Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 20. feb. 2021

Prvi • Sob, 20. feb.

00:00
Poročila

V nočnem programu bomo tokrat gostili urologa in genitalnega kirurga Miloša Petroviča. Sogovorniku predstavlja poseben izziv zdravljenje Peyronijeve bolezni, erektilnih disfunkcij, pri svojem delu se ukvarja s penilnimi implanti ter kirurgijo potrditve spola. Na svoji profesionalni poti se je izobraževal in pridobival izkušnje v tujini, več let je sodeloval s kliničnim centrom Cattinara v Trstu, kjer je sodeloval na področju rekonstruktivne kirurgije genitalij, sečnic in na področju transseksualne kirurgije. Govorili bomo tudi o vzgibih, ki so ga pripeljali do poklica zdravnika ter o stanju v medicini danes. S sogovornikom se bo pogovarjal Blaž Maljevac.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor ali ljubiteljski glasbeni kulturi ali narodnozabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodnozabavne glasbe.

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Pred petimi leti sem se preslila v stanovanje, v katerem danes živim z družino, in tista selitev je bila deseta zapovrstjo. Desetkrat sem torej praznila sobe, ovijala krhke predmete v papir, polagala knjige v zaboje in obleke v vreče. Čeprav niso bile vse selitve lahke, sem vsako občutila kot možnost, da vse tisto, kar je moj vsakdanjik okupiralo s svojimi zahtevami ali že samo s svojo prisotnostjo, pogledam od daleč.
Življenje kot potovanje je ena bolj obrabljenih prispodob, a ne nujno najprimernejša. Bolj kot gladkemu, enostranskemu gibanju skozi prostor in čas se naše bivanje zdi podobno prav nenehnim selitvam. Prehajamo iz kraja v kraj, iz odnosa v odnos, iz vloge v vlogo, iz spoznanja v spoznanje in vsakič se vsaj za hip udomačimo: se torej privadimo, navežemo, osmislimo, ubesedimo in včasih obtičimo. Ko storimo korak naprej, včasih pri polni zavesti, drugič impulzivno, spet tretjič iz nuje, gremo v nekaj čisto drugega. V nekaj, kar bo iz nas naredilo tujca. Zapuščamo, izgubljamo, pozabljamo, da bi našli, spoznali, se spominjali. Selimo se, da uvidimo, kako se bomo nekoč odselili za zmeraj.
Postni čas vidim kot eno od možnosti, da to našo resničnost vsaj za hip uzremo in se v njej naselimo. Zato se v tem času odrekamo. Prevetrujemo sobe našega vsakdanjika. Vse, kar imamo, pridržimo pred očmi duše, kakor ko v rokah potežkamo predmet, da vidimo, ali še ima za nas vrednost in pomen. Upočasnimo korak kot v protest paničnemu občutku pomanjkanja časa, da bi zaslutili, kako je časa v resnici ravno prav.
V svetu, kjer velja zakon glasnejšega, hitrejšega in močnejšega, ali je sploh smiselno potišati glas in le motriti? Namesto nalaganja novega in novega, odrekati se, prazniti? Treba je. Treba je za hip stopiti na krov čezoceanke, ki nas vodi v smer kolektivne objestnosti in nasilja, in vdihniti svež zrak. Potrebno je, da vsaj kdo ostane zunaj in cel. Treba je potežkati vsebino naših življenj in razumeti, da to, kar ostane, ne sme biti plod naključja, ampak uvida.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar, 20. februar

06:15
Vreme z meteorologom

06:30
Poročila

Cikel pravljic, ki vam jih v času epidemije ponujamo v poslušanje za lahko jutro, nadaljujemo s tretjim delom zgodbe izpod peresa Svetlane Makarovič. In kje smo končali včeraj? Premraženega lisjačka, ki se mu prav nič še ne sanja, da se je znašel v gozdu, ki je lahko tudi čaroben, je premagala utrujenost. Stisnil se je k skali in zaspal. Prisluhnimo igralki Poloni Juh.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Vstati, usesti se, vmešati, udariti ... ste kdaj v dvomih, ali te besede zapisati z v-jem ali u-jem? Nič presenetljivega. V šolskih učbenikih in priročnikih sicer zasledimo razlago, da predponsko obrazilo v pomeni gibanje navznoter, predponsko obrazilo u pa gibanje v nasprotni smeri; in od celote na manjši del. Ampak pravil je še veliko več. Za KiKs jih bo pojasnil doc. dr. Boris Kern z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša, ki je Darji Pograjc in Katji Krajnc naštel tudi nekaj priročnikov, ki nam pri tej jezikovni zagati lahko pomagajo.

08:00
Poročila

Med osmo in deveto odpiramo vrata slovenskih vrtcev, delamo prepih v učilnicah prvošolcev, drugošolcev, tretješolcev, poslušamo ringarime in zgodbaraje, rešujemo zanke in uganke, pojemo z Violinčkom in odgovarjamo na tisoč zakajev. Radijski ringaraja vsako soboto ob 8.05 na Prvem programu Radia Slovenija.

Uspavanke so prisotne vse vaše otroštvo in vam jih prepevajo starši ter stari starši, vzgojiteljice in vzgojitelji. Uspavanke so pisali in jih še pišejo tudi skladateljice in skladatelji. Poznate kakšno? Zapojte jo Violinčku, ki vam bo z največjim veseljem prisluhnil.

09:00
Poročila

V tokratni oddaji Hudo! bomo v studiu gostili tri fante, Martina, Gala in Erazma, ki sestavljajo osnovnošolski bend AR'n'BI. Kakšno glasbo ustvarjajo, kaj jim pomenijo zmage na različnih tekmovanjih, kako poteka snemanje prvih pesmi v studiu in kako so se lotili snemanja videospota – vse to izveste v soboto po 9.00, ko bodo fantje tudi živo zapeli in zaigrali. Prek našega Instagrama program_za_mlade jih boste lahko tudi videli, za vas pa pripravljajo še nagradne izzive.

Bodite z nami!

11:00
Poročila

Tokrat ocenjujemo vestern Novice sveta s Tomom Hanksom v glavni vlogi, ki je med favoriti za oskarja za najboljši film. Posvečamo se novi komediji scenaristk Kristen Wiig in Annie Mumolo – ustvarjalk ene najbolj uspešnih komedij novega tisočletja Dekliščina. V filmu Barb in Star gresta v Visto Del Mar sta odigrali tudi naslovni vlogi prijateljic srednjih let, ki prvič zapustita zakotno mestece, v katerem živita, in se odpravita na dopust na Florido. Na TV SLO pa je ta teden v rubriki Kinoteka na ogled Rdeča puščava Michelangela Antonionija. V oddaji razmišljamo o vizualnih sredstvih, s katerimi je Antonioni v tej filmski umetnini uspel prikazati posledice industrializacije in s tem povezano tesnobo.

11:50
Obvestila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

12:15
Glasbena repriza: Glasbena repriza, Ajda Stina Turek, Vid Jamnik

25 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

13:23
Osmrtnice, obvestila

Tudi drugič je zdaj že nekdanji predsednik Združenih držav Amerike prestal ustavno obtožnico. Z izidom nezadovoljni demokrati so Donaldu Trumpu vseeno naložili moralno odgovornost za napad na kongres, počilo je v republikanski stranki. Med dogodke preteklega tedna vpisujemo še močno volilno zmago nacionalistične stranke Kosova, prav tako nismo prezrli, da so na volišča odšli Katalonci in pokazali, kako močne ostajajo tamkajšnje odcepitvene težnje.

14:00
Poročila

14:10
Napoved GLC 20.2..2021, Kako je obdobje zadnjih 18 mesecev, ko je zgodovina v Združenih državah delala nadure, v svojih kolumnah in esejih ujel naš washingtonski dopisnik?

V zadnjih stotih letih, odkar je v ekonomiji, politiki in množični kulturi glas Amerike postal odločilen na svetovnem odru, menda ni bilo obdobja, ko bi poročevalci oziroma dopisniki iz Združenih držav ne imeli polnih rok dela. Vseeno pa se zdi, da se je na oni strani velike luže le malokrat zgostilo toliko usodnih dogodkov v tako kratkem času, kot to velja za zadnjih 18 mesecev. Ta vtis potrjujejo tudi kolumne in eseji, ki jih je za spletišče MMC in za časnik Večer od svojega prihoda v Washington pred približno letom in pol pisal naš ameriški dopisnik dr. Andrej Stopar, zdaj pa jih, opremljene z dopolnilnimi komentarji pod črto, ki pač razpolagajo z modrostjo, ki jo prinese pogled v preteklost, lahko prebiramo še v knjigi Ameriški Rubikon, ki je pred kratkim izšla pri založbi Goga. Kako je torej skozi prizmo pričujočega pisanja videti podoba sodobnih Združenih držav in tamkajšnjih ljudi, smo v pogovoru z Andrejem Stoparjem preverjali v tokratnem Sobotnem branju na Prvem. Oddajo je pripravil Goran Dekleva.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

Fotograf, fotoreporter, pedagog in publicist Dragan Arrigler ni bil med tistimi, za katere s prispodobo pravimo, da »sami jurišajo na okope«. Tako je po končani osnovni šoli razmišljal o tem, da bi se vpisal na srednjo tehniško šolo, pa je pretehtal očetov argument, da bo »na gimnaziji dobil širšo splošno izobrazbo«. In tudi poti do diplome na pravni fakulteti ter potem še do pravosodnega izpita si ni tlakoval sam, ampak ga je na to pot spet usmeril oče. Potem pa si je nekega dne pred prvomajskimi prazniki kupil prvi fotografski aparat in se začel najprej ljubiteljsko ukvarjati s fotografijo. Oddajo je pripravil Dušan Berne.

17:00
Poročila

Ocenjujemo domačo politiko po spodleteli konstruktivni nezaupnici vladi Janeza Janše in razmisleke koalicije na eni ter predvsem opozicijskega Deusa na drugi strani. Predstavljamo načrte kandidata za zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja, ki naloge prevzema v času postopnega sproščanja omejitev zaradi covida in popravljanja strategije množičnega cepljenja zaradi počasnejše dobave cepiv. Ukrepi za omejevanje epidemije so mnoge gostince pahnili na rob propada, zato je razkritje o neenotnih interpretacijah pravil glede obratovanja izzvalo veliko razburjenja in grožnje s tožbami. V stiski so kljub čudovitim počitniškim dnem tudi drugi z gostinstvom in turizmom povezani delavci. Komentiramo popravke volilne zakonodaje, ki jih je parlamentu naložilo ustavno sodišče. V tujini je odmevala vrnite Združenih držav Amerike k pariškemu podnebnemu sporazumu, zanimali so nas načrti novega italijanskega premierja, nekdanjega prvega italijanskega bankirja Maria Draghija. Kritični pregled tedna z Markom Škrljem.

18:00
Poročila

Tokrat preoblačimo skladbe nekdanjega beatla Georgea Harrisona.

18:54
Napoved GLC 20.2..2021

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 19.00 na Radiu Slovenija.

Vsako noč jo lahko opazuješ na nebu, a le enkrat na mesec se prikaže v vsej svoji lepoti …
Pripoveduje: Eva Škofič Maurer.
Napisala: Eva Škofič Maurer.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2003.

V Sobotnem glasbenem večeru urednik Jane Weber poglobljeno analizira širok razpon glasbenih del, predvaja posnetke pomembnejših koncertov domače in tuje glasbene produkcije, prireja žive koncerte in ureja neposredne prenose. Ob sobotah ob 20.00 na Prvem.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

22:40
Kratka radijska igra: Žetev in kletev, 3. del

23:00
Poročila

Marko Sosič, pisatelj ter gledališki in filmski režiser iz Trsta, bo ljubiteljem literature ostal v spominu po svoji poetični prozi, na primer po čarobno nežnem romanu Balerina Balerina, po trpkih zgodbah in romanih o življenju tržaških Slovencev in tudi po zadnjem, po krivici malce spregledanem romanu Kruh, prah. Štirikrat je bil nominiran za nagrado kresnik, bil je tudi v ožjem izboru za nagradi fabula in kritiško sito. Za oddajo pa smo izbrali njegovo čutno-čustveno zgodbo o odnosih do soljudi in okolja Ob sosednji mizi, leta 2015 nagrajeno na razpisu Radia Slovenija za kratko zgodbo.

We Remember Dennis Brown, drugič. Album kompilacija v spomin na kronskega princa reggeaja s kopico priznanih izvajalcev reggaeja.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov