Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 18. sep. 2022

Ars • Ned, 18. sep.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Interpret: Branko Jordan
Leto producije: 2011

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

V Slovenski Karitas so to poletje že šestnajstič zbirali humanitarno in razvojno pomoč za najrevnejše otroke in družine v osrčju Afrike. V letošnji akciji Za srce Afrike tudi za zgraditev kuhinje pri eni izmed katoliških srednjih šol v Senegalu. Kakšne so bivanjske razmere v tej deželi, kako sobivajo kristjani z večinskim muslimanskim prebivalstvom, pojasnjuje redovnica Polona Švigelj, za katero je devet let misijonskega dela v Senegalu. Čeprav je minilo že nekaj let, odkar je sestra Polona zapustila to afriško državo, ostaja povezana z njo.

Letos mineva 80 let od skladateljeve smrti. Z vero in politiko se ni ukvarjal prav dosti, čeprav je izhajal iz versko in narodnostno zelo zanimive družine – oče Adolf je bil katoličan, mati se je rodila v Sarajevu – očetu sefardskemu Judu in materi bosenski muslimanki. Vsa družina se je zatem spreobrnila v judovstvo in Zemlinski je odraščal kot Jud, pozneje se je spreobrnil v protestantizem. Čeprav je ustvaril razmeroma malo glasbe z duhovno vsebino, danes njegove uglasbitve Psalmov št. 13, 23 in 83 uvrščamo med njegova najboljša dela.

Iz evangeličanske cerkve v Puconcih na 14. nedeljo po Sveti Trojici neposredno prenašamo božjo službo, pri kateri bodo sodelovali tamkajšnji verniki. Vodila jo bo evangeličanska duhovnica Katja Ajdnik, za glasbeni del pa skrbita kantor Matija Horvat ter skupina Duo Mystica, ki jo sestavljata Miran Čarni in Monika Novak.

11:00
Poročila

27. maja je v Kongresni dvorani v Saarbrücknu potekal koncert Filharmoničnega orkestra Nemškega radia Saarbrücken Kaiserslautern in pianista Larsa Vogta, ki nas je v starosti 51 let po hudi bolezni zapustil 5. septembra. Leta 1970 v nemškem kraju Düren rojeni pianist je nase prvič opozoril leta 1990, ko je pri 20 letih prejel nagrado mednarodnega pianističnega tekmovanja v Leedsu. Od takrat je Vogt koncertiral po Evropi, Aziji in Severni Ameriki. Leta 2003 je v vlogi solista nastopil s Filharmoničnim orkestrom iz New Yorka na slavnostnem koncertu ob inavguraciji tedaj prenovljene Carnegiejeve dvorane.

V izvedbi Larsa Vogta poslušamo Koncert za klavir št. 2 v H-duru, op. 83 Johannesa Brahmsa, v drugem delu koncerta pa je Filharmonični orkester Nemškega radia Saarbrücken Kaiserslautern izvedel Simfonijo št. 2 v C-duru, op. 61 Roberta Schumanna.

13:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

14:00
Poročila

Jeannot in Colin je dramatizirana humoreska prvega med razsvetljenci, filozofa, branitelja človekovih pravic, zgodovinarja, avtorja romanov, novel, kratkih zgodb, pesnitev, klasicističnih tragedij, celo prenosnega filozofskega slovarja. Govorimo seveda o Voltairu, ki se v zgodbi sprašuje o tem, kaj se zgodi s človekom, ki mu bogastvo stopi v glavo.

Prevajalec Primož Vitez,
radijska priredba Tesa Drev,
nastopajo Željko Hrs, Klemen Janežič, Branko Jordan, Jožef Ropoša, Maja Sever in Blaž Šef,
glasbena oprema Tina Ogrin,
ton in montaža Nejc Zupančič,
režija Klemen Markovčič.
Redaktorica Tesa Drev.
Posneto leta 2015.

Pojejo odlomke Mozarta, Rossinija, Cilee, Donizettija in Straussa mlajšega.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Simfonija št. 1 v B-duru Otta Winterja-Hjelma velja za prvo norveško simfonijo, 14. novembra 2019 jo je v Koncertni dvorani Norveškega radia v Oslu izvedel Orkester Norveškega radia pod vodstvom Miguela Hartha-Bedoye. Spored tega koncerta sta dopolnila še Klavirski koncert št. 17 v G-duru, K. 453, Wolfganga Amadeusa Mozarta, v katerem se je kot solist predstavil priznani norveški pianist Havard Gimse, in Španski capriccio, op. 34 Nikolaja Rimskega-Korsakova.

Za nami je začetek veroučnega leta in tudi katehetska nedelja in zaključek tedna mladih. Kako mladim pri veroučnih srečanja lahko ponudimo spodbudo za krščansko življenje in udejstvovanje? Izpostavili bomo ključno vlogo katehetov, ki poučujejo. Kako se teološka vsebina ubesedi v veroučnih naukih in kakšne spremembe so nastajale skozi zgodovino ter kako pomembno vlogo imajo mladi v župnijah? Gost v oddaji bo duhovnik doc. dr. Andrej Šegula s Katedre za pastoralno in oznanjevalno teologijo na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani.

Organist in skladatelj Marcel Dupré se je rodil v glasbeni družini leta 1886 v Rouenu. Orgle je študiral na pariškem konservatoriju pri Félixu-Alexandru Guilmantu in njegovem asistentu Louisu Viernu, kompozicijo pa pri Charlesu-Marieju Widorju. Mnogo let pozneje je tudi sam začel poučevati na konservatoriju, kjer je bil profesor orgel in improvizacije kar 28 let. V pariški cerkvi svetega Sulpicija je leta 1934 kot glavni organist nasledil takrat 90-letnega Widorja. Na odličnih Cavaillé-Collovih orglah je igral do svoje smrti leta 1971.

Pred dnevi je v 71. letu starosti v Madridu umrl Javier Marias, eden največjih španskih pisateljev. Njegova dela so prevedena v več kot 40 jezikov.
Marias se je rodil v Madridu, a je del otroštva preživel v ZDA, kamor se je preselil z očetom, ki je prišel navzkriž s frankističnim režimom.
Mednarodno se je uveljavil z leta 1992 objavljenim romanom Tako belo srce. Pozneje je napisal še več uspešnih romanov in zanje prejel več nagrad.
V slovenščini imamo vrsto njegovih del, med njimi Tako belo srce, Jutri v bitki misli name, trilogijo Tvoj obraz jutri, Zaljubljenosti in Tu začne se zlo. Večino je prevedla Marjeta Drobnič - tudi knjigo Benetke, interier. Javier Marias je v drugi polovici osemdesetih let v Benetkah preživel precej časa in se tudi zbližal z domačini, dve desetletji pozneje pa je vtise strnil v drobno knjižico Benetke, interier.

Prevod Marjeta Drobnič,
interpretacija Gregor Zorc,
režija Ana Krauthaker,
glasbeni opremljevalec Luka Hočevar,
tonska mojstra Sonja Strenar in Urban Gruden.
Urednik oddaje Vlado Motnikar.
Produkcija 2019.

19:53
Poigra

V današnji oddaji bomo spoznali življenje in delo velikega skladatelja Johannesa Brahmsa. Brahmsa pogosto štejejo hkrati za tradicionalista in inovatorja. Njegova glasba je trdno zasidrana v strukturah in kompozicijski tehniki baročnih in klasičnih mojstrov. Bil je mojster kontrapunkta, zapletene in zelo disciplinarne umetnosti, ki so jo razvijali Johann Sebastian Bach, Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven in drugi skladatelji. Medtem ko so mnogi sodobniki menili, da je Brahmsova glasba preveč “akademska”, so bila njegova dela izhodišče in navdih za celo generacijo skladateljev.

21:44
Poigra

22:00
Poročila

Pesnica Evie Shockley je bila rojena leta 1965 v mestu Nashville ameriške zvezne države Tennessee. Odraščanje na nemirnem ameriškem jugu jo je nedvomno zaznamovalo – v številnih intervjujih poudarja, da je pesnica z juga, a southern poet, in da se to odraža v njenem pisanju.

Avtorica oddaje in prevajalka Kristina Kočan,
interpretka Nina Valič,
režiserka Špela Kravogel,
napovedovalec Jure Franko,
glasbena opremljevalka Nina Kodrič,
tonska mojstrica Sonja Strenar,
urednica oddaje Tina Kozin.
Leto produkcije: 2019

Petje hvalnic na pogrebih je razmeroma sodobna praksa v dolgoletni zgodovini Cerkve – uvedla pa jo je Anglikanska cerkev v 19. stoletju. Ker je britanska kraljeva družina konservativna v marsikaterem pogledu in je do sprememb zadržana, ne preseneča ugotovitev, da se zborovske hvalnice na kraljevih pogrebih niso pele vse do pogreba kralja Edvarda VII. v Westminstrski opatiji maja leta 1910. Na predvečer pogreba kraljice Elizabete II. bomo v oddaji Glasbena skrinjica predvajali pogrebne hvalnice, ki so si jih za svoje pogrebe izbrali britanski kralji in kraljice; od Edvarda VII. do Elizabete II.

Tonja Jelen je pesnica in literarna kritičarka. Doslej je objavila pesniški zbirki Pobalinka (Založba Litera, 2016) in Greva, ostajava, saj sva (Kulturni center Maribor, 2020). V Literarnem nokturnu boste slišali cikel pesmi z naslovom Vaje v dihanju.

Interpretka Barbara Cerar,
režiser Klemen Markovčič,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
tonski mojster Vjekoslav Mikez,
urednica oddaje Staša Grahek.

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov