Prenovljena Cafova ulica v Mariboru je oživela s celodnevnim festivalom lokalno pridelane hrane. Še pred začetkom festivala se je v petkov jutranji program javila naša terenska ekipa v sestavi: voditelj Robert Zajšek ter tonska tehnika Boštjan Feguš in Jernej Repnik. Javljanja od tam pa so potekala tudi čez ves dan. Naš radio je bil namreč na dogodku prisoten kot pomemben medijski partner. Ekipo ste lahko srečali pod modrim radijskim šotorom, obiskovalce pa je spremljala izbrana glasba, ki jo je vrtel naš radijski “DJ Repnik”.

Cafova ulica v Mariboru je včeraj pritegnila mnoge in ponovno se je izkazalo, da imamo radi dobro hrano in pijačo in, da podpiramo lokalno. Petra Hercog je kot sogovornica, ki skrbi za odnose z javnostmi izpostavila, da je to nekaj novega v Mariboru. Dogodek je potekal v sklopu projekta Urbana zemljina za hrano, ki je namenjen ozaveščanju k dvigu ravni samooskrbe. “Smo inovativni in to želimo doseči skozi dogodke. V samem projektu sodeluje 8 partnerjev, eden izmed njih je Wcycle inštitut. Za danes smo se odločili, da damo glavno besedo lokalnim pridelovalcem, lokalni hrani in, da lokalnim prebivalcem pokažemo, kakšne specialitete je mogoče ustvariti iz lokalne hrane,” je povedala Hercogova.

Robert Zajšek se je pogovarjal tudi z Igorjem Kosom z Wcycle inštituta iz Maribora: “Potrudili se bomo, da bomo to skušali izvesti tudi v prihodnjem letu. Na inštitutu smo namreč pridobili še en evropski projekt “Foodway”, v okviru katerega bomo ozaveščali predvsem mlajšo generacijo, o pomenu lokalne prehrane in sezonskega prehranjevanja.”

Na Cafovi ulici je bilo videti veliko obrazov, od dijakov, študentov, pa do starejših in tudi tujih turistov. Partner projekta pa je seveda tudi Mestna občina Maribor. Brina Lazar iz MOM je povedala: “Dejansko projekt Urbana zemljina za hrano zahteva, da vse ostane v mestu in se dela za mesto. Vse kar je vezano na ta dogodek in ostale aktivnosti v projektu, pa gre tudi v Evropo s poročanjem, s predstavitvami, aktivnostmi na konferencah, s tem želimo pokazati, da se v Mariboru dela, da si prizadevamo k razvoju Maribora.”

Janja Viher iz Zavoda za inovativnost in podjetništvo, ki že leta dela v turizmu, pa dodaja: “V turizmu je najpomembnejše tisto, da človek, ki potuje na neko destinacijo, ohrani spomin. To pomeni, od kulturne dediščine, do nekih zgodb in seveda kulinarike.”

Hrano so pripravljali študenti Visoke šole za gostinstvo in turizem Maribor. Obiskovalce je najbolj zanimalo, iz česa je narejena hrana, od kod prihaja, kako so hrano ustvarjali, pekli in rezali … Takšna izkušnja je bila veliko vredna tudi za študente gostinstva. “Tisti tempo, hitrost, da mora biti hrana konkretno narejena, … takšna izkušnja ti da veliko za prihodnost,” je povedala ena izmed študentk. Sicer pa so se na dogodku držali vseh priporočil zaradi koronavirusa.

Dogodek je torej potekal v sklopu projekta Urbana zemljina za hrano. V projekt je sicer vključenih osem partnerjev, poleg Mestne občine Maribor še javno podjetje Snaga, Zavod za gradbeništvo, E-zavod, Zavod za inovativnost in podjetništvo, Deltaplan, društvo Aktiviraj se in Wcycle inštitut. V sklopu dogodka je dopoldne v predavalnici bližnje visoke šole za gostinstvo in turizem potekala tudi strokovna razprava o Sloveniji kot Evropski gastronomski regiji v letu 2021 ter s tem povezano degustacijo lokalnih okusov.

Sicer pa so obiskovalci ob vstopu na ulični festival lokalne hrane po simbolični ceni kupili kupone, s katerimi so nato lahko okušali pripravljeno hrano in pijačo. Izkupiček pa bodo organizatorji namenili Zvezi prijateljev mladine (ZPM) Maribor za izobraževanje otrok iz socialno ogroženih družin.