Trenutno se predvaja:
Maribor 21
4. junij 2020 ob 10:33 Maribor, Podravje Radio Maribor

Letalo protitočne obrambe kljub nevarnosti toče ostaja prizemljeno

Protitočna obramba, ki jo izvaja Letalski center Maribor, letos še ni začela delovati. Težava je znova pogodba, ki je še vedno v procesu pogajanj in dogovarjanja
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Protitočna obramba, ki jo izvaja Letalski center Maribor, letos še ni začela delovati. Težava je znova pogodba, ki je še vedno v procesu pogajanj in dogovarjanja. Sezona neviht s točo sicer traja od aprila do oktobra.

Letalo protitočne obrambe bo, kot kaže, še nekaj tednov prizemljeno. Znova se zapleta pri denarju, ki ga zagotovijo občine in Ministrstvo za kmetijstvo. To je že izdalo javno naročilo, Letalski center pa je pripravil ponudbo, a so bili tudi letos pozvani, naj znižajo pogodbeno vrednost. Vrednost ponudbe so tako znižali za 19 odstotkov, in to na račun nižjega plačila pilotov in rezerve za primer zvišanja cen goriva.

Na ministrstvu za kmetijstvo pa pojasnjujejo, da ne morejo sprejeti ponudbe, če nimajo zagotovljenih dovolj sredstev. Darko Kralj iz letalskega centra pa znova poudarja, da s protitočno obrambo pokrivajo izredno veliko območje Podravja in Prekmurja, kjer nekatere občine ne želijo prispevati denarja za letalsko zaščito pred točo. Zavarovane pred točo pa so kljub temu, saj ni mogoče opravljati varovanja pred točo samo na določenih območjih. Ob tem Kralj dodaja, da se mu zdi takšen odnos občin neodgovoren do občanov in njihovega imetja.

Sezona neviht s točo sicer traja od aprila do oktobra. Letos pa naj bi pogodbo podpisali enkrat do konca junija. Do takrat bo letalo protitočne obrambe prizemljeno.

Investicija Letalskega centra

Letalski center Maribor je letos sam investirali v posodobitev statistične programske opreme, si pa želijo, da bi lahko kupili še vsaj eno protitočno letalo.

Aleks Horvat

Nazaj na vrh