Foto: BoBo
Foto: BoBo

V Perutnini Ptuj so danes izpeljali skupščino delničarjev, na kateri so iz družbe iztisnili še preostale male delničarje. To pomeni, da bo družba zdaj v celoti v lasti Ukrajinskih investitorjev. Predlog združenja malih delničarjev, da se izplačajo dividende, pa je bil zavrnjen.

Z odpravnino 22,34 evra za delnico, kar je bila tudi nakupna cena, ki jo je ukrajinski holding MHP plačal SIJ d. d., je bilo danes iz lastništva Perutnine iztisnjenih še preostalih slabih 4 tisoč delničarjev. Temu so v Vseslovenskem združenju malih delničarjev nasprotovali, zato predsednik Kristjan Verbič napoveduje izpodbijanje tega sklepa. Želijo si namreč, da bi bila ta denarna odpravnina višja.

Združenje pa se ne strinja tudi z odločitvijo, da se malim delničarjem ne izplačajo dividende v vrednosti 0,78 evra na delnico, kot so sami predlagali. Prepričani so namreč, da je družba zmožna izpeljati to izplačilo in da s tem ne bi ogrozili načrtov novega lastnika. Tudi glede tega sklepa bodo v združenju preučili možnost izpodbojne tožbe. Ampak ker gre za izredno majhen odstotek lastništva iztisnjenih delničarjev, bi to pomenilo, da bi ti prejeli le nekaj 10 tisoč evrov. Preostanek bi tako ali tako ostal novim lastnikom.

Ogromno ljudi ne ve, da imajo v lasti delnice

Kot pa poudarjajo v združenju, je bolj skrb vzbujajoče to, da je približno 2600 iztisnjenih delničarjev, z delnicami v vrednosti približno 612 tisoč evrov, na ukinjenih registrskih računih in da ti ne bodo prejeli odpravnine. Čas pa se izteka, saj se prenos lastništva lahko izvede le še do zadnjega avgusta 2019. Lastništvo pa je možno preveriti neposredno pri Vseslovenskem združenju malih delničarjev.