Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 8. apr. 2021

Val 202 • Čet, 8. apr.

00:00
Novice

01:00
Novice

02:00
Novice

03:00
Novice

04:00
Novice

05:00
Novice

05:30
Prva jutranja kronika, Na sporedu ob 5.30

05:45
Dobro jutro

06:00
Novice

06:30
Novice

07:00
Druga jutranja kronika, Na sporedu ob 7.00

07:29
Vreme po Sloveniji

Valentina Vengust je po študiju sinologije v Ljubljani šest let preživela v Pekingu. Je izvrstna poznavalka Kitajske, trenutno stacionirana v Berlinu, kjer za podjetje, ki deluje kot think-tank za analize družbenih, ekonomskih, političnih, diplomatskih ipd. sprememb v največji in gospodarsko najpomembnejši azijski državi. V pogovoru razlaga o kulturnih razlikah ter ideoloških razhajanjih Vzhoda in Zahoda, ki se vsakodnevno zrcalijo tako na površju (v vsakodnevnem življenju npr. pri bontonu), kakor tudi pri najpomembnejših vprašanjih družbenega/političnega sodelovanja. V tem času posebej zanimiv primer slednjega je boj proti epidemiji covida 19.

08:30
Novice

Na kolesarski dirki po Baskiji so kolesarji pripravljeni na nov razgiban dan, znova z najboljšima slovenskima kolesarjema v glavni vlogi. Ponudimo še uvod pred tekmo rokometne lige prvakov in opomnik na športno pogovorno oddajo V sredo z Niko Križnar.

09:30
Novice

09:37
Popevka tedna

09:55
Napoved radijskega sporeda

10:30
Novice

Ali bo šolsko leto, ki ga je zaznamovala pandemija, izgubljeno? Kako ocene, učni uspeh in sporočila učiteljev vplivajo na samopodobo tistih, ki se šolajo? Kako se nanje odzivajo učenci, dijaki in kako njihovi starši? Kako doma ustvariti podporno okolje in kaj je ključno, da tudi v zahtevnih časih mladi ostanejo funkcionalni? Na podstrešju, ob strokovni pomoči psihologa Aleksandra Zadela.

11:30
Novice

11:38
Obvestila

Uroš Andrlon, mlad bolnik z možganskim tumorjem, ki je svojo izkušnjo operacije v budnem stanju javno objavil, je sprožil zanimanje javnosti za to, sicer ne novo vrsto operacije. Že dejstvo, da kraniotomija obsega odstranitev kosa lobanje in okoliških plasti, ki kot pokrovka ločeno počakajo na konec posega, je za laike zanimivo, a to je šele začetek. Operacija možganov, najzapletenejšega, kompleksnega in hkrati sila ranljivega organa človeškega telesa, je filigransko delo za spretne in izurjene roke nevrokirurgov. Dva milimetra pomenita razliko, ali bo človek sploh še lahko uporabljal roko, nogo ali nasmeh, z napačnim koščkom bi lahko izrezali bolnikovo sposobnost za prepoznavanje obrazov, z uničenjem centra za govor mu uničimo tudi sposobnost načrtovanja, a tudi izrazit vonj parfuma osebja med operacijo lahko bolnika trajno zaznamuje. Imeti v rokah to »povečano orehovo jedrce v teksturi sira tofu«, je vsakič znova očarljivo za še tako izkušenega nevrokirurga, kot je doc. dr. Janez Ravnik, predstojnik Oddelka za nevrokirurgijo UKC MB. Kraniotomija v budnem stanju, ko se pacient pogovarja z osebjem, pa ne bi bila mogoča brez tehnične podpore nevromonitoringa. In edina ženska in le ena od treh nevrologov, ki v Sloveniji imajo ta znanja, je tudi nevrologinja Ninna Kozorog. Na popotovanje s skalpelom po občutljivem procesorju človeškega telesa vas popeljemo v tokratni Frekvenci X.

12:30
Novice

Petindvajsetminutna oddaja je predvsem lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov in uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13.00.

April je mesec krajinske arhitekture. Posvečen je pomenu krajinskega načrtovanja v sodobnih krizah - predvsem podnebni in zdravstveni, zato so ga naslovili Pomen krajinskega načrtovanja pri reševanju sodobne krize.

14:20
Obvestila

14:30
Novice

15:03
Radio napoveduje

Osrednja popoldanska informativna oddaja Radia Slovenija traja približno 35 minut. Vanjo uvrščamo najpomembnejše aktualne dogodke tekočega dne in odmeve na preteklo dogajanje. Vsebinsko je zelo raznovrstna, saj zajema politiko, gospodarstvo, afere, zdravstvo, šolstvo in kulturo, ob koncu pa še petminutni športni prispevek.

Na kolesarski dirki po Baskiji je na vrsti četrta etapa. Dvoboj najboljših kolesarjev sveta Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja spremljamo na Valu 202.

16:30
Novice

V ospredju nove odbite debate so podatki 533 milijonov uporabnikov Facebooka, ki so se znašli na spletu in so zdaj javno dostopni. Med njimi je tudi več kot 110 tisoč telefonskih številk slovenskih uporabnikov Facebooka. Po vseh težavah, ki jih ima Facebook z zagotavljanjem kibernetske varnosti in zasebnosti novica ni presenečenje, a vseeno straši. Kako se odzvati, če ste med žrtvami napada? V Odbiti do bita se oglasi strokovnjak za kibernetsko varnost Dalibor Cerar.

17:30
Novice

17:35
Obvestila

17:36
Popevka tedna

V popoldanskih športnih minutah zaokrožimo teden v nogometni ligi prvakov in se posvetimo kolesarski dirki po Baskiji.

Ameriška zasedba The Strokes je pred 20 leti izdala prvenec Is This It.

Gostja Nine Zgagoričnik bo Nina Kuclar Stikovič, Grumova nagrajenka za mlado dramatičarko. Ne zamudite ob 20.00. Od 20.45 pa pospremimo še tekmo rokometne lige prvakov med Parizom in Celjem.

18:30
Radijski dnevnik, Na sporedu ob 18.30

Zadnjo letošnjo tekmo celjskih rokometašev v ligi prvakov bomo pospremili v večeru na Valu 202.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov