Čeprav se je poletje komajda dodobra začelo, se je sezona piknikov in peke na žaru odprla že pred časom. Si tudi vi ne predstavljate poletja brez žara? Poletja brez pečenih rib in krožnika mešane zelenjave? Povedali vam bomo nekaj več o samih ribah, kako so vzrejene, kakšen je njihov življenjski ciklus.

Foto: Facebook/Ribogojstvo Trabe
Foto: Facebook/Ribogojstvo Trabe

Po zgodovinskih virih so se z ribogojstvom na Kitajskem ukvarjali že pred štiri tisoč leti. V Evropi pa so bili Rimljani tisti, ki so že znali zgraditi ribnike. V začetku so jih imeli samo za shranjevanje ulovljenih rib, kasneje pa so razvijali tudi umetno vzrejo. Pogovarjali smo se z Mihcem Trabe iz Ribogojnice Trabe iz Selnice ob Dravi, ki je to dejavnost prevzel od svojega dedka: "Z ribogojstvom sem ukvarjam že od leta 1996, ko sem to prevzel od svojega dedka, ki je zametke tega posla začel že leta 1968. Ribogojnica obsega vzrejo postrvi šarenke, saj se najbolje obnese v našem okolju. Vzreja take postrvi je dolgotrajna. Traja tudi do dveh let."

Foto: Facebook/Ribogojstvo Trabe
Foto: Facebook/Ribogojstvo Trabe

Peka rib je zabavna naloga, predvsem zaradi strukture ribjega mesa. Najbolje je, da izbirate ribo, ki ima čvrsto meso. Od lososa, tune, brancina in vse do postrvi. Napačno pripravljeno meso in hrana še zdaleč ni dobrodošlo našemu prebavnemu sistemu. Mihec Trabe iz Ribogojnice Trabe dodaja: "Riba spada med lažje prebavljivo meso, saj mesa nimamo namena preveč speči, saj bi s tem ustvarjali dioksine. Riba mora biti pečena tako, da je znotraj še vedno sočna in mehka."

Več o pripravi rib za žar lahko prisluhnete na spodnji povezavi.