Trenutno se predvaja:
Maribor 14
23. julij 2020 ob 07:40 Maribor Jutranji program

Nasveti, kako narediti naravno kremo za sončenje

V juranjem programu smo govorili o tem, kako si lahko sami naredimo kremo za sončenje
Foto: BoBo
Foto: BoBo

Sonce je vir življenja in toplote na zemlji. Zmerno sončenje ugodno vpliva na zdravje ljudi, nevarno pa je prekomerno izpostavljanje sončnim žarkom. Si želite izdelati svojo naravno kremo za sončenje? Pripravili smo vam nekaj nasvetov za izdelavo.

Večina nas na sončne kreme pomisli šele, ko se prikažejo prvi vroči, poletni dnevi. Zaščita kože pred soncem je zelo pomembna, saj sončni žarki kožo hitro poškodujejo, kar lahko privede tudi do opeklin. Poznamo UVA in UVB žarke. UVA žarki nas poškodujejo površinsko, UVB žarki pa so odgovorni za globje poškodbe.

Foto: Reuters

Poklicali smo s Katarino Kovačič, diplomirano biotehnologinjo z Zeliščnega posestva Cvetka, kjer že več let izdelujejo naravno kozmetiko in sončne kreme: "Pri naravnih sončnih kremah se največkrat uporabljata samo dva UV filtra. To sta cinkov oksid in titanijev dioksid. Te kreme je na kožo potrebno nanašati večkrat, saj se njihova vsebina ne vpije v koži, ampak na koži ustvarijo zaščitno plast."

Sončno kremo si lahko naredimo tudi sami, pravi Katarina Kovačič, in dodaja: "Domača sončna krema je lahko orehovo ali olivno olje. Krema za po sončenju pa ognjičevo olje, vendar moramo vedeti, da takšne kreme varujejo samo do UV faktorja 6."

Vabljeni k poslušanju celotnega prispevka.

Dominik Hojnik

Nazaj na vrh