Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Mestni svetniki so na včerajšnji redni seji v tretjem poizkusu s potrebno dvetretjinsko podporo potrdili spremembo občinskega statuta in odprli pot županu Saši Arsenoviču za imenovanje četrte podžupanje, svetnice Alenke Iskra. Po objavi spremembe statuta v občinskem javnem vestniku in dogovoru o področjih delovanja, naj bi bila ena osrednjih nalog članice SD-ja zagotovitev državnih sredstev za gradnjo Mariborske knjižnice.

Alenka Iskra bo po imenovanju funkcijo opravljala nepoklicno, kako bo razbremenila Heleno Kujundžič Lukaček pa bo znano po dogovoru z županom Arsenovičem. Za spremembo statuta je sicer glasovalo 31 svetnikov, ob koaliciji, z izjemo odsotnega Josipa Rotarja in vzdržane Melite Petelin, pa so odločilne glasove prispevali samostojni svetnik Zvonko Zinrajh in svetniki Liste župana Andreja Fištravca.

Mestni svet je med drugim potrdil tudi strateško karto hrupa, letošnji poslovno finančni načrt Medobčinskega stanovanjskega sklada in 850 tisoč evrov vredno zadolžitev podjetja Marprom. Po odstopu Franca Prosnika so svetniki za dobo šestih let za novo varuhinjo bolnikovih pravic imenovali Lidijo Breznik, že jutri pa se bodo sestali na izredni seji o ustanovitvi Holdinga.