Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 23. okt. 2020

Val 202 • Pet, 23. okt.

00:00
Novice

01:00
Novice

02:00
Novice

03:00
Novice

04:00
Novice

05:00
Novice

05:30
Prva jutranja kronika, Na sporedu ob 5.30

05:45
Dobro jutro

06:00
Novice

06:30
Novice

07:00
Druga jutranja kronika, Na sporedu ob 7.00

07:29
Vreme po Sloveniji

Zakaj smo se v slovenščini odločili za različico covid-19 in ne podomačen izraz kovid-19? Kaj je virus in kaj bolezen? In zakaj ni pozitiven test, temveč izid testiranja?
Lektorica na Radiu Slovenija Saša Grčman pravi, da je pri poročanju o koronavirusu treba ločiti dva osnovna pojma. Eno je virus, drugo pa bolezen. Koronavirus je, preprosto rečeno, virus. In ta virus povzroča bolezen, ki se imenuje koronavirusna bolezen ali s kratico covid-19.
"Človek se okuži z virusom, v našem primeru s koronavirusom, torej je napačno govoriti, da se je nekdo okužil s covidom ali koronavirusno boleznijo, zanjo namreč zboli. Okužimo se s koronavirusom, zbolimo pa za covidom-19 ali koronavirusno boleznijo. Cepimo se lahko proti bolezni, ne moremo se cepiti proti koronavirusu, cepimo se proti bolezni: gripi, tetanusu, davici. Tako se bomo nekoč verjetno lahko cepili proti koronavirusni bolezni ali covidu-19."

08:30
Novice

Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo izmed petih trditev izbrati napačno. Ob svetovnem dnevu jabolk tokrat ponujamo nekaj nenavadnih dejstev, tako ali drugače povezanih s tem sadežem.

V dopoldanskih športnih minutah izpostavimo nadaljevanje jadranske košarkarske lige, v spremenjenih razmerah a hkrati brez dodatnih ukrepov. Včerajšnji slovenski obračun Primorske in Olimpije pa je ponudil dvoboj najuspešenjših slovenskih klubov zadnjih let. Slovenska ženska nogometna reprezentanca še upa na nastop na svojem prvem evropskem prvenstvu. Pred odločilno tekmo v Moskvi ponudimo vpogled v reprezentanco.

09:30
Novice

09:37
Popevka tedna

09:55
Napoved radijskega sporeda

10:30
Novice

Poletna turistična sezona je mimo, problemi turistične industrije pa ostajajo in se po ponovni razglasitvi epidemije še poglabljajo. Kako bo prepoved potovanj med regijami vplivala na turizem, bo zimska sezona v smučarskih središčih sploh mogoča? V Bohinju živo preverjamo stanje in pričakovanja med turističnimi delavci, na teren se je odpravil Aleš Smrekar.

11:30
Novice

11:38
Obvestila

Stara celina se je znova znašla v primežu pandemije in vsaka država po svoje skuša zamejiti širjenje virusa. Z našo bruseljsko dopisnico Mojco Širok razmišljamo, če so tokrat odzivi držav članic EU bolj usklajeni, kako bodo novi rekordi v številu okužb vplivali na gospodarstvo in kje se tokrat zatika v pogajanjih o prihodnjih odnosih med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom. Pogledamo pa tudi v prodajalne evropskih potnih listov.

12:30
Novice

Petindvajsetminutna oddaja je predvsem lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov in uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13.00.

13:30
Domači predlogi za Popevko tedna

13:42
Tuji predlogi za Popevko tedna

Priporočilo za preživljanje prostega časa tokrat poda Julijan Erič, član skupine Prismojeni profesorji bluesa.

14:20
Obvestila

14:30
Novice

14:40
Glasovanje za popevko tedna

15:03
Radio napoveduje

Osrednja popoldanska informativna oddaja Radia Slovenija traja približno 35 minut. Vanjo uvrščamo najpomembnejše aktualne dogodke tekočega dne in odmeve na preteklo dogajanje. Vsebinsko je zelo raznovrstna, saj zajema politiko, gospodarstvo, afere, zdravstvo, šolstvo in kulturo, ob koncu pa še petminutni športni prispevek.

16:30
Novice

Slikovita prispodoba v naslovu dolgoletne petkove oddaje na Valu 202 na kratko pove vse o njeni vsebini. Avtor oddaje izbere in komentira dogodke tedna, tokrat bo to storila Tanja Starič.

17:20
Vremenska napoved: Pogovor z vremenoslovcem

17:30
Novice

17:35
Obvestila

V popoldanskih športnih minutah se posvetimo ženski nogometni reprezentanci, ki v Rusiji igra odločilno kvalifikacijsko tekmo za nastop na evropskem prvenstvu. Kolesarji na dirki po Italiji in Španiji nadaljujejo zanimiv boj za rožnato oziroma rdečo majico. Zanimivosti ujamete v Navalu na šport.

18:00
Tri v vrsto - Def Leppard

V RH202 boste lahko po 22.30 slišali tudi ščepec svežega drum & basa, ki ga prinašata Roots in Session, novo glasbeno stvaritev t.i. kralja afterpartijev didžeja Solomuna, slovenske house ritme bosta tokrat zastopala Angel Anx in Mobo, na tujem pa bodo ta konec tedna igrali Groove Armada, Sharam, Adelphi Music Factory, Art Department in drugi. Glasbeni večer sicer začenjamo ob 20.00 po izboru Žige Klančarja, po 21.00 bo glasbeno štafetno palico prevzel Matjaž Ambrožič.

19:00
Radijski dnevnik, Na sporedu ob 19.00

19:30
Popevka tedna

Novice in intervjuji iz sveta glasbe. Opozarjamo na nove pesmi, domače in tuje.

Novosti s senčne strani popularne glasbe.

Headie One snuje mehke in privlačne. Vsaj tako je zastavljena prva velika izdaja raperja iz Tottenhama. Med izbrane pretežno sladke britanske raperske viže, ki slogovno pogosto mejijo na na paravna označevan kot uk-drill se bo urinilo nekaj daljših elektroničarskih instrumentalov. Dopadljive strukture in dramaturgije le-teh bodo meddrugim razkazovali Montrealčan Khotin, Londončan Romare in povratnik Ljubljančan Ichisan. Tschimy ima rokavu, po dveh odličnih, zdaj pa res, najboljšo z njegovegs EP-ja Human OS. Ta teden smo izgubili chill-out legendo Joseja Padillo, ki pa iz spomina Galerije ne gre nikamor - za vedno.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najaktualnejšega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Petkov večer bodo tokrat zaznamovali izbrani elektronski ritmi domačih in tujih glasbenih ustvarjalcev, med drugimi bomo slišali tudi ščepec svežega drum & basa, ki ga prinašata Roots in Session, novo glasbeno stvaritev t.i. kralja afterpartijev didžeja Solomuna, slovenske house ritme bosta tokrat zastopala Angel Anx in Mobo, na tujem pa bodo ta konec tedna igrali Groove Armada, Sharam, Adelphi Music Factory, Art Department in drugi.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov