Foto:
Foto:

Kot smo poročali želi županstvo na marčevski seji mestnega sveta predstaviti prvo branje proračuna za tekoče leto, že od konca leta naprej pa poteka usklajevanje o proračunskih izdatkih. Ker so sredstva omejena naj bi pri določenih porabnikih že prihajalo do predlogov krčenja sredstev. Direktorica Mariborske knjižnice poudarja, da je denar za plače zagotovljen, v primerjavi z lanskim proračunom pa naj bi predvideni izdatki za materialne stroške nižji za poltretji odstotek. Ob tem pa dodaja, da je »zaskrbljujoče, da se bodo zelo znižala sredstva za nakup knjižničnega gradiva. Mi smo že imeli občinski sklep, s katerim smo kandidirali za sredstva Ministrstva za kulturo v višini 220 tisoč evrov in po informacijah z občinskega Urada za kulturo naj bi se ta znesek znižal na 170 tisoč evrov.«

Turjakova ob tem poudarja, da gre za znesek, ki pomeni manj kot 30 odstotkov potrebnih sredstev za nakup knjižničnega gradiva.

Za odziv smo zaprosili tudi mariborsko županstvo. Zapisali so, da se proračun usklajuje s pristojnimi službami, tako da podatkov glede postavk še ne morejo dajati.