrat družinskim, se posveča tudi v nagrajeni zgodbi Violina in žiletke.
Interpretira Urban Kuntarič.

Skladatelj Ivo Petrić, dobitnik Prešernove nagrade za življenjsko delo 2016, je kot izrazit ustvarjalec instrumentalne glasbe poleg manjšega števila vokalnih skladb napisal zelo obsežen in tehten opus komornih skladb za različne zasedbe, skladb za solistične instrumente ter številna simfonična, koncertantna in druga dela za orkester. Med pomembnimi dosežki in prispevki k sodobni slovenski umetnostni glasbi je bila Petrićeva ustanovitev skladateljske skupine Pro musica viva, ki je prirejala koncerte nove glasbe, ustanovil in vodil je Ansambel Slavko Osterc, s katerim je v letih od 1962 do 1982 uspešno nastopil na številnih koncertih, mednarodnih koncertnih turnejah in festivalih ter prvič izvedel več kot 130 novih del.
Med letoma 1979 in 1995 je bil umetniški vodja Slovenske filharmonije in je v sporede redno vključeval dela slovenskih skladateljev, vsestransko glasbeno delovanje pa je dopolnil še z vodenjem in urejanjem Edicij Društva slovenskih skladateljev, ki jih je urejal kar 32 let in jih razvil v sodobno glasbeno založbo. Ivo Petrić je v prvem glasbenem portretu pripovedoval o svojih začetkih igranja kot oboist v Orkestru Radia Ljubljana in o nadaljevanju zanimive ustvarjalne glasbene poti, oddajo pa bodo popestrile skladateljeve izbrane komorne in solistične skladbe ter dela za orkester. Avtorica oddaje je glasbena urednica Tjaša Krajnc. Drugi portret o Petrićevih komornih in koncertantnih delih bo na sporedu programa Ars v nedeljo 3. oktobra ob 20.00.

22:00
Poročila

Ana Schnabl je mlada literarna ustvarjalka, ki je nase opozorila že s prvencem kratkih zgodb Razvezani leta 2017. Knjiga je bila kar dvakrat nagrajena, prevedena je že v srbščino in nemščino. Sledil je roman Mojstrovina. V pripravi je že njen drugi roman Plima. Ana Schnabl je leta 2016 prevzela delo urednice Evropske revije za poezijo, knjige in kulturo Versopolis Review pri založbi Beletrina. Oddajo o mladi pisateljici je pripravila Jera Krečič, ki je Ano Schnabl povabila tudi pred mikrofon.

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov