Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Pred dobrim letom je začela veljati nova gradbena zakonodaja. V skladu z njo morajo lastniki stanovanj in hiš pri spremembi lastništva predložiti gradbena in uporabna dovoljenja, kupci pa potrebujejo slednja za pridobitev kredita. Za izdajo fotokopij teh dokumentov se je treba obrniti na Pokrajinski arhiv Maribor oziroma mariborsko upravno enoto, kjer poudarjajo, da se je število prošenj izjemno povečalo, zaradi pomanjkanja kadra pa je treba dlje časa čakati tudi na pripravo dokumentacije.

Direktor Pokrajinskega arhiva Maribor Ivan Fras svetuje, naj lastniki prošnjo oddajo čim prej, saj je čakalna doba približno 14 dni, število vlog pa se je v primerjavi z minulimi leti povišalo od 40 do 50 odstotkov.

V Pokrajinskem arhivu hranijo arhivsko gradivo do leta 1982, za mlajše stavbe pa je zadolžena Upravna enota. Vršilka dolžnosti načelnice mariborske enote Bojana Zadravec poudarja, da se je število vlog povečalo za približno 500 %. Lani so do konca aprila prejeli 88, letos pa že več kot 500 takih vlog. Kljub uveljavitvi Gradbenega zakona se kadrovsko niso okrepili; podobno kot v Pokrajinskem arhivu pa menijo, da bi morali upravniki večstanovanjskih objektov dokumentacijo, ki se nanaša na objekt, prevzeti in hraniti za morebitne potrebe stanovalcev.