Teš 6 Foto: BoBo
Teš 6 Foto: BoBo

Podnebna kriza, ki je že prizadela ves svet, od vseh nas zahteva, da začnemo razmišljati o obnovljivih virih energije. Predvsem pa predstavlja izziv za politiko in gospodarstvo.

Energijo bo treba uporabljati učinkoviteje, razmišljati o trajnosti in zmanjševati uporabo

vetrnica, vetrna elektrarna Foto: BoBo
vetrnica, vetrna elektrarna Foto: BoBo

fosilnih goriv. To so usmeritve države, ki jih je ob okrogli mizi o zeleni transformaciji izpostavila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Dodala je, da če želimo na tem področju boljšo Slovenijo, bomo morali začeti razmišljati tudi o hitrejšem umeščanju vetrnih in sončnih elektrarn. A ne na račun okolja.

Je država premalo ambiciozna?

Vse večja želja je izkoriščati energijo Sonca. Foto: Reuters
Vse večja želja je izkoriščati energijo Sonca. Foto: Reuters

Država se sicer že lep čas spopada tudi z očitkom, da je premalo ambiciozna, kar velja

predvsem za področje zmanjševanja izpustov CO2. Direktor GEN I Robert Golob ob tem izpostavlja, da je 15 % zmanjšanje tovrstnih izpustov absolutno premalo ambiciozno. Država bi si namreč po njegovo morala zastaviti veliko višje načrte.

Bratuškova pa je prepričana, da morajo biti načrti predvsem izvedljivi. Zato naj bi bil v Nacionalnem energetskem in podnebnem načrtu, ki je v pripravi, poseben poudarek tudi na izpustih. Dokument naj bi bil v javni razpravi še letos, sprejeli pa bi ga lahko v začetku prihodnjega leta.