Foto: Radio Maribor/Muzej NOB Maribor
Foto: Radio Maribor/Muzej NOB Maribor

Tradicionalna, že 18. poletna noč nocoj med 18. uro in polnočjo znova vabi ljubitelje kulture in umetnosti in tudi tiste, ki redko zaidejo v kulturne ustanove. Številni slovenski muzeji in galerije do polnoči brezplačno odpirajo vrata in za obiskovalce pripravljajo privlačen program. Živahno kulturno ponudbo ponujajo tudi galerije, muzeji in razstavišča v Mariboru.

V muzejih in galerijah, kjer se po večtedenskem zaprtju srečujejo z veliko finančno izgubo, so se na poletno muzejsko noč dobro pripravili. »Je pa težko pričakovati, da bi se tokrat vsaj približali številu obiskovalcev na to noč v preteklosti, ko je muzeje in galerije obiskalo 40 tisoč ljudi,« pove predsednica Skupnosti muzejev Slovenije Aleksandra Berberih Slana.

Obiskovalce muzejev in galerij, ki so po epidemiji nekoliko zadržani, tako je pokazala anketa, skušajo na poletni muzejski noči, ki ima za mnoge prav poseben čar, pritegniti s privlačnimi dogodki predvsem za odrasle. Tako pripravljajo nove razstave, vodene oglede stalnih razstav, tudi koncerte na prostem; predvsem pa muzealci ob kulturi obljubljajo prijetno druženje na prostem.

V mariborskem Muzeju NOB poleg vodenja po razstavah vabijo ob 18. in 20. uro na skupni ogled muzeja Hidroelektrarne Fala. Ob 19. uri bo pred muzejem koncert Tadeja Vesenjaka, dve uri pozneje pa bo s Pesmimi pod smrekami nastopil še Daniel Marinič.

V Umetnostni galeriji Maribor bodo poleg vodenja po stalnih razstavah odprli še dve novi razstavi z deli umetnikov nekdanje Jugoslavije iz galerijske zbirke in ilustracijami Roka Vilčnika. Obljubljajo tudi privlačno nočno dogajanje pred muzejem, ob 20. uri se bo namreč začel koncert skupine Simpatico.

V Pokrajinskem muzeju Maribor bo poleg vodenih ogledov razstav ob 20. uri še koncert pianista Izidorja Ostana. Prav posebno druženje z likovno umetnostjo pod zvezdami pa različne kulturne ustanove obljubljajo na Židovskem trgu v Mariboru. Privlačen program pripravljajo tudi v Pokrajinskem muzeju Ptuj Ormož.