Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Deli Televizija MMC Radio Kazalo

Radio Prvi • sreda, 25. maj. 2022

Radio Prvi • sre, 25. maj.

00:00
Poročila

Strune ubira skozi mnoge glasbene zasedbe, domač je v številnih žanrih. Nič nenavadnega – saj muzika je ena sama. V kratki napovedi je nemogoče zaobjeti vsa njegova sodelovanja in glasbena popotovanja. Na odru je skoraj skrit za svojim velikim instrumentom, vendar je njegov zvok nezgrešljivo navzoč. In to je tisto, kar šteje, čeprav bi bil s svojo prezenco in duhovitostjo lahko tudi frontmen. Žiga je tudi izvrsten radijski napovedovalec, bralec s prijetnim glasom in odlično interpretacijo, ki jo lahko slišimo v dokumentarnih filmih in oddajah. A resno radijsko kariero bi bilo težko združevati z gosto posejanimi glasbenimi nastopi in turnejami. Muzika je na prvem mestu, želje po njegovem sodelovanju v različnih projektih ne presahnejo. Je tudi solist in takrat, kot pravi, vedno improvizira. Žigo Goloba je na nočni obisk povabila voditeljica Nada Vodušek.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

02:10
Ponovitev: Ponovitev Sreda

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Sodobni puščavnik je zemljan, ki živi v svetu, a ni od sveta.
Duh ga dviga v višave odmaknjenosti, premišljevanja, molitve.
Teža svetnega življenja vleče človeka k tlom, on pa želi biti svoboden za višja spoznanja in pripravljen, da zastavi svoje moči za graditev duhovnosti.
Vrvež sveta mu je odveč.
Ne želi se predajati skrbem, kaj bo jedel in pil, kje domoval in kako živel.
Ker je puščavnik zazrt v lepoto misli in čustev, v večno obzorje, je po merilih sveta čudak; posebnež, ki živi svojo odgovornost in mu ni mogoče naložiti naloge, po kateri bi prinašal drugim zemeljske dobrine.
Res sodobni puščavnik nima omembe vrednega zaslužka in se preživlja od drobtin, ki padajo z mize bogatašev.
A temu navkljub lahko prinaša svetu duhovno bogastvo.
Njegov poklic je poklicanost človeka, ki odkriva resnico.
Je znanilec vedenja, ki raste iz ljubezni.
S svojim življenjem pričuje za pomen Božjega.
Odmika se pogledu sveta, da bi ohranil sposobnost za duhovne uvide in čut za premišljevanje o nadnaravnem.
Da bi prejemal odgovore na temeljna življenjska vprašanja, ki jih šepet nebes podarja budnemu srcu.
Poleg vsega prinaša svetu kopico drugih vrednih spoznanj.
Kdor je učitelj resnice, ga Večni živi.
Kdor se je sposoben odreči svetu in zase ne potrebuje ničesar, daje vedeti, da je duh nad materijo in da ljubezen ostaja, tudi ko materija mine.
In kdor ne poveličuje sveta, ni propadel, ampak se postavlja, notranje prenovljen, nadenj.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

Kratek povzetek reportažne rubrike naPOTki, ki je sicer na sporedu ob nedeljah ob 6.45

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Pogovorimo se o hrani! Tema, pri kateri – razen morda sestavin – vsekakor ne bomo metali vsega v isti lonec! V oddaji Pod pokrovko na Prvem bomo hrano postregli s priokusom gastronomije, sociologije, umetnostne zgodovine, filozofije in še česa.

08:00
Poročila

Pred vpisom otroka v glasbeno šolo si starši postavljajo mnoga vprašanja – kako vemo, da je nadarjen? Je nadarjenost pomembnejša kot velika želja po igranju instrumenta in pripravljenost na redno delo? Bo treba otroku kupiti nov inštrument vsakič, ko ga preraste? Koliko časa na teden bo moral nameniti pouku in domačemu delu? Na vaša vprašanja bosta odgovarjali Dominika Naveršnik iz Glasbene šole Vrhnika in Nataša Cetinski iz glasbene šole Arsem.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

10:00
Poročila

Zanimiv gost in aktualne teme so stalnica osrednjega Intervjuja na Prvem. Vsako sredo ob 10.10.
Tokrat etnolog in kulturni antropolog, dr. Rajko Muršič.

11:00
Poročila

Ekipa Prvega vsako sredo ob 11.30 po radijskih valovih pripelje v vaše domove dogajanje iz različnih kotičkov Slovenije. Ob pomoči sogovornikov vam pričaramo ozračje, ki vlada v različnih ustanovah med delovnim dnem, ter vam predstavimo vsakdanjik prebivalcev z nekega območja in prostovoljske projekte, ki ne smejo biti spregledani.

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

15 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

Analize najodmevnejših tem in zanimivosti iz lokalnega okolja

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Po podpisu koalicijske pogodbe in imenovanju Roberta Goloba za mandatarja za sestavo petnajste slovenske vlade analiziramo pričakovano vsebino dela vlade. Čakajo jo ukrepi za blaženje energetske in prehranske draginje, v zdravstvu, urejanju dolgotrajne oskrbe, na stanovanjskem področju in v javnih financah. Nas čakajo višji davki? Kakšna razmerja se zarisujejo v koaliciji in kaj bo počela opozicija? Kaj pomeni zaveza po vrnitvi mednarodnega ugleda države, kako naj Slovenija sodeluje z Unijo in ureja odprta vprašanja s Hrvaško? O vsem tem voditeljica mja Derčar z gosti, ob oglašanji iz Državnega zbora.

Gostje:
- dr. Ana Bojinović Fenko, vodja Katedre za mednarodne odnose, Fakulteta za družbene vede,
- dr. Tomaž Deželan, politolog, Fakulteta za družbene vede,
- dr. Mitja Kovač, ekonomist, Ekonomska fakulteta.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

18:15
Obvestila

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Kraljična Žužika išče zaklad, najde pa sladkorčke …
Pripoveduje: Darja Reichman.
Napisala: Matea Reba.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2010.

20:00
Prenos koncerta Druge godbe, UDU: Koncert

21:00
Poročila

Oddaja Sami naši je namenjena pripadnikom etničnih skupnosti s prostora nekdanje Jugoslavije in vsem, ki želijo izvedeti več o delovanju teh skupnosti in njihovih posebnostih. Polurno mozaično oddajo sestavljajo novinarski prispevki, reportaže, informacije, intervjuji in glasba. Vsako nedeljo ob 21.30 na Prvem.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

23:00
Poročila

Desetminutno oddajo bi lahko nekoliko esejistično opisali kot Lahko noč, otroci za odrasle. Skupni imenovalec Nokturnov je različnost, saj njihov razpon sega od klasikov do sodobnih ustvarjalcev. V oddaji predvajamo poezijo in prozo različnih avtorjev in avtoric. Tudi tistih, ki so šele na začetku svoje literarne poti. Ob kulturnem prazniku, svetovnem dnevu knjige in Prešernovem rojstnem dnevu lahko v Literarnem nokturnu slišite slovenske pesnike in pesnice, ki berejo svoje pesmi.

V oddaji Godbe z zgodbo, voditeljica  Anja Rupel z glasbo in zgodbo predstavlja tujo in domačo  popularno glasbo in njene izvajalce, avtorje in glasbenike. Vsako sredo ob 23.15 na 1. programu.
25. maja leta 1936 se je rodila Marjana Deržaj, ena izmed najbolj priljubljenih pevk zlate dobe slovenske popevke, ki se je s svojimi izvrstinimi interpretacijami in žametnim glasom, za vedno vtisnila v naša srca in se zapisala v zgodovino slovenske zabavne glasbe. Njej in večno zelenim popevkam bodo posvečene Godbe z zgodbo, ki jih pripravlja in vodi Anja Rupel.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov