Foto: BoBo
Foto: BoBo

Pisatelj Drago Jančar, Mariborčan, ki že desetletja živi in ustvarja v Ljubljani, je eden najpogosteje prevajanih slovenskih avtorjev, v nemškem govornem prostoru pa so poleg njegove esejistike močno odmevali predvsem romani Galjot, To noč sem jo videl, ki je bil nagrajen tudi v Franciji, in roman In ljubezen tudi, iz leta 2017. V slednjem je z opisi življenja med 2. svetovno vojno v Mariboru in njegovi okolici podan tudi pogled na del avstrijske zgodovine.

V obrazložitvi nagrade je žirija zapisala, da Jančar ob posamezniku odločno prikaže izkrivljenja naše zgodovine in da je prav v tem ena velikih odlik njegove literature. » Ob tej nagradi se je zdaj težko veseliti, saj ni pravi čas. Res pa je, da literatura govori tudi o težkih trenutkih človekovega življenja. Sposobna je govoriti o stvareh, ki človeka globlje prizadevajo ali skrbijo in verjetno je to takšen čas«, je ob razglasitvi nagrade povedal Drago Jančar.

Pisatelj, ki je za svojo literaturo prejel že več književnih nagrad v evropskem prostoru in seveda tudi najvišje slovenske, veliko Prešernovo in več Rožančevih in Grumovih nagrad ter krésnikov, se s to najnovejšo, avstrijsko nagrado za evropsko književnost pridružuje priznanim imenom iz sveta literature kot so Patrick Modiano, Karl Ove Knausgard, Zadie Smith in Michel Houllebecq.