Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Mariborsko županstvo je na ponedeljkovo prvo popočitniško sejo mestnega sveta med drugim uvrstilo tudi predlog o podaljšanju plačljivega parkiranja v belih conah in na parkiriščih, ki jih upravlja Marprom, na slednjih pa bo za uro parkiranja treba odšteti tudi 20 centov več. Obenem je predvidena tudi podražitev dovolilnic za parkiranje in odvoz vozil s pajkom, z vsemi ukrepi pa si na občini na letni ravni obetajo 660 tisočakov višji prihodek.

Medtem ko cena parkiranja v beli coni ostaja nespremenjena, županstvo predlaga, da bi ob delovnikih uvedli plačljivo parkiranje od 7.00 do 20.00, kakor že velja na Lentu, v žep po treba ponovno seči tudi ob sobotah med 7.00 in 13.00.

Za 20-odstotkov je predvidena dražja ura parkiranja v Sodni ulici oziroma Ulici talcev, Loški ulici ter na parkiriščih na Rakuševem trgu in v Mlinski ulici, za četrtino pa bodo v skladu s predvidenimi spremembami Odloka o občinskih cestah dražje tudi dovolilnice za parkiranje. Za dveletno obdobje bo treba po novem namesto 120 oziroma 144 evrov odšteti 150 oziroma 180 evrov.

Za odvoz nepravilno parkiranega avtomobila bo treba po novem plačati okroglih 100 evrov, ali 33 odstotkov več, cena za hrambo odpeljanega vozila na dan pa se bo podražila kar za 100 odstotkov. S spremembo odloka, predviden je skrajšani postopek, bo občina zaostrila tudi pogoje za dostop vozil v območje za pešce.

Večina naključno izbrani anketirancev je proti, podobno kot nekateri gostinci na Grajskem trgu namreč menijo, da bo ob večerih in v soboto dopoldne mesto prazno.