20. maja praznujemo svetovni dan čebel. Čebele uvrščamo v podred ozkopasih os. Poznamo približno dvajset tisoč vrst čebel, ki so razdeljene v sedem do devet družin. Njihova glavna značilnost je, da se hranijo z nektarjem in cvetnim prahom, s čemer hranijo tudi svoje ličinke.

Zakaj svetovni dan čebel praznujemo ravno 20. maja? Leta 1734 se je namreč rodil eden največjih strokovnjakov za čebele in pionir sodobnega čebelarstva, Anton Janša. Bil je prvi moderni učitelj čebelarstva na svetu, učil je tudi na Čebelarski šoli na Dunaju. Zakaj so čebele izjemnega pomena, smo v jutranjem programu Radia Maribor poklicali člana Čebelarske zveze društev Maribor in apiterapevta, Blaža Lovriča: "Čebele so poleg čebel samotark in čmrljov, najpomembnejše opraševalke. V teh časih si ne znamo predstavljati hrane na naših mizah brez prisotnosti čebelic. "

Foto: Radio Koper/web
Foto: Radio Koper/web

Lovrič pove, da je v zadnjih letih zelo popularni tudi medena masaža in apiterapija. Apiterapija je terapija, ki s pomočjo pridelkov iz medu in čebeljih pikov krepimo imunski sistem, zdravje in preprečujemo ter lajšamo določene zdravstvene težave. Apiterapet Lovrič dodaja: "Zdravilni učinki apiterapije so seveda odvisni, kateri proizvod uporabljamo. Pri vdihovanju panjskega zraka gre predvsem za učinke na dihala, telo se sprosti, izboljša se imunost. Najbolj uporaben izdelek je seveda med, ki skrbi za imunosti in kardiovaskularne težave." Medena masaža je masaža, namenjena ženskam kot tudi moškim. Med kožo očisti in jo ohranja prožno in elastično. Po masaži je koža napeta in gladka.

Obstaja več različnih vrst in okusov medu. Najbolje je, da preizkusite vsakega in se sami odločite, kateri vam najbolj odgovarja.