Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 11. okt. 2021

Ars • Pon, 11. okt.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Nocoj ob 20.15 bo v Kulturnem domu v Novi Gorici koncert glasbenikov, ki jih je k skupnemu muziciranju povabil eden vodilnih slovenskih hornistov mlajše generacije Andrej Žust, redni član simfoničnega orkestra Berlinske filharmonije. Z njim bodo igrali še flavtistka Brina Kafol Žust, ki sodeluje z najopaznejšimi orkestri v Nemčiji, Tomaž Močilnik, solo klarinetist Simfoničnega orkestra Hessenskega radia, hrvaški gost, fagotist Tonko Huljev, ki dela in muzicira v Nemčiji, violinist Matjaž Bogataj, vodja drugih violin v orkestru Bavarske državne opere, Gea Pantner Volfand, prva violistka Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, violončelist Jaka Stadler, član Simfoničnega orkestra Bavarskega radia, ter člana simfoničnega orkestra Dunajske filharmonije, violinistka Petra Kovačič in kontrabasist Iztok Hrastnik. Naši glasbeni svetovljani bodo izvedli program s tremi skladbami: Oktet v Es-duru, op. 96 Antona Reiche, Istrsko suito za godala slovenskega skladatelja Alda Kumarja in Oktet v F-duru, op. 80 nemškega skladatelja Heinricha Hofmanna.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Interpretacija pesmi ali lirskega zapisa domačih ali tujih književnih ustvarjalcev.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

10:00
Poročila

V tem ciklu spoznavamo življenje in delo skladatelja, dirigenta in pedagoga Daneta Škerla. Pred mikrofon smo povabili Ambroža Čopija, Nenada Firšta, Roka Goloba, Damjana Močnika in Urško Pompe, ki pravijo, da je bil poln optimizma, širok in odprt. Profesor, ki je bil naklonjen raziskovalnemu in svojstvenemu duhu svojih študentov, ki jih je spodbujal, da pri komponiranju najdejo sebe, ne glede na predpisane slogovne meje.

11:00
Poročila

Abdulrazak Gurnah, pisatelj iz Tanzanije, je letošnji Nobelov nagrajenec za literaturo, bo uvodna tema tedenskega pregleda, ki ji bo sledila predstavitev letošnjih gledaliških nagrad Tantadruj, za življensko delo so jo podelili igralcu Ivu Barišiču. Spomnili bomo na pomen pravkar zaključenega obmejnega srečanja svobodnih duhov Forum Tomizza, ki se je letos posebej posvetil konceptu solidarnosti – v navezavi na izvorno francosko razsvetljensko solidarité. Povzeli bomo tudi mednarodni festival stripa Tinta v glavnem mestu in mednarodni festival računalniške umetnosti v Mariboru. Obiskali smo razstavo nizozemske umetnice Anette Krauss "Prikriti kurikulum" v ljubljanski Galeriji ŠKUC, za zaključek pa bomo obeležili letošnjo 500-letnico jeseniške Kosove graščine, osrednji razstavni prostor Gornjesavskega muzeja Jesenice.

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

13:00
Poročila

Govorili bomo o divjih zvereh v slovenskih gozdovih o katerih precej ve dr. Miha Krofel, znanstveni sodelavec s Katedre za zdravje gozda in upravljanje prostoživečih živali na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, Oddelek za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire . Ni jih lahko spremljati in raziskovati, predvsem pa na podlagi dobljenih rezultatov utemeljeno sklepati, kako naj živijo v sožitju s človekom.

V oddaji Ženske v svetu glasbe bomo predstavili francosko skladateljico in virtuozno pianistko Cécile Chaminade. Bila je ena prvih glasbenic, ki so že v začetku 20. stoletja klavirske skladbe tudi snemale. Ustvarila je več kot 400 skladb, med njimi je več kot 200 skladb za klavir in okrog 140 samospevov na besedila francoskih pesnic in pesnikov 19. stoletja. Opus Cécile Chaminade obsega tudi skladbe za različne komorne zasedbe – predvsem za violino in klavir, za dva klavirja in za klavirski trio. V njenem opusu je tudi več orkestrskih skladb, med katerimi je najbolj znan Concertino za flavto in orkester. Tokrat poslušajte izbor njenih klavirskih skladb in liričnih samospevov, ki jih je večinoma uglasbila na temo ljubezni v različnih oblikah. Oddajo je pripravila in uredila Tjaša Krajnc.

14:00
Poročila

Na eni strani imamo eno vrsto, človeka, na drugi strani pa 7,77 milijona živalskih vrst. To na Zemlji ustvarja radikalno nesimetrijo znotraj vsega živega. Kako to nesimetrijo danes razumeti skozi perspektivo etike živali, kakšen je pomen terminologije, ko govorimo o etiki živali in kako vpliva strah pred smrtjo na določitev pozicije človeka v vsem živem? O tem v pogovoru, ki sta ga pripravili Saška Rakef in Pia Brezavšček. Nastal je ob snemanju radijske igre Glas šakala. Uredil ga je Gregor Podlogar, gost pa je bil filozof dr. Tomaž Grušovnik.

Nemški trobilni ansambel Rekkenze Brass je leta 1990 pri založbi Bayer records izdal zgoščenko z naslovom Sanjarjenje, na kateri so zbrane priredbe priljubljenih klasičnih del, kot so Koračnica oxfordskih grofov Williama Byrda, Adagio iz Klavirske sonate št. 14 v cis molu, op. 27, št. 2 Ludwiga van Beethovna, koralni preludij To je deset božjih zapovedi Johanna Sebastiana Bacha in Variacije na francosko otroško pesem, K. 265, Wolfganga Amadeusa Mozarta. Vse priredbe so spisali člani tedanje ansambelske zasedbe: Duane Floch in Peter Knudsvig – trobenta, James Vaughn – rog, René Jampen – pozavna in Martin Henry – bas pozavna.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:05
Svet kulture

16:30
Nove glasbene generacije

17:30
S knjižnega trga

Pred nami je oddaja Iz slovenske glasbene ustvarjalnosti, v njej pa se bomo tokrat na kratko sprehodili skozi zgodovino slovenske klavirske sonate - od njenih prvih pojavnih oblik pred dobrim stoletjem pa do nekoliko novejših mojstrovin te zvrsti.

Glasbena medigra

Pesnik, pisatelj, esejist, scenarist, prevajalec in urednik Jurij Hudolin je pred kratkim pri KUD Apokalipsa objavil novo knjigo z naslovom Pisma s potovanja (eseji, potopisi, portreti), snuje pa tudi zbirko kratkih zgodb Čas lepih žensk. Iz nje smo za oddajo izbrali kratki zgodbi Minu in Nekega dne, zgodbi, v kateri pripovedovalec sugestivno predstavi naslovni lik, nekoliko pa tudi sebe. Nikar ne zamudite.

Pisatelj in urednik Urban Vovk je leta 2002 objavil kritiško-esejistični knjižni prvenec V teku časa, za katerega je prejel Stritarjevo nagrado Društva slovenskih pisateljev za najperspektivnejšega kritika. Leta 2006 pa je izšel njegov izbor esejev z naslovom Kruh zgodnjih let. Njegov esej Ko sem bil pred desetimi leti prvič na Frankfurtskem … je bil objavljen na spletni strani LUD Literature aprila 2015. Vmesni glasbeni vložki so odlomki iz skladbe Fratres za violino in klavir Arva Pärta v izvedbi violinista Vasilija Meljnikova in pianista Bojana Goriška. Izbral jih je Mihael Kozjek. Tonski mojster Vito Plavčak, bralec Ivan Lotrič.

Filharmonični orkester Francoskega radia je na koncertu 5. marca v avditoriju Francoskega radia v Parizu gostil britanskega pianista Benjamina Grosvenorja, ki se je predstavil v Koncertu za klavir in orkester, op. 13 Benjamina Brittna. Pred tem je zbor Francoskega radia pod vodstvom zborovodkinje Martine Batič zapel cikel zborovskih pesmi V naravi, op. 63 Antonína Dvořáka, koncert pa se je končal z Dvořákovo Simfonijo št. 9 v e-molu, »Iz novega sveta«.

22:00
Poročila

Izhodišče dokumentarne igre Glas šakala je študija primera migracijskih poti šakala, ki se v zadnjih desetletjih z Balkana širijo proti srednji in vzhodni Evropi, naraščanje njegove številčnosti in prostorske razširjenosti pa sproža konflikte, povezane s človekovimi interesi. V seštevku različnih diskurzov, na terenu zajetih in komponiranih zvočnih krajin, avtorice premišljajo odnos med človeško kulturo in nečloveškimi vrstami. Odnos, ki ga v mnogih dognanjih lahko neposredno prenesemo tudi na kateregakoli družbeno pogojenega Drugega. Posebno pozornost namenjajo raziskavi senzoričnega jezika, fizične izkušnje, ki jo piše zvok, tudi zvočnost besede. V iskanju nove perspektive, ki izumlja zvok, zmožen brez pokroviteljstva zastopati tega, ki glasu nima, se delo razpira v neko drugo organizacijo časovnosti, ki zahteva drugačen način prisotnosti, pozornosti, poslušanja.

V besedilu so uporabljene dokumentarne izjave, zbrane na terenu, citati iz raziskave »Prostorska razporeditev, številčnost, ocena populacijskih trendov in potencialno širjenje areala vrste zlati šakal (Canis aureus L.) v Sloveniji«, verzi iz pesmi in odlomki iz besedil: Tone Škrjanec: Tišina, zbirka Dihaj (Center za slovensko književnost, 2017); Jure Detela: pesmi 23. in 39. iz zbirke Mah in srebro, objavljene v knjigi Zbrane pesmi (Beletrina, 2018); Tina Kozin: Povsod listje, zbirka Šumenja (Lud Literatura, 2014), Pesem Ne drevo, gozd, zbirka Nebo pod vodo (Litera, 2020), V drobcih ... (še neobjavljeno), Naj bo vsako oko le okolje (še neobjavljeno); Saška Rakef: V tem, ki ga ne vidi, vidi vsak nekoga drugega (še neobjavljeno); Vojo Šindolić: Ograjen prostor v prevodu Toneta Škrjanca (še neobjavljeno); Jakob von Uexküll: Potikanja po okoljnih svetovih živali in ljudi (prevajalec: Samo Krušič, Znanstvena založba Filozofske fakultete, 2018).

Avtorici besedila: Tina Kozin in Saška Rakef
Avtorji literarnega dela: Tina Kozin, Tone Škrjanec, Jure Detela, Vojo Šindolić, Jakob von Uexkuell
Avtorja prevoda: Tone Škrjanec in Samo Krušič\t
Avtorica glasbe: Bojana Šaljić Podešva
Režiserka: Saška Rakef \t
Dramaturginja: Pia Brezavšček\t
Mojster zvoka: Matjaž Miklič
Asistent zvoka: Martin Florjančič

Bralca: Aleksander Golja in Ivan Lotrič
Govorijo strokovni sodelavci: Sebastijan Lamut, Miha Krofel, Tomaž Grušovnik in Petra Veber\t
Igralci: Barbara Krajnc Avdić, Vesna Jevnikar, Blaž Šef, Nataša Živković
\t
Traja: 49'41''
Produkcija Radia Slovenija 2020

Oddaja prinaša novosti s sodobne jazzovske scene, obravnava pa tudi zanimive zgodovinske jazzovske teme.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov