Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 28. sep. 2022

Prvi • Sre, 28. sep.

00:00
Poročila

Ste vedeli, da so lahko kokoši ljubeče, zveste in tako kot druge živali, ki jih imamo radi ob sebi, izkazujejo številna čustva, tudi strah, pričakovanje, zaskrbljenost, celo sočutje? Ko se sprehajaš med tristo kokošmi na regenerativni kmetiji Monera, hitro spoznaš, da so lahko prijateljice. Miha Dežman z ženo Kristino in dvema majhnima otrokoma skrbi za prvo takšno kmetijo v Sloveniji, na kateri odkrito in podrobno govorijo o načinu pridelave jajc in življenju kokoši, ki so mojstrice oživitve tal. Kako ustvarjajo nove, regenerativne poti v kmetijstvu, ki jih v tem trenutku nujno potrebujemo za dobro družbe in narave v prihodnosti, boste slišali po polnoči. K poslušanju vas vabi voditeljica Vesna Topolovec.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

02:10
Ponovitev: Slovenska zemlja v pesmi in besedi - Ljudska glasba je navdih

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Zanimiva so domača hišna imena, a nova – se zdi – kot da ne nastajajo več. Identificiramo se predvsem s priimki. Kjer se je reklo pr Merikanc, je bil nekdo od njih očitno povezan z Ameriko. Pr Baháč so si hišno ime pridobili z bahaštvom.
\tBahačev ni nikoli manjkalo in izumrli tudi še niso. Besede pa ni več slišati pogosto. Zdaj znamo hitro povedati, kdo v vsem pretirava, kdo se ima za boljšega od drugih, kdo se nenehno hvali, menjava avtomobile, poudarja poznanstvo z znanimi osebami.
\tBahaštva se nalezemo; potrebna je odpornost proti tej nadlegi. Spodbujajo ga uspehi, podpira ga nagnjenost k samoljubju. Podžiga ga tekmovalnost; kdo more reči, da nisem boljši pogajalec od one reve, ki mu nikoli ne uspe.
\t*Nisem kot onile tamle zadaj, se prsi farizej v evangeljski priliki. Vse naredim prav, desetino odrajtam, nisem ne grabežljivec ne krivičnik ne prešuštnik.
V naši koži se sliši: nisem tajkun, ne prikrivam se v davčnih oazah, ne skačem čez plot. Sploh sem dober; kaj pa drugi, na primer moj sosed. Zanimivo: trudila sem se, da bi otroci nazorneje razumeli bahaštvo in naše človeške napake, pa nobeden ni hotel igrati farizeja, vsi so želeli biti cestninar - povsem navaden človek s svojimi slabostmi.
Veliko govorimo o človekovem samozavedanju. Danes velja biti ponosen nase, na svoje delo in uspehe. A saj je menda že Koseski rekel, da kdor zaničuje se sam, podlaga je tujčevi peti; rek je v šoli veljal kot vzorec za šestnajsterec. Če se ponos spremeni v bahaštvo, postanemo okolici nadležni. Pa tudi ogoljufamo se za realno stališče do sebe. Vsakdo je lahko vznesen od čudenja, da je samo on on - neponovljiv v izvirnosti narave in da menda niti snežinka nima sebi enakega para. Kogar zanese v bahavost, se pa počuti vzvišenega.
Samo iz praznega sodú odmeva in samo prazen klas pokonci raste. Kar je prispodoba za človekovo napihnjenost in votlo veličino. Pa škoda, da so pregovori iz vsakodnevne rabe, ko tako nazorno izražajo stanje duha, čustev, počutja, vedenja in védenja. Te zjedrene resnice o nas samih so zbrane vsaj v kaki knjižni izdaji in posamezni uredniki koledarjev pa pratik jih tudi še cenijo.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar, 28. 9.

06:15
Vreme z meteorologom

Kratek povzetek reportažne rubrike naPOTki, ki je sicer na sporedu ob nedeljah ob 6.45.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Pogovorimo se o hrani! Tema, pri kateri – razen morda sestavin – vsekakor ne bomo metali vsega v isti lonec! V oddaji Pod pokrovko na Prvem bomo hrano postregli s priokusom gastronomije, sociologije, umetnostne zgodovine, filozofije in še česa.

07:35
iLA DOLCE VITA

08:00
Poročila

Čeprav debelosti še vedno ne dojemamo kot bolezen, pa gre vendarle za kronično bolezen, ki lahko skrajša življenjsko dobo tudi za 10 let. Čezmerna telesna teža v otroštvu je povezana s povečanim tveganjem za obolenja v odrasli dobi. Zakaj se marsikdo, ki shujša, ponovno zredi? Kako kilogrami vplivajo na naše telo? O vsem tem bomo govorili v sredinem svetovalnem servisu, naša gostja bo prof. dr. Mojca Jensterle Sever, dr. med., s Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana. Pokličite ali nam pišite.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

09:18
Napovednik Prvi gre na koroško

10:00
Poročila

Zakaj se v Sloveniji na področju varnosti v zdravstvu kljub vsakoletnim tragičnim dogodkom nič ne spremeni? V celjski bolnišnici so sedemintrideset ur dva pacienta zdravili pod nepravima imenoma. Ali je šlo za človeško napako, za malomarnost, za napako v sistemu ali za splet nesrečnih dogodkov? Kdo je kriv? »Če bomo zdaj obtožili zdravnika, medicinsko sestro ali reševalca, nimamo pojma, kako se preprečujejo napake v zdravstvu,« opozarja prof. dr. Andrej Robida. Izkušen slovenski strokovnjak za kakovost in varnost v zdravstvu ni zadovoljen z ravnanjem ministrstva za zdravje. Kakšen odziv bi bil bolj na mestu? Kaj bi torej morali storiti? Dr. Robida bo gost sredinega Intervjuja na Prvem. V ponedeljek se je na Gorenjskem z njim srečal Iztok Konc.

11:00
Poročila

Železniška postaja Ljubljana predstavlja najpomembnejše železniško križišče v državi. Nadzor nad prometom poteka iz nadzornega centra, kjer je tudi kontrola in upravljanje gorenjske proge od Ljubljane do Jesenic. Kako poteka kontrola vstopnega in izstopnega prometa na postaji? Kdo napoveduje prihode vlakov na postaji ter tudi njihove zamude? Kdo pripravlja letne vozne rede, bo v sredo preveril Prvi. Tja se namreč tokrat odpravlja na obisk.

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

12:30
Napovednik Prvi gre na koroško

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

Rebalans državnega proračuna z največjo porabo doslej je sprejet. Odhodki se letos zvišujejo za 640 milijonov evrov, predvsem na račun protikoronskih ukrepov prejšnje vlade, ukrepov za blaženje draginje zdajšnje vlade ter zvišanja plač javnim uslužbencem. Kljub višjim izdatkom se primanjkljaj in obseg zadolževanja zmanjšujeta. Vlada pa že obravnava proračuna za prihodnji dve leti.
V oddaji tudi o tem:
- Proruske oblasti v ukrajinskih regijah po referendumih zaprosile za priključitev Rusiji
- Po pustošenju orkana Ian Kuba brez elektrike, danes bo orkan dosegel Florido
- V Kranju prva nacionalna konferenca o kolesarjenju

Preostali vsebinski poudarki oddaje:
- Zamik začetka obnove bertoške obvoznice, pomembne vstopne točke v Luko Koper.
- Tudi v Krškem širijo kolesarske povezave in mrežo točk za izposojo koles.
- V Sadjarskem centru Radlje ob Dravi po novem poskrbijo za predelavo od sadeža do izdelka.
- Arheološki oddelek muzeja na Ptuju še kar naprej domuje v povsem neprimernih prostorih.
- Na Festivalu znanosti v Novi Gorici predstavljajo znanost kot zabavno, ne suhoparno.

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Pred nami so druge volitve v tem super volilnem letu – volili bomo predsednika republike. Ker Borut Pahor mandata ne more več ponoviti, se bo v predsedniško palačo vselil nov predsednik, mogoče prvič predsednica. Ali imamo volivci pred predsedniškimi volitvami napačna pričakovanja? Mora biti predsednik republike najbolj priljubljen politik v državi? Zakaj na predsedniški funkciji pričakujemo nekoga, ki bo predsednik vseh, ki bo moralna avtoriteta? Je to sploh pomembno? Pristojnosti predsednika republike so pravzaprav zelo omejene.

O vlogi, pristojnostih ter zaželeni osebnosti, lastnostih in ravnanjih predsednika države voditeljica Jolanda Lebar in gostje: ustavna pravnika dr. Igor Kaučič in dr. Janez Pogorelec ter kreativec, predavatelj in kolumnist Aljoša Bagola.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

18:15
Obvestila

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Neko noč je mesečina kot neslišni slap zdrsnila ob rdečkastem jabolku in zelenih listih …
Pripoveduje: Maja Sever.
Napisala: Valerija Skrinjar-Tvrz.
Posneto v studiih Radia Slovenija 1998.

V oddaji Gymnasium predstavljamo srednješolce, ki ob rednih šolskih obveznostih presenečajo z ustvarjalnostjo in izvirnostjo ter sodelujejo pri različnih projektih. V oddaji, ki velja za "obvezno smer za mlade," lahko slišite tudi komentarje aktualne dijaške problematike. Vsako sredo ob 20.00 na Prvem.

21:00
Poročila

Po vztrajnih poskusih, da se zaključni sprevod manifestacije EuroPride prepove, se je ta na koncu vseeno zgodil, toda na spremenjeni krajši trasi. Dogodek še vedno razburja duhove v Srbiji. O manifestaciji EuroPride ter o zgodovini parade ponosa v Srbiji, o tem, kako je bilo prej in kako je zdaj, smo govorili z Milanom Đurićem -Agatho, aktivistko in direktorico organizacije Geten ter svetovalko na LGBTIQ SOS telefonu. V oddaji Sami naši se pogovarjamo tudi z učiteljico bosanščine Majo Mustendagić in lingvistom Jasminom Hodžićem o pomembnosti učenja maternih jezikov v tujini. Predstavili vam bomo tudi projekt nove kulturno-turistične poti Pot pisateljic, ki se je pred petimi leti začela razvijati na pobudo Mednarodne ustanove Forum slovanskih kultur.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

23:00
Poročila

Don Paterson je eden najopaznejših sodobnih škotskih pesnikov. Za zbirko Nič nič (1993) je dobil nagrado za najboljši pesniški prvenec, za zbirki Božji dar ženskam in Pristajajoča luč pa nagrado Thomasa Stearnsa Eliota – je edini pesnik, ki je to nagrado dobil dvakrat. Objavil je še več pesniških zbirk, opaženih tudi pri kritiki. Pri založbi Picador Macmillan je urednik za poezijo, poučuje pa kreativno pisanje. Paterson piše včasih v povsem pogovornem jeziku, včasih v izrazito eruditskem, vsakdanjo igrivost pa učinkovito prepleta s skoraj romantičnim hrepenenjem po presežnem. Pesnika bomo še bolje spoznali v Literarnem nokturnu ob poslušanju njegovih pesmi v prevodu Mateje Komel Snoj.

Prevajalka Mateja Komel Snoj,
režiserka Ana Krauthaker,
interpret Milan Štefe,
glasbeni opremljevalec Luka Hočevar,
mojster zvoka Matjaž Miklič,
urednik oddaje Marko Golja.
Produkcija 2017.

Nile Rodgers je ameriški producent, glasbenik , odličen kitarist in soustanovitelj skupine Chic. . Kot avtor, kitarist in producent je ustvaril vrsto uspešnih glasbenih projektov z zvezdami, kot so David Bowie, Diana Ross, Madonna Duran Duran, Grace Jones, Mick Jagger, Lady Gaga, Beyonce, Daft Punk in drugimi. Za svoje delo je prejel tudi tri nagrade Grammy. V Godbah z zgodbo, pa nekaj njegovih najbolj uspešnih glasbenih sodelovanj.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov